μεταναστες
Ο Αλέξανδρος Τοτα, κάτοικος Αλεξανδρούπολης, αιχμαλώτισε με το έτσι θέλω γύρω στα 25 άτομα στο φορτηγάκι του, αποκαλώντας τους “τεμάχια”, καλώντας τον υπόλοιπο κόσμο να κάνει το ίδιο

Σε όλα τα δεινά του φετινού καλοκαιριού, ήρθε να προστεθεί ένα αισχρό βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου από χθες. Ο Αλέξανδρος Τοτα, κάτοικος Αλεξανδρούπολης, αιχμαλώτισε με το έτσι θέλω γύρω στα 25 άτομα στο φορτηγάκι του, αποκαλώντας τους “τεμάχια”, καλώντας τον υπόλοιπο κόσμο να κάνει το ίδιο. Τα σχόλια στο βίντεο του ήταν κυρίως “κάψτε τους”, “πάνω τους όλοι!”, “να ξεβρωμίσουμε”. Η εικόνα των ανθρώπων όταν άνοιξε για λίγο την πόρτα, ώστε να θαυμάσουμε το έργο του, είναι ακόμα μια που θα μας στοιχειώνει για καιρό.

Το φαινόμενο του vigilatism, των “βιτζιλαντε”, δηλαδή των αυτόκλητων τιμωρών, δεν είναι άγνωστο στην Ελλάδα. Η πολιτική βία είναι κάτι που υπήρχε και έχουμε κάνει σε μεγάλο βαθμό βίωμα. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα, είναι η περίπτωση της Χρυσής Αυγής.

Οι περίοδοι κρίσης, και δη οικονομικής κρίσης, είναι βούτυρο στο ψωμί όσων ψάχνουν κάποιον να κατηγορήσουν για όσα συμβαίνουν γύρω τους. Και φυσικά, αυτός ο κάποιος, είναι πάντα πιο αδύναμος από τους ίδιους. Κάποιον, που ξέρουν ότι μεγάλο μέρος της κοινωνίας ήδη τον απεχθάνεται. Και που αν του κάνουν κακό, πολύ πιθανό να μην υπάρξει καν τιμωρία, αλλά αντίθετα, ίσως ακούσουν και μπράβο που “καθάρισαν τον τόπο”!

Το παραμύθι ενός Ρομπέν των Δασών από την ανάποδη δηλαδή, είδαμε να εκτυλίσσεται χθες στην Αλεξανδρούπολη. Μια διεστραμμένη εκδοχή ηρώων, που αντί να τα βάζουν με τον δυνατό διεκδικώντας δικαιοσύνη, τα βάζουν με όποιον ξέρουν ότι μπορούν να συντρίψουν, απλά επειδή το θέλουν. Πάντα με το πρόσχημα του δικαίου, καθώς η πολιτεία δεν κάνει τίποτα, λένε, όσο η χώρα πλήττεται από τις πυρκαγιές.

Η πολιτεία πράγματι, δεν έκανε σχεδόν τίποτα για τις πυρκαγιές. Δεν εξόπλισε όσο έπρεπε το πυροσβεστικό σώμα. Δεν προσέλαβε αρκετούς πυροσβέστες. Δεν εκπαίδευσε όσους δασοπυροσβέστες έπρεπε. Δεν μερίμνησε για την ασφάλεια του νοσοκομείου. Αυτά τα αιτήματα όμως, δεν συμβαδίζουν με την προειλημμένη απόφαση ότι πρέπει να χυθεί αίμα για να ικανοποιηθεί ο κάθε Τότα και οι ομοϊδεάτες του.

Ο τρανός αυτός εκδικητής, τελικά, συνελήφθη. Και αναρωτιόμαστε: αν δεν είχε κάνει ο ίδιος δημόσια τη δράση του, θα είχε συλληφθεί; Ποιος διασφαλίζει ότι η χώρα δεν έχει παραδοθεί στο χάος, και ότι οι έννομες διαδικασίες τηρούνται κανονικά; Τι κράτος είναι αυτό που επιτρέπει την αυτοδικία, αν μπορεί να ονομαστεί καν αυτοδικία ένα ρατσιστικό πογκρόμ; Πώς γίνεται να δίνονται θεσμικά…χάδια στους ενόχους, με κυριότερο παράδειγμα τις δηλώσεις υποστήριξης του Κυριάκου Βελόπουλου; Πώς να μην τροφοδοτείται αυτή η συνθήκη, όταν γίνονται ανακοινώσεις από αρμόδια υπουργεία με κατακλείδες του στυλ “αυτά έχει η παράτυπη μετανάστευση τι να κάνουμε” όταν μιλάμε για απανθρακωμένους ανθρώπους; Μέχρι που θα φτάσει όλο αυτό;

*Πολιτική Επιστήμονας

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα