Thumbnail
Πεντανόστιμη συνταγή για γεμιστά

Μία συνταγή από το gastronomos.gr για νόστιμα γεμιστά, με μάραθο και δυόσμο που θα τα κάνουν ξεχωριστά.

Υλικά

  • 4 μέτριες ώριμες, σφιχτές ντομάτες + 1-2 ακόμη, προαιρετικά, για χυμό
  • 4 μέτριες πιπεριές στρογγυλές
  • 3 μέτριες πατάτες
  • 1 μάτσο μάραθος, ψιλοκομμένος
  • 1 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  • 1 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
  • 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια, πολύ ψιλοκομμένα
  • 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού ρύζι Καρολίνα Σερρών
  • 2 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • 10 αμπελόφυλλα από βαζάκι, ζεματισμένα για 1 λεπτό σε νερό που κοχλάζει, καλά στραγγισμένα
  • 10 κολοκυθοανθοί, καθαρισμένοι
  • 2 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε γεμιστά́ λαδερά́ με μάραθο και δυόσμο, ξεκινάμε κόβοντας με μαχαίρι τα «καπάκια» από τις ντομάτες και τις πιπεριές και τα αφήνουμε στην άκρη.
  2. Αφαιρούμε και πετάμε τα σπόρια από τις πιπεριές.
  3. Με ένα κουτάλι ξύνουμε και παίρνουμε την ψίχα από τις ντομάτες και την τρίβουμε με τον τρίφτη μέσα σε ένα μπολ. Τη μετράμε σε φλιτζάνι τσαγιού: πρέπει να βγουν 4 φλιτζάνια. Αν είναι λιγότερη ποσότητα, τρίβουμε τη 1-2 επιπλέον ντομάτες στον τρίφτη ή τις πολτοποιούμε στον πολυκόφτη και συμπληρώνουμε την ποσότητα.
  4. Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες. Τρίβουμε τη μία στη χοντρή πλευρά του τρίφτη, τη στύβουμε καλά με τα χέρια μας και τη βάζουμε στο μπολ με την ντομάτα.
  5. Κόβουμε τις άλλες δύο πατάτες σε χοντρές φέτες και τις αφήνουμε κατά μέρος, μαζί με τα «καπάκια» των λαχανικών.
  6. Προσθέτουμε στο μπολ με την ντομάτα τα μυρωδικά, τα κρεμμύδια, το ρύζι, το 1 φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο και την κέτσαπ, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε καλά.
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  8. Λαδώνουμε ένα ταψί που να χωράει άνετα τις πιπεριές και τις ντομάτες και να μένει χώρος ανάμεσά τους για τα υπόλοιπα υλικά. Τις βάζουμε όρθιες στο ταψί.

Γέμισμα

  1. Με το μείγμα της γέμισης γεμίζουμε τις ντομάτες και τις πιπεριές μέχρι τη μέση και τις κλείνουμε με τα «καπάκια» τους που αφήσαμε κατά μέρος.
  2. Βάζουμε από 1 κουτ. γλυκού γέμιση σε κάθε αμπελόφυλλο και τυλίγουμε σε ντολμαδάκι.
  3. Τέλος, βάζουμε από 1 κουτ. γλυκού γέμιση μέσα σε κάθε κολοκυθοανθό και τον κλείνουμε με τις άκρες από τα πέταλά του για να σφραγίσει τη γέμιση.
  4. Τακτοποιούμε τους ανθούς και τα ντολμαδάκια ανάμεσα στις ντομάτες και τις πιπεριές.
  5. Βάζουμε τις φέτες πατάτας πάνω στα «καπάκια» (αν περισσέψουν, τις χώνουμε ανάμεσά τους).
  6. Περιχύνουμε τα υλικά με το δεύτερο φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο και προσθέτουμε 1 1⁄2 φλιτζ. τσαγιού νερό. Σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο και φουρνίζουμε.
  7. Ψήνουμε για περίπου 45 λεπτά.
  8. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν ωραία τα γεμιστά και να μελώσει η σάλτσα τους.
  9. Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε το φαγητό να κρυώσει και να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα πριν σερβίρουμε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 5/05

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

iphone
Ασφαλίστε τα δεδομένα σας: Πρώτες κινήσεις μετά από κλοπή κινητού
Πως να δράσετε άμεσα και μεθοδικά, ώστε να προστατεύσετε τα προσωπικά σας δεδομένα και να μειώσετε τον κίνδυνο περαιτέρω ζημίας.
Ασφαλίστε τα δεδομένα σας: Πρώτες κινήσεις μετά από κλοπή κινητού
wifi-routers.jpg
Αργό Internet; Ίσως φταίει ένας ανεπιθύμητος «επισκέπτης» στο δίκτυό σας
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου γείτονες ή ακόμα και άγνωστοι συνδέονται χωρίς άδεια στο WiFi μας, επιβραδύνοντας τη σύνδεση και θέτοντας σε...
Αργό Internet; Ίσως φταίει ένας ανεπιθύμητος «επισκέπτης» στο δίκτυό σας