Πανελλήνιες 2021: Ποιες είναι οι φετινές«κομβικές» αλλαγές
Κι άλλες τηλεφωνικές απάτες εξιχνιάστηκαν, αυτή τη φορά στη Χίο

Τρεις υποθέσεις απάτης εξιχνίασε δυο μέρες πριν τα Χριστούγεννα η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας της Χίου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, σε όλες τις περιπτώσεις οι δράστες κατάφεραν να πείσουν τα θύματά τους, ώστε να γίνει μεταφορά χρημάτων σε κάποιο λογαριασμό ή να δοθούν τα στοιχεία πρόσβασης στο e-banking.

Απάτη με πρόσχημα παραγγελία

Στην 1η περίπτωση απάτης ταυτοποιήθηκαν 7 άτομα για την εμπλοκή τους. Το συμβάν σημειώθηκε πριν από δέκα μήνες περίπου σε βάρος ατόμου.

Το θύμα, στο πλαίσιο παραγγελίας προϊόντων, ήρθε σε τηλεφωνική επικοινωνία με άνδρα αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, ο οποίος υποδυόμενος εκπρόσωπο εμπορικής επιχείρησης, κατάφερε να τον πείσει, εξαπατώντας τον, να καταθέσει σε διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, συνολικά το χρηματικό ποσό των 14.100 ευρώ.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης προέκυψε, ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί στους οποίους μεταφέρθηκε αρχικά το παραπάνω χρηματικό ποσό, ανήκουν, κατά περίπτωση, σε δύο εκ των ταυτοποιηθέντων δραστών, ενώ μέρος εκ των αφαιρεθέντων χρημάτων μεταφέρθηκε ακολούθως και σε τραπεζικούς λογαριασμούς των άλλων πέντε ταυτοποιηθέντων δραστών.

Επιπλέον, η επικοινωνία με τον παθόντα πραγματοποιήθηκε από τηλεφωνική σύνδεση που ανήκε σε έναν εκ των δραστών.

Απάτη με πρόσχημα επιστροφή ποσού

Η δεύτερη υπόθεση απάτης που εξιχνιάστηκε, μετά από έρευνα της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Χίου, διαπράχθηκε πριν από εννέα μήνες περίπου, σε βάρος ατόμου.

Ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση αυτή 2 άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για τα αδικήματα της απάτης και της παράνομης πρόσβασης σε πληροφοριακό σύστημα.

Σύμφωνα με την έρευνα, άτομο αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων επικοινώνησε τηλεφωνικά με την παθούσα, προσποιούμενος υπάλληλο λογιστικού γραφείου και χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την επιστροφή χρημάτων από εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, κατάφερε να αποσπάσει, εξαπατώντας την, στοιχεία πρόσβασης σε ηλεκτρονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς της, από τους οποίους αφαιρέθηκε συνολικά το χρηματικό ποσό των 590 ευρώ.

Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε επίσης ότι, η τηλεφωνική επικοινωνία με την παθούσα πραγματοποιήθηκε από τηλεφωνική σύνδεση που ήταν δηλωμένη σε στοιχεία αλλοδαπού («αχυράνθρωπος» – ghost person).

Απάτη με πρόσχημα το market-pass

Η τρίτη υπόθεση απάτης που εξιχνιάστηκε διαπράχθηκε προ τριμήνου περίπου, σε βάρος ατόμου.

Ταυτοποιήθηκαν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση αυτή 2 άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για το αδίκημα της απάτης.

Σύμφωνα με την έρευνα, άτομο αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, επικοινώνησε τηλεφωνικά με την παθούσα προσποιούμενος υπάλληλο λογιστικού γραφείου και χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την καταβολή επιδόματος «market pass», κατάφερε να την πείσει, εξαπατώντας την, να καταθέσει σε δύο διαφορετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς, συνολικά το χρηματικό ποσό των 7.801,91 ευρώ.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

pasok
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για εγκλωβισμό πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών: «Πλήγμα για το δημόσιο πανεπιστήμιο»
«Καταδικάζουμε με τον πιο απόλυτο τρόπο τα φαινόμενα βίας»
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για εγκλωβισμό πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών: «Πλήγμα για το δημόσιο πανεπιστήμιο»
Γιάννης Καλλιάνος
Νέα ανάρτηση Καλλιάνου στην κηδεία του πατέρα του: «Όλα θα πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης για να ανακουφιστεί η ψυχούλα του»
Γιάννης Καλλιάνος: «Η αλήθεια θα λάμψει προς τιμήν της μνήμης του πατέρα μου»
Νέα ανάρτηση Καλλιάνου στην κηδεία του πατέρα του: «Όλα θα πάρουν τον δρόμο της Δικαιοσύνης για να ανακουφιστεί η ψυχούλα του»