Προειδοποίηση ΕΟΦ: Ποια αποτελέσματα εξετάσεων επηρεάζει η βιοτίνη
«Καμπανάκι» από τον ΕΟΦ για τις επιδράσεις που φέρει η βιοτίνη στις εργαστηριακές ανοσολογικές εξετάσεις του θυρεοειδούς, για προϊόντα που περιέχουν λεβοθυροξίνη

Η βιοτίνη ενδέχεται να επηρεάζει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ανοσολογικών εξετάσεων του θυρεοειδούς, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας (ΕΟΦ) απευθυνόμενος κυρίως στους πολίτες που πάσχουν από το αυτοάνοσο νόσημα του θυροειδή αδένα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σημερινή του ανακοίνωση (24/04), ο ΕΟΦ λαμβάνοντας υπόψη την έκθεση αξιολόγησης της Επιτροπής ΦαρμακοεπαγρύπνησηςΑξιολόγησης Κινδύνου (PRAC) σχετικά με την Έκθεση Περιοδικής Παρακολούθησης της Ασφάλειας (ΕΠΠΑ) για τη λεβοθυροξίνη (διαδικασία PSUSA/00001860/202201), αναφέρει πως έχουν προκύψει σημαντικές πληροφορίες ασφαλείας σχετικά με τα φαρμακευτικά προϊόντα που περιέχουν λεβοθυροξίνη.

Πώς η βιοτίνη μπορεί να επηρεάσει τις εξετάσεις του θυρεοειδούς; - Οδηγίες από τον ΕΟΦ

Ο οργανισμός όπως αναφέρει, η βιοτίνη ενδέχεται να επηρεάζει τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ανοσολογικών εξετάσεων του θυρεοειδούς, οι οποίες βασίζονται σε αλληλεπίδραση βιοτίνης/στρεπταβιδίνης.

Αυτές οι εξετάσεις χρησιμοποιούνται ευρέως στην κλινική πρακτική, για τον έλεγχο της λειτουργίας του θυρεοειδούς και την προσαρμογή της δοσολογίας της λεβοθυροξίνης.

Ανάλογα με την αρχή μεθόδου ανάλυσης των εργαστηριακών εξετάσεων, τα αποτελέσματα μπορεί να προκύψουν ψευδώς αυξημένα ή ψευδώς μειωμένα.

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μη κατάλληλη διαχείριση των ασθενών ή λανθασμένη διάγνωση.

Ωστόσο, εάν τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων της λειτουργίας του θυρεοειδούς δεν συνάδουν με την κλινική εικόνα και/ή άλλες εξετάσεις, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η πιθανή επίδραση της βιοτίνης.

Ρωτήστε τακτικά τους ασθενείς σχετικά με τη χρήση βιοτίνης προτού τους ζητήσετε να υποβληθούν σε εξετάσεις λειτουργίας του θυρεοειδούς, τονίζει ο οργανισμός.

Εάν ένας ασθενής λαμβάνει βιοτίνη, πρέπει να ενημερώσει το εργαστηριακό προσωπικό προτού ζητήσει τις εξετάσεις, καθώς ενδέχεται να υπάρχουν διαθέσιμες εναλλακτικές δοκιμασίες.

Οι ασθενείς πρέπει να λαμβάνουν σύσταση να συμβουλεύονται τον γιατρό τους και/ή το εργαστηριακό προσωπικό εάν λαμβάνουν ή έχουν λάβει πρόσφατα βιοτίνη.

Πρέπει επίσης να καθίστανται ενήμεροι ότι άλλα προϊόντα που μπορεί να λαμβάνουν, όπως πολυβιταμίνες ή συμπληρώματα για τα μαλλιά, το δέρμα και τα νύχια, θα μπορούσαν επίσης να περιέχουν βιοτίνη και να επηρεάσουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων λειτουργίας του θυρεοειδούς τους.

Τι είναι η λεβοθυροξίνη; Τι ασθένειες αντιμετωπίζει;

Η λεβοθυροξίνη, σύμφωνα με τον ΕΟΦ, είναι μία συνθετική θυρεοειδική ορμόνη που μετατρέπεται σε τριιωδοθυρονίνη (Τ3) στα περιφερικά όργανα και όπως η ενδογενής ορμόνη, ασκεί συγκεκριμένες επιδράσεις στους Τ3 υποδοχείς.

