ptisi-aeroplano
«Στη φάκα» της ΕΛΑΣ κύκλωμα που έβγαζε πλαστά διπλώματα σε πιλότους, είχαν... κρυφές κάμερες στα πουκάμισα

Κύκλωμα που έκανε νοθεία στις εξετάσεις για απόκτηση διπλώματος πιλότου έφερε στο φως το Τμήμα Δίωξης Εγκληματικών Οργανώσεων και Διεθνικών Υποθέσεων της Διεύθυνσης Ασφάλειας.

Σε επιχείρηση που έγινε το πρωί της Πέμπτης (11.05.2023) σε διάφορες περιοχές της Αθήνας συνελήφθησαν τρεις άνδρες, ηλικίας 43, 69 και 70 ετών, ως μέλη του κυκλώματος και ακόμα δύο άτομα, που ήταν εξεταζόμενοι υποψήφιοι χειριστές αεροσκαφών.

Σε βάρος τους, καθώς και για ακόμα 16 άτομα, σχηματίστηκε δικογραφία για κατά περίπτωση εγκληματική οργάνωση-συμμορία, υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, κατά συναυτουργία, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, καθώς και για απόπειρα υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης κατά συναυτουργία.

Όπως ανέφερε η ΕΛΑΣ, το κύκλωμα από τον Ιανουάριο του 2023, νόθευε τα αποτελέσματα των εξετάσεων για την απόκτηση άδειας χειριστή αεροσκάφους με τη χρήση οπτικοακουστικού εξοπλισμού.
    
Ειδικότερα, οι εξεταζόμενοι για την απόκτηση άδειας επαγγελματία χειριστή αεροσκάφους ήταν κυρίως σπουδαστές σχολών πιλότων, οι οποίοι είτε δεν είχαν καταφέρει να αποκτήσουν τη συγκεκριμένη άδεια έπειτα από αποτυχημένες προσπάθειες είτε δεν ήθελαν να διαβάσουν την θεωρεία των μαθημάτων. Εκτός όμως από τις σωστές απαντήσεις ένα μέλος του κυκλώματος τους ενημέρωνε για έναν ακόμα παράνομο τρόπο απόκτησης άδειας χειριστή αεροσκάφους το οποίο κόστιζε 25.000 ευρώ με το πλεονέκτημα όμως ότι δεν θα είχε σημασία αν ο υποψήφιος θα απαντούσε σωστά στις ερωτήσεις, καθώς με έναν ειδικό τρόπο του εξασφάλιζαν την επιτυχία. 

Οι υποψήφιοι πλησίαζαν τα μέλη της οργάνωσης είτε μέσω τρίτων ατόμων τα οποία είχαν κατορθώσει να αποκτήσουν την άδεια με τον ίδιο παράτυπο τρόπο είτε μέσω ανθρώπων που βρίσκονταν στον χώρο της αεροπλοΐας ως εκπαιδευτές υποψηφίων πιλότων.

Στη συνέχεια, μέλος του κυκλώματος ενημέρωνε τους υποψήφιους πιλότους για τη μέθοδο που ακολουθούσαν και ότι θα τους καθοδηγούσε μέσω οπτικοακουστικών συσκευών, ώστε να επιλέγουν να επιλέξουν τις σωστές απαντήσεις.

Σημειώνεται, ότι οι κατηγορούμενοι προτιμούσαν εξετάσεις πιστοποιημένης εταιρείας σε ευρωπαϊκή χώρα, καθώς οι ερωτήσεις των υποψηφίων ήταν δημοσιευμένες σε διαδικτυακή πλατφόρμα και έτσι τα μέλη της σπείρας μπορούσαν να δουν τις σωστές απαντήσεις. 

Επίσης ο 70χρονος μέλος του κυκλώματος που έχει συλληφθεί πραγματοποιούσε δοκιμές με τους υποψήφιους για να διαπιστώσουν τη σωστή λειτουργεία του εξοπλισμού. Ακόμα τους παρότρυνε να φορούν μακρυμάνικη μπλούζα ή πουκάμισο έτσι ώστε να μην φαίνονται οι κάμερες και τα μικρόφωνα. Κατά την ημέρα της θεωρητικής εξέτασης ο 70χρονος έδινε οδηγίες στον εξεταζόμενο να σταθεί στο σωστό σημείο, ώστε μέσω της κάμερας που είχε να μπορεί να βλέπει την οθόνη που προβάλλονταν οι ερωτήσεις. Στη συνέχεια ακολουθούσε συνομιλία του εξεταζόμενου με τον 70χρονο μέχρι το τέλος της εξέτασης και του υπαγόρευε τις σωστές απαντήσεις. 

Μάλιστα, σε περίπτωση που ο υποψήφιος ήταν σε σχολή πιλότων του εξωτερικού, το κύκλωμα του χορηγούσε βεβαίωση σπουδών από αντίστοιχη σχολή μέλους της οργάνωσης που έχει έδρα πόλη της Βόρειας Ελλάδας, στην οποία σημείωνε ψευδώς ότι είχε διδαχθεί τη θεωρητική ύλη των μαθημάτων, προκειμένου να συμμετάσχει στις εξετάσεις. Έτσι, εξετάζονταν στο κέντρο της εταιρείας στην Ελλάδα υποψήφιοι αλλοδαποί που κατοικούσαν στο εξωτερικό, χωρίς να γίνεται αντιληπτή η δράση τους.

Όσον αφορά τις μεταξύ τους επικοινωνίες, οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες λέξεις όπως «τηλεβοήθεια» για να περιγραφεί η παράτυπη διαδικασία, «μπιλάκι» για το ακουστικό τύπου ψείρας και «μηχανήματα» ή «πράγματα» για τις οπτικοακουστικές συσκευές.

Σύμφωνα με το newsit.gr η σπείρα κατάφερε να χορηγήσει άδειες επαγγελματία χειριστή αεροσκάφους σε τουλάχιστον πέντε άτομα, ενώ η ΕΛΑΣ εκτιμά ότι οι κατηγορούμενοι αποκόμισαν συνολικά ποσό περίπου 40.000 ευρώ, αφού κάθε υποψήφιος κατέβαλε, κατά μέσο όρο, το ποσό των 7.800 ευρώ. Παράλληλα, διαπιστώθηκε ότι προηγουμένως χορηγήθηκαν άδειες χειριστή αεροσκάφους σε ακόμα 10 άτομα.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, το χρηματικό ποσό των 5.570 ευρώ, 7 μικροκάμερες, 9 ακουστικά τύπου «ψείρα», 2 πουκάμισα με ενσωματωμένη στο εσωτερικό μέρος τους και στο αριστερό μανίκι ηλεκτρονική συσκευή με μικροκάμερα, καθώς και πλήθος καρτών SIM, usb, tablet.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κολούμπια πανεπιστήμιο
Εικόνες χάους και καταστροφής στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ - Περισσότερες από 2000 οι συλλήψεις
Σε κρίση τα αμερικανικά πανεπιστήμια - Οι διαδηλώσεις αντικείμενο πολιτικής αντιπαράθεσης
Εικόνες χάους και καταστροφής στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ - Περισσότερες από 2000 οι συλλήψεις