ρόδος φωτιά
Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται στη χώρα μας για τρίτη ημέρα, τη στιγμή που οι θυελλώδεις άνεμοι δεν λένε να κοπάσουν - Ενημέρωση της πολιτικής προστασίας: 66 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Στην «κόλαση» της φωτιάς έχουν παραδοθεί τα Μέγαρα, όπου οι φλόγες καίνε με λύσσα, κυκλώνοντας νέους οικισμούς. Η πύρινη λαίλαπα «σαρώνει» τη Νέα Ζωή, ενώ πλησιάζει την Άνω Βλυχάδα, όπου οι κάτοικοι απομακρύνονται, περιμένοντας τις περαιτέρω οδηγίες των Αρχών, μήπως και χρειαστεί να εκκενώσουν την περιοχή.

Ο πύρινος εφιάλτης συνεχίζεται στη χώρα μας για τρίτη ημέρα, τη στιγμή που οι θυελλώδεις άνεμοι δεν λένε να κοπάσουν. Πυροσβέστες και μετεωρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το νέο «κύμα» καύσωνα με 44άρια, που αναμένεται να εκδηλωθεί από αύριο, Πέμπτη (20.07.23) με διάρκεια έως την προσεχή Κυριακή, εφιστώντας την προσοχή για νέες φωτιές. Υπενθυμίζεται ότι λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Τετάρτης (19.07.23) δόθηκε εντολή για εκκένωση του οικισμού Νέα Ζωή Κανδηλίου και της Λεωφόρου Καταδρομών στα Μέγαρα.

Συγκεκριμένα, το μήνυμα ανέφερε: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Νέα Ζωή Κανδηλίου και Λεωφόρο Καταδρομών εκκενώστε τώρα προς Μέγαρα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή».

Τιτάνια μάχη με τις αναζωπυρώσεις, τις πολλές ενεργές διάσπαρτες εστίες και τους θυελλώδεις ανέμους, που αλλάζουν διαρκώς κατευθύνσεις, δίνεται και στο «μέτωπο» στο Λουτράκι, με τη φωτιά να καίει στον οικισμό Δαναό. Πρόκειται για οικισμό μετά την Ειρήνη, όπου τρία σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την πρώτη ημέρα της πύρινης κόλασης στο Λουτράκι κάηκαν 30 σπίτια και 5 αποθήκες, ενώ αύριο, Πέμπτη (20.07.23) αναμένεται να γίνει αυτοψία και καταγραφή των ζημιών.

Παράλληλα, στη Ρόδο δύο πύρινα «μέτωπα» πολιορκούν το κέντρο του νησιού, το ένα αφορά τον Προφήτη Ηλία, όπου εκκενώνεται και ένα ξενοδοχείο και το άλλο τον οικισμό Απόλλωνα. Εκκενώνονται και τρία χωριά.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννη Αρτοποιό το μεσημέρι της Τετάρτης (19.07.23), για την πυρκαγιά στη Δυτική Αττική από τα Δερβενοχώρια, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 9 αεροσκάφη και 11 ελικόπτερα.

Για το πύρινο μέτωπο στο Λουτράκι, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος 3 αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα συντονίζει τη διαδικασία.

Για τη δασική πυρκαγιά που ξέσπασε στη Ρόδο αλλά κινείται προς το κέντρο του νησιού, ο κ. Αρτοποιός υπογράμμισε ότι ακριβώς για αυτό «εκδόθηκε μήνυμα από το 112 για να εκκενωθούν οι οικισμοί Ελεούσα, Σάλακος και Διμυλιά. Εκεί επιχειρούν 103 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 28 οχήματα ενώ από αέρος επιχειρούν 3 αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα».

Στο μεταξύ, «η χώρα μας υπέβαλε αίτημα βοήθειας προς τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων που θα διαθέτουν και πυροσβεστικά οχήματα», δήλωσε από την πλευρά του ο Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Βαρθακογιάννης, κατά την ενημέρωση το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο αίτημά της Ελλάδας ανταποκρίθηκαν η Ρουμανία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 40 πυροσβέστες, 5 υδροφόρα οχήματα και ακόμη 10 πυροσβέστες με 5 πυροσβεστικά οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας αύριο, Πέμπτη.

Η Σλοβακία, η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 31 πυροσβέστες και 15 υδροφόρα οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας την Παρασκευή. Η Πολωνία η οποία θα διαθέσει πεζοπόρα τμήματα με 149 πυροσβέστες και 49 υδροφόρα οχήματα που θα φτάσουν στη χώρα μας και αυτοί την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχουν έρθει στη χώρα μας επίσης μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας 4 πυροσβεστικά αεροσκάφη από Ιταλία και Γαλλία.

Ενημέρωση της πολιτικής προστασίας: 66 πυρκαγιές το τελευταίο 24ωρο

Σε νέα ενημέρωση προχώρησε η Πολιτική Προστασία, μέσα από δηλώσεις του εκπροσώπου τύπου του πυροσβεστικού Σώματος, Γιάννη Αρτοποιού.

Ο κ. Αρτοποιός αναφέρθηκε σε όλες τις πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη, συνιστώντας προσοχή και για αύριο, Πέμπτη.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

«Καλησπέρα σας από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. O σκιαγραφημένος χάρτης που φαίνεται στους δέκτες σας αποτυπώνει την κατάσταση όπως αυτή τη στιγμή εξελίσσεται στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στα Δερβενοχώρια και εξελίσσεται στη Δυτική Αττική, βορειοανατολικά στα όρια του οικισμού Στεφάνη, δυτικά στα όρια των περιοχών Παναχαϊκό, Πουρνάρι και Πανόραμα, καθώς και νότια πλησίον της περιοχής Γοργοεπηκόου και Βλυχάδα.

Υπάρχουν ενεργά μέτωπα που απεικονίζεται στο χάρτη. Για την αντιμετώπισή τους επιχειρούν ισχυρότατες πυροσβεστικές δυνάμεις. Όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν αδιάλειπτα στο πεδίο, πάντα με πρώτη προτεραιότητα τη διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής αλλά και την προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας και της ιδιωτικής περιουσίας των συμπολιτών μας.

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υπάρχουσες εστίες στις κατοικημένες περιοχές συνεχίζουν να επιχειρούν οχήματα και στελέχη της Πυροσβεστικής, ενώ περιοδικά στη Δυτική Αττική και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου επιχειρούν 9 αεροσκάφη και 12 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για τον εναέριο συντονισμό, καθώς και τέσσερα αεροσκάφη, δύο από τη Γαλλία και δύο από την Ιταλία.

Στη θαλάσσια περιοχή πλησίον της ακτογραμμής των Αγίων Θεοδώρων περιπολεί πλοίο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στη Ρόδο και εξελίσσεται στο κεντρικό δασικό οικοσύστημα του νησιού, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις και από αέρος, πέντε αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Στην πυρκαγιά στο Λευκόχωμα Λακωνίας έχουν διατεθεί έξι αεροσκάφη, ένα ελικόπτερο.

Πρέπει να σημειωθεί ότι από τη Δευτέρα, μέσω των 20 μηνυμάτων που έχουν αποσταλεί από το 112 και πάντα με τη συνεργασία των δυνάμεων της Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν πραγματοποιηθεί έως σήμερα το πρωί, οργανωμένες απομακρύνσεις πολιτών σε εκτάσεις που αφορούν χιλιάδες κατοίκους.

Επίσης έχουν πραγματοποιηθεί 29 διακομιδές πολιτών από το ΕΚΑΒ που χρειάστηκαν φυσικά βοήθεια. Μεταξύ αυτών τρεις πυροσβέστες και ένας αστυνομικός, σε περιοχές της Σαρωνίδας, του Λουτρακίου, των Δερβενοχωρίων, της Μαγούλας και της Μάνδρας, επιπρόσθετα με οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος μεταφέρθηκαν 23 πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα από την περιοχή Στεφάνι στο Θριάσιο Νοσοκομείο και ακόμη τρεις υπέστησαν τραυματισμούς και ελαφριά εγκαύματα.

Σε διασπορά βρίσκονται τούτη την ώρα πέντε ασθενοφόρα, δύο μηχανές ταχείας απόκρισης του ΕΚΑΒ για διακομιδές ατόμων που ενδέχεται να χρειαστούν βοήθεια, ενώ έχει ενεργοποιηθεί και το Ειδικό Τμήμα Ιατρικής Καταστροφών.

Για τη χαρτογραφική αποτρίχωση αποτύπωση των περιοχών που επλήγησαν έχει ήδη ενεργοποιηθεί η υπηρεσία Κοπέρνικος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο έργο της κατάσβεσης των πυρκαγιών συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών, οι οποίες έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

Επιπλέον, μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλε η χώρα μας σε διμερές επίπεδο, αύριο Πέμπτη αναμένεται η άφιξη δύο αεροσκαφών από το Ισραήλ.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχουν εκδηλωθεί 66 πυρκαγιές. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο. Η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού έχει αναπτύξει κλιμάκια για τη διερεύνηση των αιτίων των πυρκαγιών και αύριο Πέμπτη όμως θα είναι πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς, αφού αναμένονται να επικρατήσουν δύσκολες συνθήκες με υψηλές θερμοκρασίες και ισχυρούς ανέμους σε αρκετές περιοχές της χώρας μας.

Θα συνεχιστούν ωστόσο οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης καθώς και οι περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις σε εθνικούς δρυμούς, δάση και ευπαθείς περιοχές. Μετά από συνεννόηση του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κυρίου Βασίλη Κικίλια με τον Περιφερειάρχη Αττικής κύριο Γιώργο Πατούλη, για προληπτικούς λόγους και για την αποφυγή ενεργειών που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια ή όχι, δόθηκε εντολή να παραμείνουν κλειστά όλα τα άλση και τα πάρκα της Περιφέρειας, ενώ αναβάλλονται και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για όποια εξέλιξη. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 10/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 10/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Λυγγερίδης
Ρέντη: Προφυλακιστέος ο «Shark» - Είναι βασικός κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Λυγγερίδη
Στη φυλακή θα οδηγηθεί ο «Shark», ένας από τους βασικούς κατηγορούμενους για τη δολοφονία του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη
Ρέντη: Προφυλακιστέος ο «Shark» - Είναι βασικός κατηγορούμενος για τη δολοφονία του Λυγγερίδη