Η λεβοθυροξίνη έχει εγκριθεί σε ενήλικες και παιδιά για την αντιμετώπιση αρκετών παθήσεων που σχετίζονται με τον υποθυρεοειδισμό, καθώς και στη θεραπεία καταστολής του καρκινώματος του θυρεοειδούς και για διαγνωστική χρήση σε δοκιμασίες λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Έχουν εγκριθεί διάφορες φαρμακοτεχνικές μορφές λεβοθυροξίνης (δισκίο, καψάκιο, πόσιμες σταγόνες, κόνις και διαλύτης για ενέσιμο διάλυμα) σε δόσεις που κυμαίνονται από 12,5 μικρογραμμάρια έως 500 μικρογραμμάρια.

Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα από αυθόρμητες αναφορές και από τη βιβλιογραφία σχετικά με την επίδραση της βιοτίνης στις εξετάσεις της λειτουργίας του θυρεοειδούς, τα περισσότερα από τα περιστατικά που περιγράφονται έχουν συμβατή χρονολογία χωρίς συγχυτικούς παράγοντες, τα δε αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων επανήλθαν στο φυσιολογικό μετά την απόσυρση της βιοτίνης ή τη χρήση διαφορετικής μεθόδου δοκιμής, γεγονός που υποδεικνύει αιτιώδη σχέση της αλληλεπίδρασης της βιοτίνης με τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων.

Δεδομένης της ολοένα συχνότερης χρήσης συμπληρωμάτων βιοτίνης σε υψηλές δόσεις και της συχνότητας εμφάνισης υποθυρεοειδισμού εξαρτώμενου από τις κατά περιόδους εξετάσεις της λειτουργίας του θυρεοειδούς για την προσαρμογή της δοσολογίας Τ4, υπάρχει σημαντική πιθανότητα εσφαλμένης κλινικής διαχείρισης των εν λόγω ασθενών με βάση τα παραπλανητικά αποτελέσματα των εξετάσεων.

Ο καθορισμός πρόσληψης βιοτίνης είναι ιδιαίτερα σημαντικός σε καταστάσεις που απαιτούν πιο ακριβή τιτλοποίηση της δόσης λεβοθυροξίνης, όπως σε έγκυες γυναίκες, σε παιδιά, σε ηλικιωμένους και σε ασθενείς που παρακολουθούνται για υπολειμματικό ή υποτροπιάζοντα καρκίνο του θυρεοειδούς.

Εκτός από την παρούσα επικοινωνία, οι πληροφορίες προϊόντος (περίληψη χαρακτηριστικών προϊόντος και το φύλλο οδηγιών χρήσης) των φαρμακευτικών προϊόντων που περιέχουν λεβοθυροξίνη, θα αναθεωρηθούν προκειμένου να συμπεριλάβουν την αναφορά στην ενδεχόμενη επίδραση της βιοτίνης στις ανοσολογικές εξετάσεις του θυρεοειδούς.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ
Πανελλαδικές 2024: Από ποιο πεδίο συμφέρει να δηλώσουν οι υποψήφιοι τις κοινές σχολές;
Αυτό είναι ένα ερώτημα που απασχολεί αρκετούς υποψηφίους όταν καλούνται να επιλέξουν Πεδίο
Πανελλαδικές 2024: Από ποιο πεδίο συμφέρει να δηλώσουν οι υποψήφιοι τις κοινές σχολές;
souvlatzidiko
Viral κρεοπωλείο στη Θεσσαλονίκη συμβουλεύει…: «Αλμυρό» το αρνί, πάρτε σουβλάκια
Viral κρεοπωλείο στη Θεσσαλονίκη δίνει τη λύση κατά της ακρίβειας - «Αλμυρό το αρνί, αγοράστε σουβλάκια»
Viral κρεοπωλείο στη Θεσσαλονίκη συμβουλεύει…: «Αλμυρό» το αρνί, πάρτε σουβλάκια