Πόσες μέρες διατηρούνται τα φαγητά στο ψυγείο
Αναλυτικά οι μέρες και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να διατηρηθούν

Τα φαγητά που περισσεύουν και φυλάμε στο ψυγείο μπορεί να αποδειχθούν σωτήρια τις ημέρες που δεν προλαβαίνουμε να μαγειρέψουμε.

Όμως το πρόβλημα είναι ότι δεν διατηρούνται όλα τα φαγητά στο ψυγείο το ίδιο καλά και σε ίδιο χρονικό διάστημα.

Πόσο καιρό, λοιπόν, μπορούν να διατηρηθούν τα τρόφιμα στο ψυγείο μας και ποιος είναι καλύτερος τρόπος να τα αποθηκεύουμε;

Πώς πρέπει να καταψύχονται τα τρόφιμα

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας, τόσο το μαγειρεμένο όσο και το έτοιμο φαγητό που θέλουμε να κρατήσουμε για μια άλλη μέρα θα πρέπει να καταψύχονται μέσα στις δύο πρώτες ώρες του μαγειρέματος. Η επιστημονική εξήγηση πίσω από αυτή την οδηγία είναι ότι το μαγειρεμένο φαγητό μπαίνει στη «ζώνη κινδύνου» ως προς την θερμότητα έπειτα από αυτές τις δύο ώρες, άρα τότε αρχίζουν να αναπτύσσονται επικίνδυνα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια χημείας τροφίμων Margarethe Cooper, από το Πανεπιστήμιο της Arizona, «υπό άριστες συνθήκες το βακτήριο E.coli μπορεί να διπλασιάζεται σε ένα φαγητό εκτός ψυγείου ανά 20 λεπτά, έπειτα από αυτό το δίωρο. Έτσι, αν δεν καταψυχθεί άμεσα για να σταματήσει την ανάπτυξή του, υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος του φαγητού».

Η ειδικός τονίζει, βέβαια, ότι αν η εξωτερική θερμοκρασία είναι ιδιαίτερα υψηλή, το φαγητό θα πρέπει να καταψύχεται ακόμα νωρίτερα, ενδεχομένως και στη μία ώρα.

Πώς αποθηκεύουμε σωστά τα τρόφιμα

«Αν πρόκειται να καταναλώσουμε ένα τρόφιμο σύντομα, η αποθήκευσή του μπορεί να γίνει στο ψυγείο, σε ένα δοχείο ιδανικά από γυαλί που να κλείνει αεροστεγώς». Αυτό τουλάχιστον προτείνει η  Nicole Richard, ερευνήτρια και ειδικός στην ασφάλεια τροφίμων του Πανεπιστημίου Rhode Island, η οποία συνιστά και το να τυλίγουμε τα τρόφιμα σφιχτά με ειδική μεμβράνη . Αυτές οι τεχνικές τα προφυλάσσουν από βακτήρια και περιορίζουν την διάχυση οσμών μέσα στο ψυγείο.

Τυπικά, τα φαγητά που περισσεύουν μπορούν να διατηρηθούν με ασφάλεια στο ψυγείο για 3 με 4 ημέρες, ειδικά αν βρίσκονται σε σωστό δοχείο. Σύμφωνα με την Mayo Clinic, έπειτα αυτό το διάστημα υπάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν βακτήρια, τα οποία δεν είναι πάντα εύκολο να γίνουν διακριτά από την εικόνα ή τη γεύση του φαγητού.

Υπάρχουν, βέβαια, κάποιες εξαιρέσεις στον παραπάνω κανόνα: Τα ψαρικά δεν θα πρέπει να διατηρούνται για πάνω από τρεις μέρες. Ειδικά τα λιπαρά ψάρια, όπως το σκουμπρί και ο τόνος, αλλά και το καλαμάρι, θέλουν περισσότερη προσοχή. Αντίθετα, τα μαγειρεμένα τρόφιμα όπως το χοιρινό μπορούν να μείνουν στο ψυγείο έως και 7 ημέρες. Γενικά, τα επεξεργασμένα κρέατα που έχουν συντηρητικά έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

Ας δούμε μερικά μαγειρεμένα τρόφιμα

Μαγειρεμένο κοτόπουλο: 3-4 ημέρες

Πίτσα: 3-4 μέρες

Κιμάς: 1-2 ημέρες

Μπιφτέκια: 1-2 ημέρες

Γαλοπούλα: 1-2 ημέρες

Μπέικον: 1 εβδομάδα

Ρύζι: 3-4 ημέρες

Ζυμαρικά: 3-4 ημέρες

Βρασμένα αβγά: 1 εβδομάδα

Πουρές πατάτας: 3-4 ημέρες

Σούπα: 3-4 ημέρες

Αν πιστεύετε, ότι δεν θα προλάβετε να καταναλώσετε τα παραπάνω τρόφιμα εντός των ημερών αυτών, είναι προτιμότερο να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη, όπου μπορούν να παραμείνουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα (αν και είναι πιθανό να «χάνουν» σε γεύση όσο περνά ο καιρός).

Καλό είναι να κολλάτε μία ετικέτα με την ημερομηνία κατάψυξης στο δοχείο του φαγητού για να γνωρίζετε πόσο καιρό έχει μείνει εκεί. Έχετε στο μυαλό σας, πάντως, ότι η κατάψυξη μπορεί να χαλάσει την ποιότητα ενός τροφίμου, αλλά δεν θα σας βάλει σε κίνδυνο αναφορικά με την ανάπτυξη βακτηριδίων.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

grevena
Σπήλαιο των Γρεβενών: Το απόρθητο κάστρο που δεν πάτησε ποτέ Τούρκος
Εκτός από τη μεγαλειώδη πέτρινη μορφή του Δία στην κορυφή, ο Όρλιακας φημίζεται για τα μανιτάρια και το φυσικό του κάλλος
Σπήλαιο των Γρεβενών: Το απόρθητο κάστρο που δεν πάτησε ποτέ Τούρκος