Εφηβεία: Από ποιους 17 τύπους καρκίνου κινδυνεύουν οι υπέρβαροι
Από 17 τύπους καρκίνου κινδυνεύουν οι υπέρβαροι στην εφηβεία

Μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ αποκαλύπτει ότι οι νεαροί ενήλικες που είναι υπέρβαροι όταν είναι 18 ετών έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν 17 διαφορετικούς τύπους καρκίνου αργότερα στη ζωή τους.

Νωρίτερα φέτος οι ίδιοι ερευνητές παρουσίασαν ευρήματα που υποδεικνύουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου σε άνδρες με χαμηλότερα επίπεδα αερόβιας φυσικής κατάστασης κατά τη διάρκεια της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας σε ηλικία 18 ετών. Αυτός ο κίνδυνος ήταν ανεξάρτητος από το αν αυτοί οι άνδρες ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι εκείνη την εποχή.

Τώρα, σε δύο νέες μελέτες, εμβαθύνουν στο θέμα, εστιάζοντας στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) ως παράγοντα, ενώ εξακολουθούν να εξετάζουν τα επίπεδα αερόβιας φυσικής κατάστασης των συμμετεχόντων. Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι ο υψηλότερος ΔΜΣ στην ηλικία των 18 σχετίζεται με ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαφόρων καρκίνων αργότερα στη ζωή, ξεπερνώντας τον αντίκτυπο της κακής φυσικής κατάστασης στην ίδια ηλικία.

Υψηλός ΔΜΣ και 17 διαφορετικοί καρκίνοι

Η μελέτη εντόπισε μια συσχέτιση μεταξύ του υψηλού ΔΜΣ προς το τέλος της εφηβείας και του αυξημένου κινδύνου 17 διαφορετικών τύπων καρκίνου. Αυτοί οι καρκίνοι είναι οι εξής:

 • Καρκίνος πνεύμονα
 • Καρκίνος κεφαλής και τραχήλου
 • Καρκίνος εγκεφάλου
 • Καρκίνος θυρεοειδούς
 • Καρκίνος οισοφάγου
 • Καρκίνος στομάχου
 • Καρκίνος παγκρέατος
 • Καρκίνος ήπατος
 • Καρκίνος παχέος εντέρου
 • Καρκίνος ορθού
 • Καρκίνος νεφρού
 • Καρκίνος ουροδόχου κύστης
 • Κακόηθες μελάνωμα
 • Λευχαιμία
 • Πολλαπλό μυέλωμα
 • Λέμφωμα Hodgkin
 • Λέμφωμα μη-Hodgkin

Για αρκετούς από αυτούς τους τύπους καρκίνου, ο κίνδυνος ήταν αυξημένος ακόμη και εντός του συνήθους εύρους του φυσιολογικού βάρους (ΔΜΣ 18,5-24,9). Για παράδειγμα, οι καρκίνοι της κεφαλής και του τραχήλου, του οισοφάγου, του στομάχου, του παγκρέατος, του ήπατος και των νεφρών, καθώς και το κακοήθες μελάνωμα και το λέμφωμα μη-Hodgkin, εμφάνισαν αυξημένους κινδύνους ακόμη και με ΔΜΣ 20-22,4.

Η μελέτη υποδηλώνει ότι ο τρέχων ορισμός του φυσιολογικού βάρους μπορεί να είναι πιο κατάλληλος για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, ενώ η διατήρηση ενός βέλτιστου βάρους κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή μπορεί να απαιτεί χαμηλότερο εύρος ΔΜΣ.

Η ξεχωριστή περίπτωση του καρκίνου του προστάτη

Ένας τύπος καρκίνου, ο καρκίνος του προστάτη, εμφάνισε διαφορετικό πρότυπο. Βρέθηκε ότι ήταν πιο συχνός μεταξύ ανδρών που δεν ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι κατά τη στιγμή της κατάταξης στον στρατό. Αυτή η απόκλιση μπορεί να οφείλεται στο ότι άνδρες κανονικού βάρους αναζητούσαν ιατρική φροντίδα για προβλήματα προστάτη νωρίτερα, οδηγώντας σε πιο έγκαιρες διαγνώσεις.

Οι καρκίνοι στην κοιλιακή χώρα έδειξαν υψηλότερο κίνδυνο

Η συσχέτιση μεταξύ υψηλού ΔΜΣ και κινδύνου καρκίνου ήταν ιδιαίτερα έντονη για τους καρκίνους της κοιλιάς, όπως εκείνοι που επηρεάζουν τον οισοφάγο, το στομάχι και τα νεφρά. Οι παχύσαρκοι άνδρες κατά τη στράτευση αντιμετώπιζαν τρεις έως τέσσερις φορές υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτών των καρκίνων. Η μελέτη υπολόγισε ότι το ανθυγιεινό βάρος μπορεί να ευθύνεται για το 15-25% τέτοιων περιπτώσεων καρκίνου στη Σουηδία σήμερα.

Οι ερευνητές προβλέπουν σημαντική αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου που συνδέονται με το υπερβολικό βάρος και την παχυσαρκία των νέων τα επόμενα 30 χρόνια. Με βάση τον τρέχοντα επιπολασμό του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας στους 18χρονους άνδρες στη Σουηδία, αυτή η αύξηση θα μπορούσε να είναι σημαντική. Για παράδειγμα, το ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου του στομάχου που αποδίδεται σε υψηλό ΔΜΣ μπορεί να αυξηθεί στο 32% και για τον καρκίνο του οισοφάγου μπορεί να φτάσει το 37%.

Κάλεσμα για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας στη νεολαία

“Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία σε νεαρή ηλικία φαίνεται να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Βλέπουμε σχέση μεταξύ ανθυγιεινού βάρους και καρκίνου σχεδόν σε κάθε όργανο”, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Aron Onerup, μεταδιδάκτορας στην Ακαδημία Sahlgrenska στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ και στο St. Jude Children's Research Hospital στο Μέμφις. “Δεδομένης της ανησυχητικής τάσης της παχυσαρκίας στην παιδική ηλικία και στην εφηβεία, αυτή η μελέτη ενισχύει την ανάγκη χρήσης ισχυρών πόρων για την αναστροφή αυτής της τάσης”, πρόσθεσε.

Η μελέτη εξέτασε επίσης τα ποσοστά θνησιμότητας μεταξύ των ανδρών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο σε αυτήν την ομάδα. Αποκάλυψε ότι οι άνδρες που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι κατά τη διάγνωση είχαν δύο έως τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα σε πέντε χρόνια από τη διάγνωση ορισμένων μορφών καρκίνου, υπογραμμίζοντας την κρίσιμη σημασία της αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το βάρος στην πρώιμη ενήλικη ζωή.

Πηγή: onmed.gr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Εσείς γνωρίζετε τι σημαίνει «νείρομαι»;

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΔΑΣΚΑΛΑ
Τοξικό το κλίμα στα σχολεία λίγο πριν διακοπές του Πάσχα λόγω των πιέσεων του υπουργείου Παιδείας
Ένας μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών βιώνει υψηλή ή μεσαία συναισθηματική εξάντληση, ενώ καταγράφεται επίσης ότι ένα ακόμη μεγαλύτερο τμήμα...
Τοξικό το κλίμα στα σχολεία λίγο πριν διακοπές του Πάσχα λόγω των πιέσεων του υπουργείου Παιδείας
10 γυμνασιο παπαγου
Τεράστια επιτυχία: Το «ψηφιακό» Υπουργείο άφησε 345 μαθητές με κενά εκπαιδευτικών από την αρχή της χρονιάς ως τώρα!
Λήγει το σχολικό έτος κι ακόμα να καλύψουν τα κενά -και μάλιστα στην Αθήνα, στου Παπάγου! Στα «κάγκελα» οι γονείς...
Τεράστια επιτυχία: Το «ψηφιακό» Υπουργείο άφησε 345 μαθητές με κενά εκπαιδευτικών από την αρχή της χρονιάς ως τώρα!
w29-81121enisxytikhdidaskalia.jpg
Ενισχυτική Διδασκαλία: Πώς ένας απαραίτητος θεσμός για τους μαθητές κατέληξε σε «πρεκαριάτο» για τους εκπαιδευτικούς...
Το πρεκαριάτο, από το λατινικό precarious (που σημαίνει αβέβαιος, ανασφαλής), είναι όρος που εμφανίζεται από τη δεκαετία του '80 για τα σύγχρονα...
Ενισχυτική Διδασκαλία: Πώς ένας απαραίτητος θεσμός για τους μαθητές κατέληξε σε «πρεκαριάτο» για τους εκπαιδευτικούς...
teachers
Μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους
Η μισθοδοσία των αναπληρωτών εκπαιδευτικών πραγματοποιείται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών (ΕΑΠ)
Μισθοδοσία μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών: Πότε θα πιστωθεί στους λογαριασμούς τους