Πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο
Α/Λ.Σ - ΕΛ.ΑΚΤ
Πρόσφυγες επάνω στο σκάφος ούρλιαζαν «σταματήστε»

Στις ευθύνες που φέρεται να έχει το Λιμενικό για το πολύνεκρο ναυάγιο του αλιευτικού ανοιχτά της Πύλου, αναφέρεται το Reuters.

Όπως αναφέρει στο θέμα του το διεθνές πρακτορείο, ήδη υπάρχουν εννέα μαρτυρίες επιζώντων στις καταθέσεις που έχουν παρθεί στο πλαίσιο της προκαταρκτικής έρευνας. Από αυτές, στις έξι περιγράφεται ρυμούλκηση από το Λιμενικό, σε άμεση σύνδεση με τη βύθιση του αλιευτικού.

Το Reuters μίλησε με δύο ακόμη διασωθέντες, υπό το καθεστώς ανωνυμίας καθώς παραμένουν υπό περιορισμό από τις ελληνικές Αρχές. Ο ένας, που αναφέρεται ως «Μοχάμεντ», αναφέρει σαφώς ότι η ανατροπή του αλιευτικού ακολούθησε την προσπάθεια ρυμούλκησης από το σκάφος του Λιμενικού με σημαντική ταχύτητα. «Μας τράβηξαν γρήγορα και το σκάφος αναποδογύρισε. Κινήθηκε δεξιά, αριστερά, δεξιά και αναποδογύρισε. Οι άνθρωποι άρχισαν να πέφτουν ο ένας πάνω στον άλλο … Οι άνθρωποι ήταν ο ένας πάνω στον άλλο, οι άνθρωποι ούρλιαζαν, οι άνθρωποι πνίγονταν ο ένας με τον άλλον. Ήταν νύχτα και υπήρχαν κύματα. Ήταν τρομακτικό».

Ο άλλος διασωθέντας, από τη Συρία, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της προσπάθειας ρυμούλκησης οι πρόσφυγες επάνω στο σκάφος ούρλιαζαν «σταματήστε», όταν δέθηκε το σχοινί στην πλώρη του αλιευτικού.

Παράληλλα, το Reuters θυμίζει τις αντικρουόμενες θέσεις του Λιμενικού και της ελληνικής κυβέρνησης για τη χρονική ακολουθία και τις λεπτομέρειες των γεγονότων.

Αρχικά, το Λιμενικό είχε αρνηθεί πλήρως την προσπάθεια ρυμούλκησης και υποστήριζε ότι το σκάφος του απείχε δεκάδες μέτρα από το αλιευτικό την στιγμή της ανατροπής, ενώ στη συνέχεια φωτογραφίες και παραδοχές έδειξαν ότι βρισκόταν πολύ πιο κοντά και είχε «ρίξει» σχοινιά στο μοιραίο σκάφος.

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Συναγερμός ΕΦΕΤ: Ανάκληση σε πασίγνωστη φέτας λόγω Λιστέριας

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Βγήκαν οι προκηρύξεις εκπαιδευτικών - Όλα τα κριτήρια

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κώστας Καραμανλής
Αιχμές Καραμανλή για την αγροτική κρίση: «Ανυπόφορη η πραγματικότητα που βιώνουν οι παραγωγοί»
Δριμεία κριτική Καραμανλή για τις αγροτικές παθογένειες και κάλεσμα για εθνική συναίνεση
Αιχμές Καραμανλή για την αγροτική κρίση: «Ανυπόφορη η πραγματικότητα που βιώνουν οι παραγωγοί»
aristoteleio panepistimio thessalonikis
Αναβρασμός στο ΑΠΘ: Δυναμική κινητοποίηση φοιτητών ενάντια στον νέο κανονισμό των εστιών
Στα «χαρακώματα» οι οικότροφοι της Θεσσαλονίκης: Ζητούν απόσυρση του κανονισμού και κρατικά κονδύλια
Αναβρασμός στο ΑΠΘ: Δυναμική κινητοποίηση φοιτητών ενάντια στον νέο κανονισμό των εστιών
στρατιωτικές σχολές
«Μπλόκο» στους αποφοίτους ΕΠΑΛ από τις Σχολές Αξιωματικών παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις - Στα «κάγκελα» οι εκπαιδευτικοί μηχανικοί
Στον «αέρα» η υπόσχεση για το 10% των θέσεων Αξιωματικών σε μαθητές ΕΠΑ.Λ.
«Μπλόκο» στους αποφοίτους ΕΠΑΛ από τις Σχολές Αξιωματικών παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις - Στα «κάγκελα» οι εκπαιδευτικοί μηχανικοί
Κώστας Αχιλλέας Καραμανλής
Τραγωδία στα Τέμπη: Αίτημα για αναβάθμιση της δίωξης του Κώστα Καραμανλή σε κακούργημα
Στον Άρειο Πάγο οι συγγενείς θυμάτων - Ζητούν κακουργηματική δίωξη για τον Καραμανλή
Τραγωδία στα Τέμπη: Αίτημα για αναβάθμιση της δίωξης του Κώστα Καραμανλή σε κακούργημα