Αυξάνονται οι Άγιοι της Ορθοδοξίας
Αυξάνονται και πληθύνονται οι Άγιοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας…

Δεκάδες πρόσωπα που έζησαν στη σύγχρονη εποχή και έγιναν γνωστά για τον ασκητικό τους βίο και την πίστη τους στον Θεό προστίθενται κάθε χρόνο στο Αγιολόγιο της Ορθοδοξίας και γίνονται οι Άγιοι του 21ου αιώνα.

Μόνο τα τελευταία δύο χρόνια έχουν ανακηρυχθεί 10 νέοι Άγιοι, ενώ την περίοδο 2020-2021 είχαν συμπεριληφθεί στο Αγιολόγιο άλλα 19 πρόσωπα.

Τέσσερα είναι τα βασικά κριτήρια που πρέπει να πληροί ένα πρόσωπο για να φορέσει το… φωτοστέφανο: η ορθόδοξη διδασκαλία του, τα θαύματα που έκανε, οι μαρτυρίες των πιστών για το πρόσωπό του και η αφθαρσία των λειψάνων του.

Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν μορφές ιδιαίτερα αγαπητές στους χριστιανούς, όπως ο Αγιος Εφραίμ της Νέας Μάκρης που αγιοκατατάχθηκε το 2011, έπειτα από πλήθος αιτημάτων προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο – μεταξύ των οποίων και της Εκκλησίας της Ελλάδος – και ο γέροντας Παΐσιος που ανακηρύχθηκε Αγιος το 2015.

Έντονη κινητικότητα εμφανίζεται, όμως, στο θέμα των αγιοποιήσεων το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι σήμερα τρεις νέοι Αγιοι έχουν προστεθεί στο Αγιολόγιο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Πρόκειται για τον γέροντα Γερβάσιο Παρασκευόπουλο (1877-1964), που διετέλεσε ηγούμενος στη Μονή του Γηροκομείου της Πάτρας και μνημονεύεται για τη βοήθεια που λέγεται ότι παρείχε στους μικρασιάτες πρόσφυγες της περιοχής, και για τον πατέρα Αθανάσιο Χαμακιώτη, πρώην εφημέριο στον Ιερό Ναό Νερατζιώτισσας στο Μαρούσι – οι δυο τους αγιοποιήθηκαν την περασμένη Πέμπτη.

Και μία γυναίκα

Πριν από ενάμιση μήνα, όμως, ως Αγία είχε ανακηρυχθεί και η μοναχή Γαβριηλία Παπαγιάννη, μια γυναίκα με μυθιστορηματική ζωή, η αγιοκατάταξη της οποίας προκάλεσε έκπληξη για δύο λόγους: εξαιτίας του φύλου της, καθώς οι αγιοποιήσεις γυναικών είναι πολύ σπάνιες στην Ορθόδοξη Εκκλησία, όπου η επιλογή της αγιοκατάταξης συνηθίζεται κυρίως για πρώην ιερωμένους – άρα για άνδρες – αλλά και για το γεγονός ότι στο παρελθόν η Γαβριηλία Παπαγιάννη είχε κατηγορηθεί για αιρετισμό.

Εντός του 2023 σύγχρονοι Άγιοι έχουν ανακηρυχθεί, επίσης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Ιερεμίας Α’ και ο γέροντας Γεράσιμος Μικραγιαννανίτης, ένας υμνογράφος που έζησε στο Αγιον Ορος μέχρι το τέλος της ζωής του το 1991 και ο οποίος υπολογίζεται ότι είχε συνθέσει περισσότερες από 2.000 ιερές ακολουθίες.

Τα κριτήρια

Σύμφωνα με τους θεολόγους, τέσσερα είναι τα βασικά κριτήρια που πρέπει να πληροί ένα πρόσωπο για να φορέσει το… φωτοστέφανο: η ορθόδοξη διδασκαλία του, τα θαύµατα που έκανε, οι µαρτυρίες των πιστών για το πρόσωπό του και η αφθαρσία των λειψάνων του.

Παλαιότερα απαραίτητο θεωρείτο να έχει μεσολαβήσει αρκετός χρόνος από τον θάνατό του μέχρι την ένταξή του στο Αγιολόγιο, κάτι το οποίο τα τελευταία χρόνια ατονεί.

Κοινωνικά και ηθικά κριτήρια δεν λαμβάνονται υπόψη για την αγιοκατάταξη από την Ορθόδοξη Εκκλησία, σε αντίθεση με τη Ρωμαιοκαθολική.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν από λίγες ημέρες ο Πάπας Φραγκίσκος θέσπισε ένα επιπλέον κριτήριο με βάση το οποίο μπορεί κάποιος να αναγνωριστεί ως Αγιος: το να έχει θυσιάσει τη ζωή του για το καλό του συνόλου.

Με βάση αυτή τη φιλοσοφία, ο ίδιος είχε αναγνωρίσει ως Αγίους τους γιατρούς και τους νοσοκόμους που έχασαν τη ζωή τους από Covid-19 στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Αντιθέτως, για την Εκκλησία της Ελλάδος, οι ηρωικές πράξεις δεν συνιστούν κριτήριο αγιοσύνης και για τον λόγο αυτόν είχε απορριφθεί το 2003 αίτημα που ζητούσε την αγιοποίηση του Αθανάσιου Διάκου.

Πηγή: Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»/Κατερίνα Ροββά

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες 2024: 12 μυστικά για την επιτυχία στις εξετάσεις

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency GOLEARN ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση (Μόνο 10 ημέρες έμειναν για την ΑΛΛΑΓΗ!)

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 30/5

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ασεπ διαγωνισμος εξετάσεις
Υπουργείο Παιδείας: Αύριο ως τις 12 το μεσημέρι τα αποτελέσματα στα Πρότυπα
Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με τα αποτελέσματα και την εγγραφή των μαθητών στη σχολική μονάδα επιτυχίας, οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με τις...
Υπουργείο Παιδείας: Αύριο ως τις 12 το μεσημέρι τα αποτελέσματα στα Πρότυπα
ΠΑΠΕΙ
Μεταπτυχιακό Πανεπιστημίου Πειραιώς: Κυβερνοασφάλεια και Επιστήμη Δεδομένων
Το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς προσκαλεί υποψηφίους μεταπτυχιακούς φοιτητές για υποβολή αιτήσεων με σκοπό τη συμμετοχή στο...
Μεταπτυχιακό Πανεπιστημίου Πειραιώς: Κυβερνοασφάλεια και Επιστήμη Δεδομένων