taksidia_treno
Νυχτερινές διαδρομές, αλπικά τοπία, παράκτιο Ιόνιο από την πλευρά της Ιταλίας και τάπας στα στενά της Σαραγόσα, υπόσχονται τα όμορφα βαγόνια με τα μεγάλα παράθυρα

Πόση μαγεία κρύβουν τα ταξίδια με τρένο! Δεν είναι λίγοι, εκείνοι που στα νιάτα τους πήραν ένα εισιτήριο και με το τρένο γύρισαν όλη την Ευρώπη. Τα ταξίδια σε ράγες επιστρέφουν και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς κάποιοι τα επιλέγουν όχι μόνο για την εμπειρία που προσφέρουν, αλλά γιατί επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον.

Ο συγγραφέας του Lonely Planet’s Guide «Train Travel in Europe» ο Tom Hall, διάλεξε τα πέντε καλύτερα ταξίδια με τρένο στην Ευρώπη το 2024, από το Παρίσι στο Βερολίνο και από το Άμστερνταμ στο Λονδίνο, μέρα ή νύχτα!

1. Παρίσι προς Βερολίνο Nightjet, Γαλλία και Γερμανία

Κοιμηθείτε στο Παρίσι το βράδυ και το πρωί ξυπνήστε στο Βερολίνο, αφού οι Αυστριακοί Σιδηρόδρομοι σας δίνουν τη δυνατότητα με την υπηρεσία ÖBB Nightjet. Τρεις φορές την εβδομάδα έχει δρομολόγια, που έγιναν τρεντ τα τελευταία χρόνια. Είναι ένας φανταστικός τρόπος για τους ταξιδιώτες να δουν και τις δύο αυτές πόλεις σε ένα ταξίδι, ενώ απολαμβάνουν και μια νύχτα στις ράγες. Είναι η μόνη απευθείας σύνδεση μεταξύ της γαλλικής και της γερμανικής πρωτεύουσας, με τα τρένα να αναχωρούν από τον όμορφο σταθμό Gare de l’Est του Παρισιού.

Η αναχώρηση γίνεται νωρίς το βράδυ και το τρένο φτάνει πριν τις 9 το πρωί στο Βερολίνο. Από τα τέλη του 2024 η διαδρομή Παρίσι-Βερολίνο θα εκτελείται καθημερινά, επίσης με βαγόνια Nightjet νέας γενιάς. Μέσα τους έχουν καμπίνες, για 4 έως 6 άτομα που είναι εξοπλισμένες με κουβέρτες, σεντόνια και μαξιλάρι μπανιέρες και τουαλέτες. Οι μίνι καμπίνες τύπου κάψουλας, που μπορούν να φιλοξενήσουν ένα άτομο, ενώ προσφέρετε και πρωινό.

2. Μόναχο προς Μπολόνια, Γερμανία και Ιταλία

Όσο ωραία κι αν είναι τα νυχτερινά τρένα, δεν προσφέρουν θέα από τα παράθυρα τους, εκτός και αν πάρετε και κάποιο άλλο δρομολόγιο για να ταξιδέψετε μέρα. Παρά το γεγονός ότι είναι μια από τις πιο πολυσύχναστες διαδρομές της Ευρώπης, το απευθείας δρομολόγιο από το Μόναχο στη Μπολόνια κατά μήκος της γραμμής Brenner Pass, εξακολουθεί να μοιάζει με «μια πίσω πόρτα» από την οποία μπαίνεις στην Ιταλία από τη βόρεια Ευρώπη.

Το επτάωρο ταξίδι διασχίζει την περιοχή Τιρόλο της Αυστρίας, περνώντας από όμορφα χωριά και από την πόλη Ίνσμπρουκ των Άλπεων. Στη συνέχεια περνά μέσα από το ονειρεμένο ορεινό τοπίο και συνεχίζει μέσα από τους Δολομίτες πριν φτάσει στην όμορφη πόλη της Βερόνα. Από εκεί η διαδρομή είναι επίπεδη προς τη Μπολόνια, αναμφισβήτητα τον πιο υποτιμημένο προορισμό της Ιταλίας.

Το δρομολόγιο γίνεται αυτή τη στιγμή με τα γνωστά βαγόνια EuroCity, όμως την άνοιξη του 2024 η υπηρεσία θα διαθέτει νέα βαγόνια Railjet που θα προσφέρουν μια πιο άνετη διαδρομή. Θα περιλαμβάνουν αναβαθμισμένα καθίσματα τριών θέσεων και καντίνα φαγητού, καθιστώντας το μια δελεαστική επιλογή για ένα καλοκαιρινό ταξίδι στις Άλπεις.

3. Άμστερνταμ προς Λονδίνο, Ολλανδία και Ηνωμένο Βασίλειο

Σε λιγότερες από τέσσερις ώρες υψηλής ταχύτητας, τα τρένα του Eurostar συνδέουν το Άμστερνταμ με το Λονδίνο. Υπάρχουν έως και τέσσερα δρομολόγια την ημέρα και η διαδρομή είναι μια δημοφιλής εναλλακτική λύση, αντί για να πάρει κάποιος το αεροπλάνο. Ωστόσο, από τον Ιούνιο του 2024 το δρομολόγιο θα σταματήσει αναγκαστικά μέχρι το τέλος του έτους, καθώς θα γίνουν έργα στον κεντρικό σταθμό του Άμστερνταμ.

