ipnos
Αυτή η φαινομενικά αθώα συνήθεια μπορεί στην πραγματικότητα να «συγκαλύπτει» κάποιο πρόβλημα υγείας

Επιζητούμε λίγες ώρες ξεκούρασης μετά από μια δύσκολη μέρα ή μια νύχτα με λιγοστό ύπνο. Σε πολλές κουλτούρες η μεσημεριανή σιέστα θεωρείται όπλο ενάντια στο στρες, όμως αυτή η φαινομενικά αθώα συνήθεια μπορεί στην πραγματικότητα να «συγκαλύπτει» κάποιο πρόβλημα υγείας.

Αυτό είναι τουλάχιστον το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, καθώς διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κοιμούνται συχνά το μεσημέρι αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Ο μεσημεριανός ύπνος είναι στην πραγματικότητα… επιστήμη!

Πρέπει να γνωρίζουμε πώς, πότε και πόσο να κοιμηθούμε, καθώς οι παράγοντες αυτοί καθορίζουν αν θα ξυπνήσουμε αναζωογονημένοι ή πιο κουρασμένοι. Οι ειδικοί συνιστούν να κοιμόμαστε μόλις 30 λεπτά το μεσημέρι, για να αποφύγουμε να φτάσουμε στα βαθύτερα στάδια του ύπνου και να αποφύγουμε το λήθαργο.

Η νέα έρευνα όμως αποκάλυψε ότι όσοι κοιμούνται περισσότερο από μία ώρα το μεσημέρι ή το απόγευμα έχουν κατά 32% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν πρόωρα τη ζωή τους.

Τα δεδομένα του νέου ερευνητικού έργου αφορούσαν σε περισσότερα από 25.000 άτομα από τη Βρετανία, ηλικίας 40-79 ετών. Τα στοιχεία αυτά κάλυπταν χρονική περίοδο 13 ετών.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι οι «υπναράδες» αντιμετώπιζαν αυξημένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από διάφορα αίτια, όπως η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος και οι παθήσεις του αναπνευστικού. Για να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν τεράστιο αριθμό παραγόντων, όπως η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η κατανάλωση αλκοόλ, η ψυχική υγεία και η γενικότερη κατάσταση της υγείας.

Η σχετική μελέτη στην επιθεώρηση American Journal of Epidemiology δεν υποδεικνύει κάποια άμεση σχέση αιτίας και αποτελέσματος, όμως οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η χρόνια κόπωση και η εξάντληση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να αποτελούν σημάδι κάποιας σοβαρής πάθησης που θα μας κοστίσει μελλοντικά τη ζωή.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

παντειο απδπχ
Πάντειο Πανεπιστήμιο: Μνημόνιο συνεργασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για διαρκή επιμόρφωση
Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων (ΑΠΔ) και το Πάντειο Πανεπιστήμιο συμφώνησαν να συνεργαστούν ενεργά προς όφελος της ενημέρωσης και της διαρκούς...
Πάντειο Πανεπιστήμιο: Μνημόνιο συνεργασίας με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για διαρκή επιμόρφωση
aen.jpg
Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού: Λήγει μεθαύριο η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τις προκαταρκτικές εξετάσεις
Οι εισακτέοι ορίστηκαν σε χίλιους πεντακόσιους εξηνταεννέα (1569) [επτακόσιοι εβδομηντατρείς (773) Πλοίαρχοι και επτακόσιοι ενενηνταέξι (796)...
Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού: Λήγει μεθαύριο η προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών για τις προκαταρκτικές εξετάσεις