Διαβήτης: Σοβαρή έλλειψη στο φάρμακο Οzempic - «Δεν υπάρχει ούτε για δείγμα»
«Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι σοβαρό. Οι ποσότητες του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) εξαντλήθηκαν

Παρά τη έκτακτη εισαγωγή, μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), φαρμάκου για διαβητικούς με δραστική ουσία τη σεμαγλουτίδη, οι ανάγκες των ασθενών που πραγματικά το χρειάζονται δεν μπορούν να καλυφθούν.

 Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης, παρότι υπάρχει μεγάλη αύξηση στη ζήτηση ενός συγκεκριμένου, σχετικά καινούργιου, φαρμάκου με δραστική ουσία τη σεμαγλουτίδη, η ζήτηση του οποίου παρουσιάζει μεγάλη αύξηση, οι ανάγκες των ασθενών δεν καλύπτονται καθώς δεν επαρκούν οι ποσότητες τόσο αυτού του φαρμάκου όσο και κάποιου παρόμοιου με την ίδια δραστική ουσία.

Αποτέλεσμα είναι όσοι μπορούν να πληρώσουν το υψηλό κόστος συμμετοχής, να προσέρχονται στα φαρμακεία με τη συνταγή του ιατρού, αλλά να φεύγουν άπραγοι, αφού φάρμακο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα.

«Το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι σοβαρό. Οι ποσότητες του συγκεκριμένου φαρμάκου του 1mg που προμηθεύτηκε η πολιτεία, μέσω ΙΦΕΤ, εξαντλήθηκαν. Ενδεικτικό είναι ότι ο Συνεταιρισμός Φαρμακοποιών Θεσσαλονίκης ζήτησε 400 τεμάχια Οzempic 1mg και έλαβε μόλις 72. Η ενημέρωση που είχαμε από τις φαρμακαποθήκες ήταν ότι θα υπήρχε σταδιακός εφοδιασμός της ελληνικής αγοράς ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών. Ωστόσο, πρόσφατα πληροφορηθήκαμε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού πέραν της αρχικής παραλαβής, δεν αναμένονται άλλες ποσότητες», εξήγησε ο κ. Ευγενίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ΦΣΘ απέστειλε πριν από λίγες ημέρες επιστολή στο ΙΦΕΤ ζητώντας διευκρινίσεις σχετικά με τον εφοδιασμό των φαρμακείων με το εν λόγω σκεύασμα του 1 mg.

Από την πλευρά του, ο γραμματέας του ΦΣΘ Γιώργος Κιοσές τονίζει ότι «όπως έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή η κατάσταση, μένουν έκθετοι τόσο οι ασθενείς όσο και οι φαρμακοποιοί, καθώς οι μεν έρχονται στα φαρμακεία με τις συνταγές που ήδη έχουν εκδώσει οι ιατροί και οι δε αδυνατούν να τους εξυπηρετήσουν. Για τον λόγο αυτό ζητούμε επίσημη ενημέρωση από το ΙΦΕΤ για το αν προβλέπεται και πότε νέος εφοδιασμός των φαρμακείων με το εν λόγω σκεύασμα ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 22/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

filozoia
1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φιλοζωϊας: Ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας από την εκπαιδευτική κοινότητα
Συνολικά, κατατέθηκαν 3.148 έργα, τα οποία δημιούργησαν περισσότεροι από 5.500 μαθητές και μαθήτριες από 312 Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία,...
1ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Φιλοζωϊας: Ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας από την εκπαιδευτική κοινότητα
ΕΟΠΠΕΠ
ΕΟΠΠΕΠ: Εξετάσεις πιστοποίησης επάρκειας προσωπικού Ιδιωτικής Ασφάλειας
ΕΟΠΠΕΠ: Οι προθεσμίες για τις αιτήσεις για τις εξετάσεις πιστοποίησης προσωπικού Ιδιωτικής Ασφάλειας της τρίτης περιόδου
ΕΟΠΠΕΠ: Εξετάσεις πιστοποίησης επάρκειας προσωπικού Ιδιωτικής Ασφάλειας