police
Σοβαρά προβλήματα αναμένεται να αντιμετωπίσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί λόγω των επικίνδυνων διακινητών μεταναστών που οδηγούν στο αντίθετο ρεύμα, προκαλώντας σχεδόν καθημερινά ατυχήματα και δυστυχήματα

Πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα τα ατυχήματα, αλλά και τα δυστυχήματα που προκαλούνται από διακινητές μεταναστών, οι οποίοι εισέρχονται με υψηλές ταχύτητες στα αντίθετα ρεύματα οδήγησης της Εγνατίας Οδού, στο νομό του Έβρου.

Ντόπιοι κάτοικοι δηλώνουν ότι ζουν με τον φόβο ακόμα ενός τροχαίου που μπορεί να τους στερήσει τη ζωή, ενώ οι Αρχές φαίνονται να μη διαθέτουν τα μέσα να περιορίσουν το φαινόμενο.

Συνδικαλιστικές Παρατάξεις Εκπαιδευτικών Δ/θμιας Εκ/σης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης

Οι Συνδικαλιστικές Παρατάξεις Εκπαιδευτικών Δ/θμιας Εκ/σης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης εξέδωσαν ανακοίνωση τονίζοντας τον κίνδυνο που αναμένεται να αντιμετωπίσουν μαθητές και εκπαιδευτικοί κατά την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Όπως τονίζεται, οι εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που καθημερινά θα πρέπει να μετακινούνται σε όλο το νομό, εκτός από την οικονομική επιβάρυνση που καλούνται να αντιμετωπίσουν, έχουν πλέον και φόβο για την ίδια τη ζωή τους, ζώντας σε πλήρη άγνοια για το τι πρόκειται να αντιμετωπίσουν στο δρόμο.

Η ανακοίνωση αναφέρει πως οι εκπαιδευτικοί «φέτος θα έχουν να αντιμετωπίσουν κι ένα επικίνδυνο για τη ζωή τους πρόβλημα: αυτό της εισόδου οχημάτων των διακινητών των μεταναστών με μεγάλη ταχύτητα στο αντίθετο ρεύμα της Εγνατίας Οδού, αλλά και στους επαρχιακούς δρόμους, όπως συνέβη στα τέλη του Ιουλίου στο Δωρικό του νομού Έβρου».

Η συγκεκριμένη τακτική των διακινητών που έχει στόχο την αποφυγή της σύλληψή τους, έχει προκαλέσει μέσα στο 2023 σοβαρά τροχαία, με αποτέλεσμα εκτός από τον σοβαρό τραυματισμό οδηγών, να χάσουν τη ζωή τους και αρκετά άτομα. Μάλιστα, για άλλη μία φορά, ο κρατικός μηχανισμός είναι άφαντος, δείχνοντας πως αδυνατεί να μεριμνήσει για την ασφάλεια των πολιτών στις συγκεκριμένες περιοχές.

Μεγάλος είναι και ο κίνδυνος για τους μαθητές που θα μετακινούνται από τον Σεπτέμβριο καθημερινά στις συγκεκριμένες περιοχές για να πηγαίνουν στα σχολεία τους.

«Η πολιτική όμως της αποτροπής και της έλλειψης ασφαλών διόδων για πρόσφυγες και μετανάστες οδηγεί με σιγουριά στην ενίσχυση των διακινητών των ευάλωτων αυτών ομάδων ενώ η άκριτη καταδίωξη ύποπτων οχημάτων μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση

«Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβρη δεκάδες εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα αρχίσουν να μετακινούνται εντός των νομών, αλλά και από νομό σε νομό της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ώστε να εργαστούν στα σχολεία που υπηρετούν.

Πέρα από το δυσβάστακτο πλέον κόστος της μετακίνησης, φέτος θα έχουν να αντιμετωπίσουν κι ένα επικίνδυνο για τη ζωή τους πρόβλημα: αυτό της εισόδου οχημάτων των διακινητών των μεταναστών με μεγάλη ταχύτητα στο αντίθετο ρεύμα της Εγνατίας Οδού, αλλά και στους επαρχιακούς δρόμους, όπως συνέβη στα τέλη του Ιουλίου στο Δωρικό του νομού Έβρου. Τα περιστατικά αυτά σε αρκετές περιπτώσεις έχουν αποβεί θανατηφόρα και συνεχίζουν να καταγράφονται, χωρίς να βρίσκεται κάποια λύση από τον κρατικό μηχανισμό. Ο κίνδυνος δε γίνεται ακόμη μεγαλύτερος, αν αναλογιστούμε και το μεγάλο αριθμό των μαθητών/τριών που θα μετακινούνται από τις αρχές Σεπτεμβρίου καθημερινά, ώστε να πηγαίνουν στα σχολεία τους.

