emvolio
Μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί κανένα εμβόλιο για την προστασία από αυτόν τον ευρέως διαδεδομένο ιό της οικογένειας των ερπητοϊών

Ένα νέο εμβόλιο για τον ιό Epstein Barr, που συχνά μολύνει στον άνθρωπο και μπορεί να προκαλέσει από λοιμώδη μονοπυρήνωση μέχρι σκλήρυνση κατά πλάκας και άλλα αυτοάνοσα νοσήματα, ακόμα και ορισμένους τύπους καρκίνου, φαίνεται υποσχόμενο έπειτα από δοκιμές του σε ποντίκια. Η σχετική έρευνα παρουσιάζεται στο περιοδικό «Nature Communications».

Μέχρι σήμερα δεν έχει εγκριθεί κανένα εμβόλιο για την προστασία από αυτόν τον ευρέως διαδεδομένο ιό της οικογένειας των ερπητοϊών. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σάλιου και είναι γνωστό ότι μολύνει τουλάχιστον το 95% του ενήλικου παγκόσμιου πληθυσμού. Σε αντίθεση με άλλους ιούς, ο συγκεκριμένος δεν απομακρύνεται από το ανοσοποιητικό σύστημα μετά την πρωτογενή λοίμωξη και ο φορέας τον μεταφέρει για όλη του τη ζωή.

Η μόλυνση με τον ιό Epstein Barr αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη σκλήρυνσης κατά πλάκας, λεμφώματος Hodgkin και ορισμένων καρκίνων του λαιμού και της μύτης.

 Ο Ρατζίβ Κάνα, από το Ιατρικό Ερευνητικό Ινστιτούτο Μπεργκόφερ της Αυστραλίας και η ομάδα του σχεδίασαν ένα εμβόλιο που στοχεύει στους λεμφαδένες και κατά τη δοκιμή του σε ποντίκια διαπίστωσαν ότι η χορήγηση του εμβολίου είχε ως αποτέλεσμα την παραγωγή ισχυρών αντισωμάτων και Τ κυττάρων, τα οποία διατηρήθηκαν για τουλάχιστον επτά μήνες μετά τον εμβολιασμό. Επίσης, οι ερευνητές κατέδειξαν την ικανότητα του εμβολίου να προκαλεί ανοσία για τον έλεγχο της εξάπλωσης των όγκων που σχετίζονται με τον ιό.

   Ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστεί πόσο καλά λειτουργεί το εμβόλιο στην πρωτογενή λοίμωξη και πόσο καλά θα είναι τα αποτελέσματά του στον άνθρωπο, καθώς και η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της ανοσίας.

   Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση:

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ChatGpt για όλους: Παρέχεται σε 100.000 υποψήφιους πανελλαδικά ως 20/11

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 20/11

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κνωσός
ΕΠΑΛ Μυκόνου: Μαθητές δημιούργησαν ψηφιακό ξεναγό αρχαιολογικών χώρων
Η εφαρμογή SphinxTrails, εμπνευσμένη από τον θρυλικό γρίφο της Σφίγγας, ενώνει την πολιτιστική κληρονομιά με τις νέες τεχνολογίες
ΕΠΑΛ Μυκόνου: Μαθητές δημιούργησαν ψηφιακό ξεναγό αρχαιολογικών χώρων
Σοφία Ζαχαράκη
Σοβαρές καταγγελίες για δυσλειτουργίες στο Ελληνικό Σχολείο Φρανκφούρτης - Έκκληση γονέων προς την Σοφία Ζαχαράκη
Στην επιστολή που απευθύνθηκε προς την Υπουργό Παιδείας γίνεται λόγος για ελλείψεις καθηγητών, συχνές και αδικαιολόγητες απουσίες στελεχών, καθώς και...
Σοβαρές καταγγελίες για δυσλειτουργίες στο Ελληνικό Σχολείο Φρανκφούρτης - Έκκληση γονέων προς την Σοφία Ζαχαράκη