ποδια
Πού σχηματίζεται ένας θρόμβος αίματος στα πόδια

Ένας θρόμβος αίματος στο πόδι είναι επικίνδυνος επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσει ένα κομμάτι του. Εάν συμβεί αυτό, ο θρόμβος μπορεί να ταξιδέψει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και να εμποδίσει τη ροή του αίματος στους πνεύμονες. Αυτό το σοβαρό πρόβλημα, που ονομάζεται πνευμονική εμβολή, απαιτεί άμεση θεραπεία για την αποφυγή του θανάτου.

Όταν ο θρόμβος αίματος στα πόδια παραμένει στη θέση του, μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται μεταθρομβωτικό σύνδρομο. Προκαλεί μόνιμη βλάβη στις βαλβίδες στις φλέβες του ποδιού, με αποτέλεσμα πόνο, πρήξιμο και πληγές στα πόδια.

Φυσικά και ορατά σημάδια θρόμβου αίματος στο πόδι

Τα φυσικά και ορατά σημάδια θρόμβου αίματος εμφανίζονται συνήθως μόνο στο προσβεβλημένο πόδι. Εάν έχετε συμπτώματα που εμφανίζονται μόνο στη μία πλευρά ή στο άκρο ενώ το μη επηρεασμένο άκρο παραμένει φυσιολογικό, είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι το πρόβλημα είναι πιθανόν ένας θρόμβος αίματος.

Μπορείτε να αισθανθείτε έναν θρόμβο αίματος στο πόδι σας λόγω της πίεσης του παρεμποδισμένου αίματος που συσσωρεύεται πίσω από τον θρόμβο. Η απόφραξη προκαλεί μειωμένη ροή αίματος και χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου διαθέσιμου στα όργανα και τους ιστούς.

Τα συμπτώματα ενός θρόμβου αίματος στο πόδι σας περιλαμβάνουν:

  • Παλλόμενο πόνο, συνήθως επικεντρωμένο σε μια περιοχή της γάμπας ή του μηρού όταν περπατάτε ή στέκεστε, που μπορεί να μοιάζει με μυϊκή κράμπα
  • Οίδημα, που μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, στην πληγείσα περιοχή ή κατά μήκος μιας φλέβας στο προσβεβλημένο πόδι
  • Ερυθρότητα που προκαλείται από φλεγμονή, η οποία συνήθως απλώνεται στην πληγείσα περιοχή
  • Αίσθημα ζέστης, συνήθως σημάδι φλεγμονής, στην περιοχή του ποδιού που είναι πρησμένο ή πονά
  • Δύσπνοια, που εμφανίζεται χωρίς προφανή λόγο
  • Μια πάχυνση ή σύσφιξη της φλέβας του ποδιού

Αόρατα σημάδια θρόμβου αίματος στο πόδι

Δεδομένου ότι οι βαθιές φλέβες του ποδιού δεν είναι ορατές μέσω του δέρματος, ένας θρόμβος αίματος στο πόδι μπορεί να είναι αόρατος. Περίπου το 30%-40% των θρόμβων αίματος στα πόδια περνούν απαρατήρητοι επειδή δεν προκαλούν τυπικά συμπτώματα.

Μερικοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν αυτή την πάθηση μέχρι να εξελιχθεί σε πνευμονική εμβολή και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Εάν έχετε πόνο στα πόδια, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις για τη διάγνωση θρόμβου αίματος:

Υπερηχογράφημα διπλής όψης: Αυτή είναι η τυπική απεικονιστική εξέταση για τη διάγνωση θρόμβου αίματος στο πόδι. Χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να παρατηρήσει τη ροή του αίματος στις φλέβες και να ανιχνεύσει θρόμβους αίματος ή μπλοκαρίσματα.

Εξέταση αίματος D-dimer: Αυτή η εξέταση αίματος μετρά τα επίπεδα μιας ουσίας που απελευθερώνεται στο αίμα όταν ένας θρόμβος διαλύεται. Χρησιμοποιείται για τον αποκλεισμό θρόμβων αίματος.

Σκιαγραφική φλεβογραφία: Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί ακτινογραφία και σκιαγραφικό για να παρατηρήσει τις βαθιές φλέβες στο πόδι και το ισχίο.

Πηγή: oloygeia.gr 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αυτή την ελληνική λέξη μόνο ένας στους δέκα την λέει και την γράφει σωστά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/5

Ξεπεράστηκε κάθε όριο: Χιλιάδες παίρνουν online Proficiency σε 1 ημέρα ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Ανανάς
Ανανάς: Ποια οφέλη έχει στην υγεία μας και γιατί πρέπει να τον εντάξουμε στην διατροφή μας
Ο ανανάς είναι ένα από τα πιο γνωστά εξωτικά φρούτα, που προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας
Ανανάς: Ποια οφέλη έχει στην υγεία μας και γιατί πρέπει να τον εντάξουμε στην διατροφή μας