Thumbnail
Τι πρέπει να προσέξετε

Η γλώσσα μας δεν είναι χρήσιμη μόνο στο φαγητό, αλλά μπορεί να μας δείξει προβλήματα υγείας που δεν γνωρίζουμε ότι έχουμε.

Λευκά «μπαλώματα»

Αν υπάρχουν περιοχές πάνω στη γλώσσα που είναι λευκές, με κάπως κρεμώδη υφή, μπορεί να υπάρχει η περίπτωση μυκητίασης. Τα λευκά αυτά μπαλώματα, εμφανίζονται συχνά μετά από κάποια νόσο ή όταν ορισμένα φάρμακα απορρυθμίζουν την ισορροπία των βακτηρίων του στόματος. Οι λευκές, σκληρές πλάκες στη γλώσσα, μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου.

Έντονα κόκκινη γλώσσα

Αν η γλώσσα έχει έντονο κόκκινο χρώμα, μπορεί να είναι πρόωρο σημάδι της νόσου Kawasaki, μιας σπάνιας και σοβαρής νόσου που προκαλεί φλεγμονές των αιμοφόρων αγγείων σε ολόκληρο το σώμα, ειδικά στα παιδιά. Αν η γλώσσα είναι κόκκινη και λεία και νιώθεις πόνο στο στόμα, ίσως αντιμετωπίζεις έλλειψη βιταμίνη Β3.

Αίσθημα καψίματος

Η αίσθηση καψίματος, καθώς και η χαρακτηριστική «μεταλλική» ή πικρή γεύση, συνδέεται με το σύνδρομο καυσαλγίας του στόματος (στοματοδυνία). Μπορεί να είναι σημάδι προβλήματος με τα νεύρα της γλώσσας. Κάποιες παθήσεις, όπως η ξηροστομία, η παλινδρόμηση και ο διαβήτης μπορεί να το προκαλέσουν. Σε κάποιους ανθρώπους, μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί από την κατανάλωση όξινων φαγητών, γλυκών ή τσίχλας.

Εξογκώματα

Συχνά τα εξογκώματα στη γλώσσα, είναι απλά μικρές πληγές, οι οποίες εμφανίζονται και εξαφανίζονται μόνες τους. Ωστόσο, αν υπάρχει ένα εξόγκωμα, κοκκινωπό, που προκαλεί πόνο, μπορεί να πρόκειται για γλωσσική παλλιτίτιδα, που συμβαίνει όταν η γλώσσα ερεθίζεται. Οι ιώσεις μπορούν επίσης να προκαλέσουν μικρά εξογκώματα στην επιφάνεια της γλώσσας. Σε κάθε περίπτωση αν τα εξογκώματα δεν υποχωρούν, αναζήτησε ιατρική συμβουλή.

Εντελώς λεία γλώσσα

Αν και θα περίμενες πως κάτι τέτοιο δεν συνιστά επικίνδυνο σημάδι, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Εάν η γλώσσα σου είναι εντελώς λεία, χωρίς τα χαρακτηριστικά «βουναλάκια», μπορεί να σου λείπουν θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος, το φολικό οξύ ή ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Κάποιες μολύνσεις, η κοιλιοκάκη αλλά και ορισμένα φάρμακα επίσης μπορεί να προκαλέσουν το συγκεκριμένο θέμα. Μερικές φορές επίσης, σχετίζεται και με την ψωρίαση.

Πηγή: ladylike.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 5 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 18/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

κατασκηνωσεισ.jpg
Εκπαιδευτικοί: Ζητούν voucher για κάθε εκπαιδευτικό που επιθυμεί να στείλει τα παιδιά του σε κατασκήνωση
Εκπαιδευτικοί: Το κόστος για τη συμμετοχή των παιδιών μας σε ιδιωτικές κατασκηνώσεις για μία περίοδο (2 εβδομάδες), κυμαίνεται για κάθε παιδί από...
Εκπαιδευτικοί: Ζητούν voucher για κάθε εκπαιδευτικό που επιθυμεί να στείλει τα παιδιά του σε κατασκήνωση
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 6.jpg
Πανελλήνιες 2024: Ανοιξε η πλατφόρμα για ενημέρωση των υποψηφίων μέσω SMS σχετικά με τα αποτελέσματα
Η πλατφόρμα για την καταχώρηση τηλεφώνου προκειμένου να έρθει η ενημέρωση αποτελεσμάτων των πανελλαδικών 2024, θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και την...
Πανελλήνιες 2024: Ανοιξε η πλατφόρμα για ενημέρωση των υποψηφίων μέσω SMS σχετικά με τα αποτελέσματα
ypaith
Κινητικότητα: Αποδέσμευση εκπαιδευτικών Π.Ε για μετάταξη σε υπηρεσίες και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου - Ονόματα
Δείτε την απόφαση με τα ονόματα
Κινητικότητα: Αποδέσμευση εκπαιδευτικών Π.Ε για μετάταξη σε υπηρεσίες και φορείς του Ελληνικού Δημοσίου - Ονόματα