Ναυάγιο στα Κύθηρα
Μέρα πένθους και έρευνα «υψηλού επιπέδου» για το περιστατικό – Αμφιβολίες για τις ελληνικές αρχές

Ο πρόεδρος της Γερουσίας του Πακιστάν, Μοχάμεντ Σαντίκ Σαντζράνι, ανακοίνωσε σύμφωνα με το CNN τον θάνατο 300 και πλέον Πακιστανών στο ναυάγιο της Πύλου.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι μαζί σας και προσευχόμαστε οι ψυχές των εκλιπόντων να βρουν αιώνια ειρήνη. Αυτό το καταστροφικό περιστατικό υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να αντιμετωπιστεί και να καταδικαστεί η αποτρόπαια πράξη της παράνομης εμπορίας ανθρώπων».

Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ κήρυξε για σήμερα (19/06), εθνική ημέρα πένθους για όσους έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο, ενώ σε όλα τα δημόσια κτίρια της χώρας οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες.

Μάλιστα, διέταξε «έρευνα υψηλού επιπέδου» για το περιστατικό, διαβεβαιώνοντας «ότι όσοι βρεθούν αμελείς ως προς το καθήκον τους θα λογοδοτήσουν. Η ευθύνη θα καθοριστεί μετά την έρευνα και θα πέσουν κεφάλια».

Συγκεκριμένα, σχηματίστηκε τετραμελής επιτροπή που ηγείται της έρευνας, ώστε να διερευνήσει τις πτυχές της τραγωδίας και να βρει τους υπεύθυνους. Υπενθυμίζεται πως οι πακιστανικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή ότι συνέλαβαν δέκα άτομα ύποπτα για συμμετοχή σε διακίνηση ανθρώπων.

Εννέα άτομα «που εμπλέκονται σε επιχειρήσεις εμπορίας ανθρώπων» συνελήφθησαν στο πακιστανικό Κασμίρ, από όπου και κατάγονταν τα περισσότερα θύματα. Ένας άλλος συνελήφθη στο Γκουτζράτ της Παντζάμπ, μια πόλη που εδώ και πολύ καιρό αποτελεί γόνιμο έδαφος για όσους θέλουν να μεταναστεύουν.

Όσοι συνελήφθησαν «αυτή τη στιγμή διερευνώνται για τη συμμετοχή τους στη διευκόλυνση της όλης διαδικασίας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τσοντάρι Σαουκάτ, αξιωματούχος του Κασμίρ. Η πολιτική αναταραχή και μια οικονομία στα πρόθυρα της κατάρρευσης απωθούν δεκάδες χιλιάδες Πακιστανούς από τη χώρα, νόμιμα ή παράνομα.

Οι νεαροί άνδρες, κυρίως από το ανατολικό Παντζάμπ και τη βορειοδυτική επαρχία Χιμπέρ Παχτούνκουα, ταξιδεύουν συχνά από το Ιράν, τη Λιβύη, την Τουρκία και την Ελλάδα για να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Επιπλέον, το CNN κάνει λόγο για «αναπάντητα ερωτήματα» σχετικά με τους χειρισμούς από τις ελληνικές αρχές, οι οποίες «αντιμετωπίζουν επικρίσεις» για τον τρόπο αντιμετώπισης του περιστατικού.

«Την περασμένη εβδομάδα, οι ελληνικές αρχές διέψευσαν τους ισχυρισμούς ότι το σκάφος ανατράπηκε μετά την απόπειρα της ακτοφυλακής να το ρυμουλκήσει στην ακτή. Αρχικά είχαν πει ότι η ακτοφυλακή κράτησε αποστάσεις, αλλά η βοήθειά τους «απορρίφθηκε» αφού έριξαν ένα σχοινί στο σκάφος για να «σταθεροποιήσουν και να ελέγξουν αν χρειαζόταν βοήθεια».

Αλλά ο Tarek Aldroobi, ένας άνδρας που είχε τρεις συγγενείς στο αεροπλάνο, είπε στο CNN ότι είδαν τις ελληνικές αρχές να ρυμουλκούν το σκάφος με σχοινιά – αλλά λέει ότι ήταν δεμένα σε «λάθος σημεία», γεγονός που προκάλεσε την ανατροπή του

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα