Thumbnail
Τι ακριβώς συμβαίνει στον οργανισμό μας

Βλέπουμε ότι σε όλο τον κόσμο, οι θερμοκρασίες έχουν ανέβει τρομακτικά και μπορεί να φτάσουν μέχρι και τους 50 βαθμούς Κελσίου, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το ξεπερνάει κιόλας.

Οι ειδικοί αποκαλύπτουν ποιο είναι το ανώτατο όριο θερμοκρασίας για την ανθρώπινη ασφάλεια. Σημείο «κλειδί» όπως επισημαίνουν δεν είναι τι λέει το θερμόμετρο, αλλά ο συνδυασμός θερμότητας και υγρασίας - γνωστός ως «θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα».

Αυτό μετριέται με την τοποθέτηση ενός βρεγμένου πανιού στη λάμπα ενός θερμομέτρου. Είναι ένας άμεσος δείκτης του πόσο καλά δροσίζει το σώμα η εφίδρωση.

Παλαιότερα πιστευόταν ότι μια θερμοκρασία υγρού λαμπτήρα 35°C – ίση με θερμοκρασία 35°C σε 100% υγρασία ή 46,1 σε 50% υγρασία – ήταν το ανώτατο όριο ασφάλειας για τον άνθρωπο.

Σε αυτό το σημείο το ανθρώπινο σώμα δεν θα μπορούσε πλέον να κρυώσει εξατμίζοντας τον ιδρώτα από την επιφάνεια του σώματος για να εξασφαλίσει μια σταθερή θερμοκρασία.

Ωστόσο, νέα έρευνα δείχνει τώρα ότι το ανώτατο όριο είναι στην πραγματικότητα 31°C σε 100% υγρασία ή 38°C σε 60% υγρασία.

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη από ειδικούς στο Πανεπιστήμιο Penn State, είδε υγιείς άνδρες και γυναίκες να υποβάλλονται σε θερμικό στρες σε έναν ελεγχόμενο περιβαλλοντικό θάλαμο.

Σε κάθε άτομο δόθηκε ένα μικρό χάπι τηλεμετρίας για να καταπιεί, έτσι ώστε η θερμοκρασία του πυρήνα του να μπορεί να παρακολουθείται ενώ κινούνταν αργά κάνοντας καθημερινές δραστηριότητες όπως φαγητό, μαγείρεμα και ντους.

Οι ερευνητές αύξησαν είτε τη θερμότητα είτε την υγρασία στον θάλαμο για να δουν σε ποιο σημείο η θερμοκρασία του πυρήνα κάθε συμμετέχοντος άρχισε να εκτινάσσεται προς αυτό που είναι γνωστό ως «κρίσιμο περιβαλλοντικό όριο».

Εδώ υπάρχει ξαφνικά αυξημένος κίνδυνος ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη.

Ο λόγος για αυτό είναι ότι η καρδιά πρέπει να εργαστεί σκληρότερα για να αντλήσει αίμα προς το δέρμα για να βοηθήσει στη διάχυση της θερμότητας, ενώ η εφίδρωση μειώνει τα υγρά στο σώμα σας.

Η θερμοπληξία

Καθώς το σώμα συνεχίζει να υπερθερμαίνεται μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θερμοπληξία.

Αυτή είναι μια σοβαρή, απειλητική για τη ζωή κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική περίθαλψη για την ψύξη του σώματος.

Μπορεί να βλάψει όργανα όπως οι πνεύμονες, τα νεφρά και το συκώτι. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Η θερμοπληξία μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια καύσωνα ή σε μεγάλες περιόδους πολύ ζεστού καιρού.

Μερικοί άνθρωποι - όπως τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και εκείνοι με μακροχρόνιες παθήσεις υγείας (όπως διαβήτης ή καρδιακά προβλήματα) - διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θερμικής εξάντλησης ή θερμοπληξίας.

Μετά την τελευταία τους έρευνα, οι ειδικοί θέλουν τώρα να δοκιμάσουν ηλικιωμένους άνδρες και γυναίκες για να δουν ποιο είναι το ανώτερο όριο ασφαλείας τους.

Λόγω του αυξημένου κινδύνου καρδιακών παθήσεων και αναπνευστικών προβλημάτων, είναι πιθανό να είναι πολύ χαμηλότερος.

Αυτή η εικόνα είναι σημαντική γιατί καθώς η μέση θερμοκρασία του κόσμου συνεχίζει να αυξάνεται και τα κύματα καύσωνα γίνονται ισχυρότερα και πιο έντονα, ο αντίκτυπος που θα έχει αυτό στην ανθρώπινη υγεία δεν έχει ακόμη φανεί πραγματικά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μάτι δίκη
Δίκη για το Μάτι: Ελεύθεροι και με ευκολίες πληρωμής των χρηματικών ποινών οι καταδικασθέντες
Με διευκολύνσεις αφέθηκαν ελεύθεροι οι καταδικασθέντες για την πυρκαγιά στο Μάτι
Δίκη για το Μάτι: Ελεύθεροι και με ευκολίες πληρωμής των χρηματικών ποινών οι καταδικασθέντες