Φωτιά στη Ρόδο
ΡΟΔΙΑΚΗ
Τέταρτη ημέρα μάχης με τις φλόγες - Μάχη με τις αναζωπυρώσεις στη Δυτική Αττική και στο Λουτράκι

Τέταρτη ημέρα σήμερα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τις φωτιές στη χώρα μας, με τη μεγαλύτερη ανησυχία να προκαλεί σήμερα το πρωί η πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη (18/7) σε δασική έκταση στη Ρόδο.

Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά, καθώς είναι σε δύσβατο σημείο ενώ καίγονται δέντρα που είναι πολύ ψηλά πάνω από 15 μέτρα, το οποίο δυσκολεύει ακόμα περισσότερο το έργο των επίγειων δυνάμεων που επιχειρούν εκεί.

Η εικόνα είναι καλύτερη στην Αττική, ωστόσο η Πυροσβεστική παραμένει σε εγρήγορση, ενώ σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στην Σπάρτη. Εντός της περιμέτρου της πυρκαγιάς δεν υπάρχει κάποιο ενεργό μέτωπο, ενώ βρίσκονται εκεί ισχυρές δυνάμεις για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης. Παρόλα αυτά υπάρχουν φωτιές εκτός περιμέτρου οι οποίες όμως τα μέχρι τώρα δεδομένα είναι διαχειρίσιμες.

Στο Λουτράκι η φωτιά είναι σε ύφεση, αλλά και εκεί παραμένουν ισχυρές δυνάμεις καθώς πάντα υπάρχει ο κίνδυνος της αναζωπύρωσης.

Η κατάσταση ανά μέτωπο

  • Στη Δυτική Αττική, η κατάσταση είναι βελτιωμένη. Παρόλα αυτά παραμένουν στα μέτωπα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις υπό τον φόβο αναζωπυρώσεων.
  • Στο Λουτράκι, η κατάσταση είναι πολύ καλή, με την πυροσβεστική να είναι ακόμα σε επιφυλακή αν και δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο.
  • Στη Σπάρτη, η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το Λευκόχωμα, βρίσκεται σε ύφεση χάρη στην επέμβαση της Πυροσβεστικής.
  • Στη Ρόδο η φωτιά μαίνεται ανεξέλεγκτη. Η πυρκαγιά εξελίσσεται στο κεντρικό δασικό οικοσύστημα του νησιού, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις, ενώ από αέρος επιχείρησαν πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Έρχονται ενισχύσεις από το εξωτερικό

Την Πέμπτη (20/7) αναμένεται να φτάσουν από το Ισραήλ δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη τύπου Air-Tractor μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε σε διμερές επίπεδο η χώρα μας προς τις αρμόδιες ισραηλινές αρχές για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών.

Επιπρόσθετα σε συνέχεια του αιτήματος προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας για εναέρια συνδρομή, η Ελλάδα υπέβαλε την Τρίτη (18/7) επιπρόσθετο αίτημα για αποστολή πεζοπόρων τμημάτων και πυροσβεστικών οχημάτων.

Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού ήταν άμεση και στο ελληνικό αίτημα ανταποκρίθηκαν -επίσης άμεσα- οι ακόλουθες χώρες:

  • Η Πολωνία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 149 πυροσβέστες, καθώς και 49 οχήματα
  • Η Ρουμανία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 40 πυροσβέστες, καθώς και 5 οχήματα
  • Η Σλοβακία, η οποία προσέφερε πεζοπόρο τμήμα με 31 πυροσβέστες και 15 οχήματα.

Οι πρώτοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία έφθασαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας, ενώ οι σχετικές αποστολές, συνοδεία των πυροσβεστικών οχημάτων, αναμένεται να βρίσκονται στο σύνολό τους στην Ελλάδα μέχρι την Παρασκευή.

Αναφορικά με την εναέρια ευρωπαϊκή συνδρομή, υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη εστάλησαν στη χώρα μας συνολικά τέσσερα αεροσκάφη CL-415 μέσω του rescEU, δύο από την Ιταλία και δύο από τη Γαλλία, τα οποία, συμμετείχαν κανονικά την Τετάρτη στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

Σημειώνεται ότι στο πλευρό των Ελλήνων πυροσβεστών επιχειρούν αυτές τις ημέρες και οι ομάδες πυροσβεστών από τη Ρουμανία και τη Μάλτα που βρίσκονταν ήδη στη χώρα μας μετέχοντας στο πρόγραμμα Προ-Εγκατάστασης (Pre-Positioning) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Μάθε τι σημαίνει το όνομά σου στα αρχαία ελληνικά

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

kardiageiakes-pathiseis-kardia_252863_128338.jpg
Με αυτή την καθημερινή συνήθεια θα έχετε καλύτερη υγεία της καρδιάς
Υπάρχουν πολλές υγιεινές συνήθειες που μπορείτε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας για να προστατεύσετε την υγεία της καρδιάς σας
Με αυτή την καθημερινή συνήθεια θα έχετε καλύτερη υγεία της καρδιάς
upnos krevati
Γιατί πρέπει να πλένετε πάντα τα καινούργια σεντόνια πριν τα στρώσετε στο κρεβάτι σας
Ο πραγματικός λόγος που πρέπει να πλένετε πάντα τα καινούργια σεντόνια πριν τα στρώσετε στο κρεβάτι σας
Γιατί πρέπει να πλένετε πάντα τα καινούργια σεντόνια πριν τα στρώσετε στο κρεβάτι σας