Thumbnail
Οι 3 τροφές για κάψιμο θερμίδων και ενίσχυση του μεταβολισμού, σύμφωνα με ειδικούς

Η αύξηση της αποδοτικότητας του μεταβολισμού σας προβάλλεται συχνά ως ένας τρόπος για να βελτιώσετε τα επίπεδα ενέργειας σας και να διαχειριστείτε την υγεία και ειδικότερα το βάρος σας.

Ωστόσο η ιδέα ότι μπορείτε να αλλάξετε τον μεταβολισμό σας και κυρίως ότι αυτό μπορεί να γίνει μέσω συγκεκριμένων τροφών αμφισβητείται. «Τα πιθανά οφέλη από πολλές από τις τροφές που θεωρούνται “μαγικές” για τον μεταβολισμό είναι προσωρινά και μπορεί να μην οδηγήσουν σε σημαντικό όφελος», είπε η γιατρός και διευθύντρια στο UT Southwestern Medical Center του Ντάλας, Jaclyn Albin.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν 3 τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να βελτιώσετε ορισμένα τμήματα του μεταβολισμού σας και να κάψετε λίπος.

Οι 3 τροφές για κάψιμο θερμίδων και ενίσχυση του μεταβολισμού

  1. Πρωτεΐνη
  2. Όσπρια
  3. Βότανα/Μπαχαρικά

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη απαιτεί περισσότερη προσπάθεια από τον οργανισμό για να διασπαστεί, εξηγεί η Jaclyn Albin. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει υψηλή θερμική επίδραση (TEF) και επομένως, μια υψηλότερη κατανάλωση θερμίδων, ειδικά σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες και το λίπος.

Ωστόσο, ορισμένοι ερευνητές προειδοποιούν ότι η TEF της πρωτεΐνης και οποιοδήποτε μεταβολικό όφελος από την αύξηση της πρόσληψης μπορεί να είναι μόνο βραχυπρόθεσμο.

Άλλες πιθανές εξηγήσεις για το πώς μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη επηρεάζει τον μεταβολισμό και την υγεία πέρα από την TEF:

Κάποιος αισθάνεται χορτασμένος καθώς η πρωτεΐνη μπορεί να αυξήσει τη δραστηριότητα των ορμονών κορεσμού και να μειώσει τη δραστηριότητα των ορμονών της πείνας
Βελτιώνεται η σύσταση του σώματος, δηλαδή έχουμε αύξηση της καθαρής μυϊκής μάζας και μείωση της λιπώδους μάζας
Βελτιώνεται η ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
Τροφές πρωτεΐνης που προτείνονται είναι:

  • άπαχα κρέατα π.χ., καρέ χοιρινού
  • άπαχα πουλερικά π.χ., στήθος κοτόπουλου
  • θαλασσινά (π.χ., γλώσσα)
  • ξηροί καρποί
  • αυγά

Οι περισσότερες τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη είναι μια καλή πηγή πρόσληψης βιταμινών Β, που υποστηρίζουν ουσιαστικά το σώμα για να επεξεργάζεται καλύτερα τις θερμίδες και να τις χρησιμοποιεί για ενέργεια.

Όσπρια

Τα όσπρια ανήκουν στις ομάδες τροφίμων πρωτεϊνών και λαχανικών, αλλά μπορεί να βρίσκονται σε μια δική τους κατηγορία όσον αφορά τον μοναδικό συνδυασμό θρεπτικών συστατικών και μεταβολισμού.

«Αν έπρεπε να επιλέξω μια μόνο τροφή για να την στηρίξω ως ενισχυτική του μεταβολισμού αυτή θα ήταν τα όσπρια (π.χ., φασόλια)», εξηγεί η διαιτολόγος του Emory University School of Medicine στην Ατλάντα, Jessica Alvarez.

Τα όσπρια (τα οποία περιλαμβάνουν φασόλια, μπιζέλια και φακές) έχουν θρεπτικά συστατικά που είναι σημαντικά για τον μεταβολισμό, όπως πρωτεΐνη, φυτικές ίνες, ανθεκτικό άμυλο. «Οι φυτικές ίνες και το ανθεκτικό άμυλο στα όσπρια μπορούν να διασπαστούν από το μικροβίωμα του εντέρου για να παράγουν βραχείας αλυσίδας λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να ενισχύσουν την κατανάλωση ενέργειας», σημείωσε η Jessica Alvarez. Οι φυτικές ίνες μπορούν να επηρεάσουν το βιοχημικό υλικό που παράγεται από τα γονίδια σας για να αυξήσουν την κατανάλωση ενέργειας και να μειώσουν την αποθήκευση λίπους.

Βότανα και μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά και τα βότανα που μπορεί να παίζουν ρόλο στον μεταβολισμό περιλαμβάνουν:

  • Κανέλα
  • Καυτερές πιπεριές
  • Κουρκουμά
  • Τζίντζερ

Τα καψαϊκινοειδή στις καυτερές πιπεριές διεγείρουν το επινεφρικό μας σύστημα και μπορούν να αυξήσουν τη θερμοκρασία του σώματος (θερμογένεση) και την ενεργειακή κατανάλωση ενώ μειώνουν την όρεξη.

Μάλιστα η Jaclyn Albin τόνισε ότι το τζίντζερ μπορεί να βελτιώσει τη θερμογένεση, να βελτιώσει τον μεταβολισμό, την πέψη και τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε όλα τα οφέλη ούτε εάν αυτά ισχύουν για όλα τα μπαχαρικά γι’ αυτό θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα.

Συμπέρασμα
Αν και δεν υπάρχει μία τροφή που να βοηθάει τον μεταβολισμό και να ισχύει για όλους τους οργανισμούς εντούτοις οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μία διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και όσπρια μπορεί να κάνει την διαφορά στην υγεία.

«Καμία τροφή ή ομάδα τροφίμων από μόνη της δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ενίσχυση του μεταβολισμού σε σχέση με μία διατροφή που είναι πλούσια σε λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά και άπαχες πρωτεΐνες», είπε η Jessica Alvarez.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα