εφάπαξ
Σχεδόν 13.000 εκκρεμείς υποθέσεις υπολογίζεται πως θα εξοφληθούν έως το τέλος του επόμενου μήνα, με την σχετική διαδικασία να είναι ήδη σε εξέλιξη.

Μαζική εξόφληση καθυστερούμενων εφάπαξ αναμένεται το προσεχές διάστημα: Σχεδόν 13.000 εκκρεμείς υποθέσεις υπολογίζεται πως θα εξοφληθούν έως το τέλος του επόμενου μήνα, με την σχετική διαδικασία να είναι ήδη σε εξέλιξη. Με το που θα ολοκληρωθεί η καταβολή των εφάπαξ που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, θα αρχίσουν να εξοφλούνται και οι νέες αιτήσεις. Όπως είναι λογικό προηγούνται οι λεγόμενες ληξιπρόθεσμες, για τις οποίες έχει παρέλθει το τρίμηνο κατά το οποίο θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί στους συνταξιούχους.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμούν περίπου 27.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν από Ιανουάριο έως Οκτώβριο του 2023, εκ των οποίων 13.000 είναι οι λεγόμενες ληξιπρόθεσμες, που έχει παρέλθει το τρίμηνο το οποίο θα έπρεπε να έχουν πληρωθεί στους συνταξιούχους.

Βάσει νόμου, καθιερώθηκε προθεσμία τριών μηνών για την έκδοση επικουρικής σύνταξης, η οποία ξεκινά με την έκδοση της κύριας σύνταξης, καθώς και προθεσμία έξι μηνών για τη χορήγηση εφάπαξ, με αφετηρία την ημερομηνία υποβολής του σχετικού αιτήματος.

Για να υπολογιστεί στο Δημόσιο το εφάπαξ μαζί με την οριστική σύνταξη απαιτείται ηλεκτρονική απεικόνιση της υπαλληλικής πορείας των ασφαλισμένων μέσω του "ηλεκτρονικού ΔΑΥΚ" που άρχισε να εφαρμόζεται στις συντάξεις του ΕΦΚΑ Δημοσίου.

Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, για το 70% των αιτήσεων συνταξιοδότησης λόγω γήρατος στο Δημόσιο με χρόνο ασφάλισης σε ένα Ταμείο οι συνταξιούχοι πληρώνονται το εφάπαξ πριν κλείσουν δύο μήνες από την πληρωμή της οριστικής τους σύνταξης, ενώ με τον ίδιο ρυθμό αναμένεται να τρέξουν οι πληρωμές που είναι σε αναμονή.

Όταν ο φάκελος του συνταξιούχου είναι «καθαρός», δηλαδή έχει όλες τις εισφορές πρόνοιας χωρίς κενά ή ασφάλιση σε άλλα ταμεία, οι χρόνοι απονομής του εφάπαξ μπορεί να «κλείσουν» και στον ενάμιση μήνα από το Δημόσιο.

Εκπαιδευτικοί - Δημόσιοι υπάλληλοι: Πως διαμορφώνεται το εφάπαξ για 35, 30 και 25 έτη

Συμφέρει η έξοδος όσο περισσότερα χρόνια αθροίζονται ως το 2013, γιατί όσο ανεβαίνουν τα έτη ασφάλισης με τις άτοκες εισφορές (από 2014 και μετά), το εφάπαξ θα μικραίνει κάθε χρόνο άλλοτε με αργό και άλλοτε με πιο γρήγορο ρυθμό, ανάλογα με τις αποδοχές των υπαλλήλων επί των οποίων γίνονται οι κρατήσεις.

efapax

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παραιτήθηκε διευθυντής σχολείου που απειλήθηκε με καθαίρεση και πειθαρχικές ποινές επειδή αντιτάχθηκε σε αυτή στην αξιολόγηση

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 17 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 17/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pikantika-fagita.jpg
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά
Μαγειρέψτε σαν Έλληνες στην πατρίδα του Τσελεμεντέ - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχώρισε γαστρονομικά το βρετανικό περιοδικό National Geographic
National Geographic: «Μαγειρέψτε σαν Έλληνες» - Ποιο σημείο της Ελλάδας ξεχωρίζει γαστρονομικά