Πόσες μέρες διατηρούνται τα φαγητά στο ψυγείο
Αναλυτικά οι μέρες και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρηθούν

Τα φαγητά που περισσεύουν και φυλάμε στο ψυγείο μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια τις ημέρες που δεν προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε.

Όμως το πρόβλημα είναι ότι δεν διατηρούνται όλα τα φαγητά στο ψυγείο το ίδιο καλά και σε ίδιο χρονικό διάστημα.

Πόσο καιρό, λοιπόν, μπορούν να διατηρηθούν τα τρόφιμα στο ψυγείο μας και ποιος είναι καλύτερος τρόπος να τα αποθηκεύουμε;

Πώς πρέπει να καταψύχονται τα τρόφιμα

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, τόσο το μαγειρεμένο όσο και το έτοιμο φαγητό που θέλουμε να κρατήσουμε για μια άλλη μέρα θα πρέπει να καταψύχονται μέσα στις δύο πρώτες ώρες του μαγειρέματος. Η επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτή την οδηγία είναι ότι το μαγειρεμένο φαγητό μπαίνει στη «ζώνη κινδύνου» ως προς την θερμότητα έπειτα από αυτές τις δύο ώρες, άρα τότε αρχίζουν να αναπτύσσονται επικίνδυνα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια χημείας τροφίμων Margarethe Cooper, από το Πανεπιστήμιο της Arizona, «υπό άριστες συνθήκες το βακτήριο E.coli μπορεί να διπλασιάζεται σε ένα φαγητό εκτός ψυγείου ανά 20 λεπτά, έπειτα από αυτό το δίωρο. Έτσι, αν δεν καταψυχθεί άμεσα για να σταματήσει την ανάπτυξή του, υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος του φαγητού».

Η ειδικός τονίζει, βέβαια, ότι αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή, το φαγητό θα πρέπει να καταψύχεται ακόμα νωρίτερα, ενδεχομένως και στη μία ώρα.

Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα

«Αν πρόκειται να καταναλώσουμε ένα τρόφιμο σύντομα, η αποθήκευσή του μπορεί να γίνει στο ψυγείο, σε ένα δοχείο ιδανικά από γυαλί που να κλείνει αεροστεγώς». Αυτό τουλάχιστον προτείνει η  Nicole Richard, ερευνήτρια και ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων του Πανεπιστημίου Rhode Island, η οποία συνιστά και το να τυλίγουμε τα τρόφιμα σφιχτά με ειδική μεμβράνη . Αυτές οι τεχνικές τα προφυλάσσουν από βακτήρια και περιορίζουν την διάχυση οσμών μέσα στο ψυγείο.

Τυπικά, τα φαγητά που περισσεύουν μπορούν να διατηρηθούν με ασφάλεια στο ψυγείο για 3 με 4 ημέρες, ειδικά αν βρίσκονται σε σωστό δοχείο. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, έπειτα αυτό το διάστημα υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν βακτήρια, τα οποία δεν είναι πάντα εύκολο να γίνουν διακριτά από την εικόνα ή τη γεύση του φαγητού.

Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες εξαιρέσεις στον παραπάνω κανόνα: Τα ψαρικά δεν θα πρέπει να διατηρούνται για πάνω από τρεις μέρες. Ειδικά τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί και ο τόνος, αλλά και το καλαμάρι, θέλουν περισσότερη προσοχή. Αντίθετα, τα μαγειρεμένα τρόφιμα όπως το χοιρινό μπορούν να μείνουν στο ψυγείο έως και 7 ημέρες. Γενικά, τα επεξεργασμένα κρέατα που έχουν συντηρητικά έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ας δούμε μερικά μαγειρεμένα τρόφιμα

Μαγειρεμένο κοτόπουλο: 3-4 ημέρες

Πίτσα: 3-4 μέρες

Κιμάς: 1-2 ημέρες

Μπιφτέκια: 1-2 ημέρες

Γαλοπούλα: 1-2 ημέρες

Μπέικον: 1 εβδομάδα

Ρύζι: 3-4 ημέρες

Ζυμαρικά: 3-4 ημέρες

Βρασμένα αβγά: 1 εβδομάδα

Πουρές πατάτας: 3-4 ημέρες

Σούπα: 3-4 ημέρες

Αν πιστεύετε, ότι δεν θα προλάβετε να καταναλώσετε τα παραπάνω τρόφιμα εντός των ημερών αυτών, είναι προτιμότερο να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη, όπου μπορούν να παραμείνουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα (αν και είναι πιθανό να «χάνουν» σε γεύση όσο περνά ο καιρός).

Καλό είναι να κολλάτε μία ετικέτα με την ημερομηνία κατάψυξης στο δοχείο του φαγητού για να γνωρίζετε πόσο καιρό έχει μείνει εκεί. Έχετε στο μυαλό σας, πάντως, ότι η κατάψυξη μπορεί να χαλάσει την ποιότητα ενός τροφίμου, αλλά δεν θα σας βάλει σε κίνδυνο αναφορικά με την ανάπτυξη βακτηριδίων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσκλητήριο Προσλήψεων Εκπαιδευτών Ενηλίκων: Αφορά όλα τα πτυχία ΑΕΙ-ΤΕΙ

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ για Εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ μόρια 2ης ξένης γλώσσας

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/10

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

timologia-revma
Ρεύμα: Έρχεται ακριβός Νοέμβριος – Τα νέα “πράσινα” τιμολόγια και οι μεγάλοι χαμένοι
Αυξήσεις έως και 25,5% στα «πράσινα» τιμολόγια - Ποιοι πάροχοι απορρόφησαν το κόστος για να συγκρατήσουν τις τιμές στο ρεύμα
Ρεύμα: Έρχεται ακριβός Νοέμβριος – Τα νέα “πράσινα” τιμολόγια και οι μεγάλοι χαμένοι
απθ
ΑΠΘ: 244 μέλη του Πανεπιστημίου ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου
Οι Πρυτανικές Αρχές εκφράζουν τα θερμά τους συγχαρητήρια στα μέλη της Πανεπιστημιακής Κοινότητας για αυτή τη ξεχωριστή διεθνή διάκριση.
ΑΠΘ: 244 μέλη του Πανεπιστημίου ανάμεσα στους κορυφαίους επιστήμονες του κόσμου