έβρος
Φώτο: AP
Η φρίκη με τους μετανάστες που απανθρακώθηκαν στη Δαδιά, η στοχοποίηση των θυμάτων και τα πογκρόμ παρακρατικών

Το κυβερνητικό δόγμα της εκκένωσης οικισμών για να μη χαθεί ανθρώπινη ζωή κατέρρευσε οριστικά χθες με τον πιο τραγικό τρόπο σε μια μέρα πένθους και οργής. Τουλάχιστον 18 άνθρωποι, άνδρες όλοι -μεταξύ των οποίων και δύο παιδιά- βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο πυκνό δάσος της Δαδιάς κοντά στο χωριό Αβαντας.

Είναι άγνωστο αν θα μάθουμε ποτέ τα ονόματά τους και αν οι δικοί τους άνθρωποι θα μπορούν να τους θρηνήσουν. Ηταν όλοι μετανάστες, όπως φρόντισαν να επισημάνουν κρατικές πηγές και ελληνικά ΜΜΕ, σαν η ανθρώπινη ζωή να μη μετράει το ίδιο. Ο ιατροδικαστής Αλεξανδρούπολης Παύλος Παυλίδης που εξέτασε μακροσκοπικά τις απανθρακωμένες σορούς είπε πως «βρέθηκαν όλοι σε ομάδες δύο-τριών ατόμων σε μια απόσταση πεντακοσίων μέτρων, προφανώς ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν και κάποιοι εξ αυτών είχαν καεί μέσα σε ένα μαντρί».

Η φρικιαστική είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου από τα διεθνή ΜΜΕ την ώρα που η πλειονότητα των εγχώριων τηλεοπτικών καναλιών δεν μετέδιδε με έκτακτα δελτία το γεγονός. Ολοι τους κάηκαν στην προσπάθειά τους να διασχίσουν την περιοχή για να μη συλληφθούν. Μία μέρα πριν από το νέο έγκλημα με θύματα μετανάστες -μετά το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου- είχαν ήδη κυκλοφορήσει ακροδεξιές κραυγές, χωρίς ούτε ίχνος απόδειξης, περί «μεταναστών που βάζουν φωτιές» και εμποδίζουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις από την κατάσβεση των πυρκαγιών.

Η συγκεκριμένη ρητορική κορυφώθηκε με τις αναρτήσεις του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Πάρη Παπαδάκη, που κρυπτόμενος πίσω από τη βουλευτική του ασυλία στοχοποίησε «λαθρομετανάστες» ότι δήθεν «παρακωλύουν το έργο των πιλότων» και κάλεσε τα μέλη του τοπικού συλλόγου στον οποίο προεδρεύει «να είστε σε εγρήγορση για να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλά». Κάτω από την ανάρτηση υπάρχουν ρητές και επώνυμες αναφορές για συλλήψεις αλλοδαπών.

Σε βίντεο που δημοσιοποίησε χθες η efsyn.gr, ημεδαπός κάτοικος της ευρύτερης περιοχής του Εβρου φαίνεται πως προχώρησε σε αυτόκλητη «σύλληψη»-απαγωγή τουλάχιστον 25 άλλων μεταναστών, τους οποίους κλειδαμπάρωσε σε τρέιλερ φορτηγού, λέγοντας: «Εχω πιάσει 25 κομμάτια μέσα στο τρέιλερ. Τα μπάσταρδα. Εχει γεμίσει όλο το βουνό, αυτοί είναι ορκισμένοι να μας κάψουν». Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι πληροφορίες πως στην περιοχή παρακρατικοί κυνηγούν μετανάστες, ενώ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης υπάρχουν προτροπές ακόμα και για χρήση όπλων. «Η αστυνομία και οι ελληνικές αρχές έχουν ακέραιη την ευθύνη για την τέλεση εγκληματικών πράξεων, που μπορεί να σχετίζονται και με νεκρούς», ανέφερε σε ανάρτησή του ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης. Αργά το βράδυ, η ΕΛ.ΑΣ. ανακοίνωσε ότι εντόπισε και συνέλαβε τον δράστη της απαγωγής μεταναστών και δύο που τον συνέδραμαν και θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.

Την ώρα που γίνονται αναφορές περί εξωτερικού εχθρού και ασύμμετρης απειλής και ενώ φαίνεται πως δρουν ανεξέλεγκτοι παρακρατικοί μηχανισμοί με αυτονομημένους θύλακες ένοπλων πολιτοφυλακών, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, αφού εξέφρασε τη θλίψη του για τους νεκρούς μετανάστες στον Εβρο, είπε πως «η τραγωδία αυτή επιβεβαιώνει, για άλλη μία φορά, τους κινδύνους της παράτυπης μετανάστευσης», ρίχνοντας εμμέσως ευθύνη και στα θύματα, ενώ κατήγγειλε παράλληλα τη δράση των «εγκληματιών διακινητών (και όσων τους διευκολύνουν)».

Ενημερώνοντας για το περιστατικό ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός ανέφερε για τα θύματα πως «διερευνάται το ενδεχόμενο να πρόκειται για ανθρώπους που εισήλθαν παράτυπα στη χώρα μας», λες και είχε καμία σημασία. Ο ίδιος πρόσθεσε πως «από χθες είχαν σταλθεί μηνύματα 112 εκκένωσης της ευρύτερης περιοχής».

Η γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Ράνια Σβίγκου σημείωσε ότι «ο θάνατος τουλάχιστον 26 συνανθρώπων μας στη Δαδιά δεν μπορεί παρά να μας συγκλονίζει. Καμιά ανθρώπινη ζωή δεν μετράει λιγότερο από άλλες, όποια κι αν είναι η προέλευση των νεκρών. Η οδύνη και η συμπόνια δεν έχουν εθνικότητα».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ., ο υπεύθυνος Μετανάστευσης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Παύλος Χρηστίδης σημειώνει ότι «ύψιστη προτεραιότητα έχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, χωρίς διακρίσεις». Και υπογραμμίζει: «Μπροστά σε αυτή τη μεγάλη ανθρώπινη και οικολογική καταστροφή, μικρή σημασία έχει εάν οι ψυχές αυτές έφτασαν παράτυπα στη χώρα».

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ κάνει λόγο για εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και υπογραμμίζει πως «ο θάνατος δεκάδων ξεριζωμένων συνανθρώπων μας, που βρέθηκαν απανθρακωμένοι στο δάσος της Δαδιάς, αποτελεί ένα φρικτό πολύνεκρο έγκλημα, που σμπαραλιάζει τις όποιες κυβερνητικές δικαιολογίες ότι στον “πυρήνα του σχεδιασμού” βρίσκεται η προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

απόβαση
Τραγικά απίθανη ιστορία: πώς σκοτώθηκαν περισσότεροι Αμερικανοί στην Άσκηση παρά στην Απόβαση στη Νορμανδία
Άσκηση για την Απόβαση στη Νορμανδία
Τραγικά απίθανη ιστορία: πώς σκοτώθηκαν περισσότεροι Αμερικανοί στην Άσκηση παρά στην Απόβαση στη Νορμανδία
ημεριδα
ΠΑΔΑ: Ημερίδα για τη διαχείριση της διαφορετικότητας και της εργασιακής ένταξης
Ενημέρωση των φοιτητών/τριων ως μελλοντικών στελεχών της αγοράς εργασίας για θέματα προώθησης της ισότητας των φύλων, της διαφορετικότητας και της...
ΠΑΔΑ: Ημερίδα για τη διαχείριση της διαφορετικότητας και της εργασιακής ένταξης