Τελευταίο αντίο στον Γιάννη Μαρκόπουλο
INTIME NEWS
Η σορός του δημιουργού, που με το έργο του σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική μουσική όσο λίγοι, είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα έως και μία ώρα πριν από την εξόδιο ακολουθία

Στη μητρόπολη Αθηνών πραγματοποιήθηκε η εξόδιος ακολουθία για τον σπουδαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη, Γιάννη Μαρκόπουλο, παρουσία εκπροσώπων του καλλιτεχνικού χώρου, αλλά και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της χώρας.

Η σορός του δημιουργού, που με το έργο του σημάδεψε τη σύγχρονη ελληνική μουσική όσο λίγοι, είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα έως και μία ώρα πριν από την εξόδιο ακολουθία. Τη σορό φύλαξαν ως τιμητική φρουρά Κουρήτες, με την παραδοσιακή κρητική φορεσιά.

 

	Τελευταίο αντίο στον Γιάννη Μαρκόπουλο

Στην εξόδιο ακολουθία παρέστησαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας και άλλοι.
 
Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων επικαλέστηκε δύο χαρακτηριστικές για εκείνον στιγμές από την πορεία του Γιάννη Μαρκόπουλου: την αντιδικτατορική συναυλία της Φοιτητικής Ένωσης Κρητών στο Σπόρτινγκ το 1972 με τον Γιάννη Μαρκόπουλο, καθώς και το γεγονός ότι στα νεανικά του ακούσματα, εκτός από τη σύγχρονη μουσική, υπήρχε πάντα στο πατρικό του σπίτι και η μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, «μουσική που ενσωματώνει τις αξίες του χθες με εκείνες του σήμερα, διαμορφώνοντας μια συνέχεια πολιτισμού». 

Για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη, το έργο του κρητικού συνθέτη «σημάδεψε τη Μεταπολίτευση με τις φωνές του Ξυλούρη και άλλων σπουδαίων ερμηνευτών, έδωσε πνοή στους στίχους μεγάλων ποιητών μετουσιώνοντας τις αγωνίες και τις ελπίδες του λαού μας για ένα καλύτερο μέλλον. Το έργο του πλούτισε την Ελλάδα κι έχουμε χρέος να μεταφέρουμε την κληρονομιά του στις νεότερες γενιές» ανέφερε στον αποχαιρετισμό του ο Ν. Ανδρουλάκης. 

Τον Γιάννη Μαρκόπουλο αποχαιρέτησε ο δήμαρχος Ηρακλείου Κρήτης, Βασίλης Λαμπρινός - ο εκλιπών είχε άλλωστε ανακηρυχτεί σε επίτιμο δημότη Ηρακλείου και του είχε απονεμηθεί το Κλειδί της πόλης, ενώ επίσης επικήδειο εκφώνησε για τον συντοπίτη του συνθέτη, ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσιος Καλαντζάκης

Ο Μανόλης Κορρές μίλησε με συγκίνηση για το «πρωτοποριακό, συνεκτικό καλλιτεχνικό έργο του συνθέτη, που ενώνει την ελληνική παράδοση με την ποίηση, τον τοπικό πολιτισμό ως δύναμη ζωής δοκιμασμένης από παλιά και τη στάση του καλλιτέχνη που στάθηκε επάξια στις υψηλότατες απαιτήσεις των περιστάσεων». 

Στο τελευταίο αντίο για τον Γιάννη Μαρκόπουλο παρέστησαν η Έλενα Ακρίτα, ο Γιώργος Κυρίτσης, ο Λάκης Χαλκιάς, ο Χαράλαμπος Γαργανουράκης, η Σόνια Θεοδωρίδου, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Θέμης Ανδρεάδης, o Μάριος Φραγκούλης, ο Βασίλης Λέκκας, η Ζυράννα Ζατέλη κ.ά.. 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα