παραλίες
Η υπερκάλυψη ομπρελοξαπλωστρών και οι παράνομες κατασκευές όπως σκαλιά, πέργκολες και εξέδρες σε παραλίες οι οποίες είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura σε Νάξο και Πάρο έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους στα δύο νησιά του Αιγαίου.

Η υπερκάλυψη ομπρελοξαπλωστρών και οι παράνομες κατασκευές όπως σκαλιάπέργκολες και εξέδρες σε παραλίες οι οποίες είναι ενταγμένες στο δίκτυο Natura σε Νάξο και Πάρο έβγαλαν τον κόσμο στους δρόμους στα δύο νησιά του Αιγαίου. Σχεδόν καθημερινές είναι οι διαμαρτυρίες των νησιωτών -μέσω διαδικτυακών καλεσμάτων-, ζητώντας μεταξύ άλλων την προστασία των περιοχών και ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Ενδεικτικό είναι ότι μέσα σε τρεις εβδομάδες το Κίνημα «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 3.500 υπογραφές.

Αυξήθηκαν οι χώροι μίσθωσης από την κτηματική υπηρεσία του Δημοσίου

Το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στις παραλίες του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Άννας του Άγιου Προκόπιου και της Πλάκας στην Νάξο. Όλα ξεκίνησαν μετά την απόφαση της κτηματικής υπηρεσίας του Δημοσίου να μισθώσει μέσω πλειστηριασμών την περασμένη άνοιξη περισσότερους χώρους στον αιγιαλό απ’ ότι συνήθιζε κάθε χρόνο. Η κίνηση αυτή σε συνδυασμό με την κατά κανόνα παραβίαση των όρων παραχώρησης από μεγάλη μερίδα επαγγελματιών έφερε τις αντιδράσεις των πολιτών.

paralies2

«Οι παραλίες της Νάξου γεμίζουν επί σειρά ετών με αυθαίρετεςπαράνομες κατασκευές και γίνεται κατάχρηση του αιγιαλού και της παραλίας. Και φέτος έχει περάσει σε επόμενη πίστα όλη αυτή η κατάσταση με διάφορες ενέργειες των επιχειρηματιών και με την ανενεργεία  των Αρχών. Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια όταν βλέπουμε ότι οι Αρχές δεν κάνουν την δουλειά τους» λέει μία από τις συντονίστριες «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» Ελένη Ανδριανοπούλου. Το επόμενο διάστημα η Κίνηση Πολιτών καταθέτει σχετικό φάκελο με την καταγγελία προκειμένου να επιληφθούν της κατάστασης οι αρμόδιες υπηρεσίες.

Το Κίνημα καταγγέλλει πως επιχειρηματίες εστίασης και ξενοδόχοι όπως και ιδιοκτήτες κατοικιών κι οικοπέδων παρεμποδίζουν την απρόσκοπτη πρόσβαση στις ακτές και την κοινή χρήση τους και ότι επιπλέον καταστρέφουν κατά παράβαση του νόμου το φυσικό περιβάλλον που στην περίπτωση της Νάξου περιλαμβάνει σχεδόν αποκλειστικά προστατευόμενους οικοτόπους του ευρωπαϊκού δικτύου Natura 2000, όπως αναφέρουν σε ανοικτή επιστολή τους που δημοσίευσαν την 19/07/2023.  Ζητά μεταξύ άλλων να απομακρυνθούν οι παράνομες κατασκευές στις παραλίες, να επανατοποθετηθούν οι εκβραχισμένοι ακτόλιθοι και να αποκατασταθούν οι αμμοθίνες με ένα άμμο.

paralies3

«Ο κόσμος σωστά διαμαρτύρεται. Πάντα βέβαια πρέπει να έχουμε ένα μέτρο. Όντως,  όμως, υπάρχει μια υπερβολή στην ανάπτυξη των ομπρελών και των καθισμάτων για την οποία δεν ευθύνονται σε καμία περίπτωση οι επαγγελματίες. Ο δήμος και οι αρμόδιες υπηρεσίες (Κτηματική και ΕΤΑΔ) όρισαν κάποια παραπάνω κομμάτια από αυτά που όριζαν να νοικιαστούν τα προοηγούμενα χρόνια με σκοπό να αυξήσουν τα έσοδά τους» τονίζει στο ethnοs.gr ο Περιφερειάρχης ΠΟΕΣΕ Νοτίου Αιγαίου & Κρήτης και Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων "Νάξος - Φιλοξενία", Γιάννης Παπαδόπουλος.

Δήμαρχος Νάξου: Κάποιες μισθώσεις από την κτηματική υπηρεσία βγάζουν μάτι

Η αλήθεια είναι στη μέση τονίζει από την πλευρά του στο ethnos.gr ο δήμαρχος Νάξου Δημήτρης Λιανός, προσθέτοντας ότι κάποιες μισθώσεις από την ΕΤΑΔ όπως στις αμμοθίνες 'βγάζουν μάτι'. «Υπάρχουν βέβαια και οι επαγγελματίες που παρανομούν, που κάνουν υπερβάσεις στη χρήση από την άδεια που πήραν. Θέλουμε να τηρείται ο νόμος και όλες οι υπηρεσίες να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Αν συμβεί αυτό, όλα θα είναι πολύ καλύτερα».

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος σε αρκετές περιπτώσεις τα καταστήματα σε παραλίες είναι το ένα δίπλα στο άλλο. Και σύμφωνα με τον νόμο μπορεί να τους παραχωρηθεί κατά προτεραιότητά η προβολή των μαγαζιών τους. «Εδώ, όμως, υπάρχει πολλές φορές υπέρβαση. Γιατί δεν αφήνουν τα κενά που προβλέπει ο νόμος (2 μέτρα απόσταση από κάθε μαγαζί). Περνάμε τους γράφουμε, στέλνουμε τα πρωτόκολλα. Αλλά μια τα βγάζουν και μια τα βάζουν… Δεν είναι, βέβαια όλοι οι ιδιοκτήτες παραβατικοί».

Παρά τον ντόρο που έχει δημιουργηθεί, δεν έχει ανακληθεί μέχρι στιγμής ούτε μία άδεια στη Νάξο. Αντίθετα στην Πάρο ήδη έχουν κλείσει τρεις επιχειρήσεις στη μικρή και μεγάλη Σάντα της Πάρου. Στελέχη της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου έκαναν αυτοψίες, διαπίστωσαν σημαντικές παραβάσεις και προχώρησαν άμεσα στην έκδοση πρωτοκόλλων απομάκρυνσης των εν λόγω επιχειρήσεων από την παραλία.

Βεβαίωση προστίμων μέχρι και μετά από ένα χρόνο

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα ο δήμαρχος Νάξου τονίζει ότι ο δήμος δεν έχει την αρμοδιότητα όπως έχει στους κοινόχρηστους χώρους να βεβαιώσει πρόστιμα. «Κάνουμε ένα πρακτικό το οποίο αποστέλλουμε στην κτηματική υπηρεσία και αυτή κάνει τις περαιτέρω ενέργειες. Μπορεί να κάνει και ένα χρόνο μπορεί, να κάνει και 20 μέρες να βεβαιωθεί ένα πρόστιμο». Ενδεικτικό είναι ότι από τις 29 Απριλίου ο δήμος έστειλε τα πρώτα πρωτόκολλα και πριν 15 μέρες βεβαιώθηκαν τα πρόστιμα. «Πράγματι πρωτοφανές. Και πολύ θετικό».

Για «αθέμιτο ανταγωνισμό» μιλούν οι επαγγελματίες

Την ίδια ώρα οι επαγγελματίες μετά την παραχώρηση των νέων εκτάσεων κάνουν λόγο για αθέμιτο ανταγωνισμό. «Οι επαγγελματίες της εστίασης, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έρχονται για άλλη μια φορά  στη δυσχερή θέση να αντιμετωπίζουν έναν αθέμιτο ανταγωνισμό διότι σε επιχειρήσεις που χρόνια προσπαθούν και ειδικά με αυτά που έχουμε περάσει να είναι βιώσιμες έρχεται ένας νέος εχθρός από το πουθενά να αμφισβητήσει την βιωσιμότητά τους» τονίζει ο Περιφερειάρχης ΠΟΕΣΕ Νοτίου Αιγαίου & Κρήτης και Πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Μαζικής Εστίασης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων "Νάξος - Φιλοξενία", Γιάννης Παπαδόπουλος.

Όπως εξηγεί ο ίδιος, όσο υπήρχαν οι ομπρέλες αυστηρά στις προβολές των καταστημάτων δεν υπήρχε πρόβλημα διότι τα μαγαζιά μπορούν να προσφέρουν τουαλέτα και ελέγχονται υγειονομικά και φορολογικά.  Πλέον βλέπουμε ακόμη και ξενοδοχεία που δεν έχουν προβολή να χτυπούν τα διπλανά κομμάτια σε δημοπρασία όχι απλά για να πηγαίνουν οι ένοικοί τους. Σερβιτόροι διασχίζουν μεγάλες αποστάσεις από το ξενοδοχείο μέχρι την παραλία για να σερβίρουν. Και έτσι δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός.

paralies4

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο ο δήμος πρέπει να εξασφαλίσει ελεύθερο χώρο που να μην μπορεί να ενοικιαστεί, παρέχοντας δημόσιες τουαλέτες και ντουζιέρες για να μπορεί να έχει επιλογή ο κόσμος. «Ο δήμος έπρεπε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις και για αυτούς τους ανθρώπους που είτε δεν θέλουν, είτε δεν μπορούν να νοικιάζουν υποχρεωτικά μια ξαπλώστρα».

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε ακόμα στο ethnos.gr

https://www.ethnos.gr/greece/article/273673/fotiespoinesxorisanastolhakomakaigiaexameleiasemprhstestianakoinoseofloridhs

https://www.ethnos.gr/greece/article/273579/ebrosdiakinhtestrexoynsexoriaoikismoyskaistoantithetoreymathsegnatiastileeioproedrostonsynoriofylakonstoethnosgr

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Παιδικός σταθμός
Γιαννιτσά: Δασκάλα κούρεψε 5χρονο μαθητή με το ζόρι - Θα διαταχθεί ΕΔΕ για το περιστατικό
Η δασκάλα του παιδιού το… κούρεψε, επειδή δεν της άρεσε το μήκος και το σχήμα του μαλλιού του παιδιού
Γιαννιτσά: Δασκάλα κούρεψε 5χρονο μαθητή με το ζόρι - Θα διαταχθεί ΕΔΕ για το περιστατικό
londino
Λονδίνο: Νεκρό ένα 13χρονο αγόρι από την επίθεση με σπαθί
Ο 13χρονος ήταν ένας από τους πέντε τραυματίες, που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα, μεταξύ των οποίων δύο αστυνομικοί, προσθέτοντας ότι ο νεαρός υπέκυψε...
Λονδίνο: Νεκρό ένα 13χρονο αγόρι από την επίθεση με σπαθί