Η ασφάλεια των πολιτών είναι αυτονόητο δικαίωμα και πρώτιστη υποχρέωση του κράτους απέναντί τους. Η πολιτική όμως της αποτροπής και της έλλειψης ασφαλών διόδων για πρόσφυγες και μετανάστες οδηγεί με σιγουριά στην ενίσχυση των διακινητών των ευάλωτων αυτών ομάδων ενώ η άκριτη καταδίωξη ύποπτων οχημάτων μπορεί να οδηγήσει σε τραγικά αποτελέσματα.

Οι εκπαιδευτικοί ενώνουμε τη φωνή μας με τους φορείς και τις συλλογικότητες του νομού Έβρου και απαιτούμε από την πολιτεία να σταθεί με σοβαρότητα κι ευθύνη απέναντι στο πρόβλημα και να το αντιμετωπίσει άμεσα κι αποτελεσματικά.»


Τα σοβαρά τροχαία

Αρκετές είναι οι συλλήψεις διακινητών που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ανθρώπων που μεταφέρουν, καθώς και των κατοίκων των συγκεκριμένων περιοχών, ενώ πολλά είναι και τα ατυχήματα που έχουν σημειωθεί από την αρχή της χρονιάς.

Δυστύχημα τον Απρίλιο

Τον Απρίλιο πολύνεκρο τροχαίο σημειώθηκε στο 59ο χλμ. στον κόμβο της Μάκρης προς Κομοτηνή, όταν αυτοκίνητο με κλεμμένες πινακίδες, που μετέφερε 10 μετανάστες, μπήκε με μεγάλη ταχύτητα στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας από τη Μάκρη προς Κομοτηνή, με αποτέλεσμα να συγκρουσθεί με αυτοκίνητο που οδηγούσε 45χρονος.

Απόρροια του τροχαίου ήταν να ανασυρθούν νεκροί οι 5 από τους επιβαίνοντες μετανάστες ενώ ο οδηγός του δεύτερου Ι.Χ. υπέκυψε στα τραύματά του, μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Σύγκρουση με 6μελή οικογένεια

Αντίστοιχο τροχαίο είχε και μία εξαμελής οικογένεια κοντά στην Αλεξανδρούπολη, όταν αυτοκίνητο που μετέφερε μετανάστη εισήλθε στο αντίθετο ρεύμα και συγκρούστηκε μαζί τους μετωπικά στην είσοδο του οικισμού Δωρικού.

Αποτέλεσμα ήταν όλα τα άτομα της οικογένειας να οδηγηθούν στο νοσοκομείο, ενώ τα δύο εκ των παιδιών, καθώς και η μητέρα έφεραν κατάγματα.


Σε απόγνωση οι κάτοικοι

Στους δρόμους βγήκαν οι κάτοικοι να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα, ενώ οι δράσεις των πολιτών αναμένεται να ενταθούν μέχρι να βρεθεί μία λύση και να επανέλθει η ασφάλεια.

«Είμαι θυμωμένη με την Αστυνομία για τα μέτρα που δεν λαμβάνονται. Θέλω τώρα λύση. Να μην χαθεί άλλη ζωή», ανέφερε χαρακτηριστικά μητέρα θύματος στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε. Μάλιστα, οι ίδιοι θεωρούν αδιανόητο ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος για να περιοριστεί το φαινόμενο.

Όπως δήλωσε κάτοικος στην ιστοσελίδα του alfavita, ιδιαίτερα μεγάλος είναι ο φόβος για οδήγηση στην Εγνατία, με την ίδια να καλεί ακόμα και την αστυνομία να ζητήσει εναλλακτικές και να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί, δίχως να λάβει καμία απάντηση. Ο αστυνομικός με τον οποίο συνομίλησε κατέληξε, εν ολίγοις, να της πει να κάνει ό,τι εκείνη θεωρεί καλύτερο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ekklisia.jpg
Η συνωμοσία των Πάτσι: Το στυγερό έγκλημα με 19 μαχαιριές μέσα στην εκκλησία, Κυριακή του Πάσχα
Η ιστορία του στυγερού εγκλήματος που έμεινε στην ιστορία ως η «συνωμοσία των Πάτσι»
Η συνωμοσία των Πάτσι: Το στυγερό έγκλημα με 19 μαχαιριές μέσα στην εκκλησία, Κυριακή του Πάσχα