Οι επιβάτες θα πρέπει να πάρουν το Eurostar (πρώην Thalys) για τις Βρυξέλλες όπου και θα περάσουν έλεγχο διαβατηρίων. Η υπηρεσία Άμστερνταμ προς Λονδίνο θα επιστρέψει στις αρχές του 2025, γι’ αυτό το ταξιδέψτε το πρώτο εξάμηνο του 2024!

4. The Ionian Railway, Ιταλία

Αν θέλετε πραγματικά να ζήσετε μια ξεχωριστή εμπειρία στην Ιταλία, πάρτε αυτό το αργό τρένο που ταξιδεύει κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής της χώρας. Διανύοντας 472 υπέροχα παραθαλάσσια χιλιόμετρα, σε επτά ώρες, το τρένο κάνει δύο φορές την ημέρα τη διαδρομή Τάραντα – Ρέτζιο ντι Καλάμπρια. Αυτό το δρομολόγιο συνδέει ήσυχες παραθαλάσσιες πόλεις στην άκρη της Ιταλίας, αγκαλιάζοντας τις ακτές του Ιονίου για μεγάλο μέρος του ταξιδιού. Όπως θα περίμενε κανείς για έναν σιδηρόδρομο που δεν συνδέει σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, ακόμη και το καλοκαίρι αυτή η γραμμή έχει χαμηλή επιβατική κίνηση, δίνοντάς του μια χαλαρή και ελαφρώς μυστική ατμόσφαιρα.

Με λίγη φαντασία, ο Ιόνιος Σιδηρόδρομος μπορεί να αποτελέσει τη βάση λίγων ημερών εξερεύνησης κατά μήκος της γραμμής, όπως το αρχαίο Μεταπόντο και ήρεμες παράκτιες πόλεις όπως το Κρότον και το Καταντζάρο. Εναλλακτικά, πάρτε το απογευματινό δρομολόγιο και απολαύστε ατελείωτες θέες στη θάλασσα, μέχρι τη Σικελία όπου και θα εμφανιστεί στα Στενά της Μεσσήνης, το εκρηκτικό ηλιοβασίλεμα.

Αν και πρόκειται για υπηρεσία InterCity, μοιάζει περισσότερο με περιφερειακό τρένο, σταματάει συχνά -23 φορές- και, το σημαντικότερο, δεν έχει μπουφέ ή βαγόνι για φαγητό.

5. Σαραγόσα προς Κανφράνκ, Ισπανία και Γαλλία

Παρά το γεγονός ότι είναι η γενέτειρα του καλλιτέχνη Francisco Goya και το σπίτι του παλατιού Aljafería, ενός τεράστιου πυργίσκου ισπανο-ισλαμικού φρουρίου, η Σαραγόσα καταφέρνει ακόμα με κάποιο τρόπο να κινείται «κάτω από το ραντάρ». Ωστόσο, η πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας αξίζει μια επίσκεψη. Διαθέτει έναν αξιόλογο κόσμο με ρωμαϊκά ευρήματα και ένα μουσείο αφιερωμένο στο origami. Η πόλη έχει μεγάλη γαστρονομική ιστορία, με μαγαζάκια τάπας να βρίσκονται διάσπαρτα στα ατμοσφαιρικά σοκάκια του El Tubo.

Ακόμη και ο σταθμός της Σαραγόσα είναι ένα αρχιτεκτονικό αξιοθέατο. Είναι επίσης το σημείο εκκίνησης για μια απίθανη περιπέτεια. Δύο φορές την ημέρα, ένα περιφερειακό κέντρο κατευθύνεται βόρεια προς τα Πυρηναία. Ψηλά, σε υψόμετρο 1.040 μέτρων βρίσκεται το Canfranc, o τεράστιος σταθμός Beaux Arts στα γαλλο-ισπανικά σύνορα. Για πολλά χρόνια σε αυτή την απότομη κοιλάδα οι επιβάτες άλλαζαν τρένο, αλλά είχε κλείσει από το 1970, όταν μια κατεστραμμένη γέφυρα στη γαλλική πλευρά των βουνών οδήγησε στο κλείσιμο της διαδρομής Canfranc.

Το γεγονός αυτό φαίνεται να επισφράγισε τη μοίρα του «Τιτανικού των Βουνών», του οποίου η τεράστια περίτεχνη εξωτερική εμφάνιση και τα μεγάλα σαλόνια ερήμωσαν και οι μόνες επισκέψεις που δεχόταν ήταν από περίεργους ημερήσιους ταξιδιώτες. Πέρυσι, στο κτήριο του σταθμού άνοιξε ένα ξενοδοχείο και ένα σπα, το «Canfranc Estación» δίνοντας στους ταξιδιώτες έναν λόγο να μένουν εκεί. Δύο τρένα καθημερινά κάνουν τη διαδρομή από τη Σαραγόσα σε λίγο λιγότερο από τέσσερις ώρες. Είτε μείνετε τη νύχτα είτε όχι, η διαδρομή θα σας μείνει αξέχαστη.
 
Πηγή: news247.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα