Έρευνα – Καρδιά : Βοηθούν 500 έξτρα βήματα τη μέρα;
Για καλύτερη υγεία, οι ειδικοί συνιστούν οκτώ βασικά πράγματα

Οι άνθρωποι άνω των 70 ετών που κάνουν 500 επιπρόσθετα βήματα καθημερινά, έχουν 14% μικρότερη πιθανότητα για καρδιαγγειακή νόσο, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Σε σύγκριση με όσους κάνουν λιγότερα από 2.000 βήματα τη μέρα συνολικά, εκείνοι που ξεπερνούν τα 4.500 βήματα καθημερινά, έχουν 77% μικρότερο κίνδυνο για κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια επιδημιολογίας Έριν Ντούλι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση σε ιατρικό συνέδριο της American Heart Association στη Βοστώνη, μελέτησαν 452 ανθρώπους με μέση ηλικία 78 ετών, που φόρεσαν ειδική συσκευή καταγραφής των βημάτων τους σε καθημερινή βάση για μερικές μέρες.

Ο μέσος αριθμός βημάτων των συμμετεχόντων ήταν περίπου 3.500 βήματα τη μέρα.

Σε βάθος 3,5 ετών το 7,5% των ατόμων εμφάνισαν στεφανιαία νόσο, έμφραγμα, εγκεφαλικό, καρδιακή ανεπάρκεια ή άλλο καρδιαγγειακό περιστατικό. Σχεδόν το 12% των ανθρώπων με λιγότερα από 2.000 βήματα εμφάνισαν καρδιαγγειακό πρόβλημα, έναντι μόνο του 3,5% μεταξύ όσων έκαναν πάνω από 4.500 βήματα καθημερινά.

«Είναι σημαντικό να διατηρούμε τη σωματική δραστηριότητα μας όσο μεγαλώνουμε, όμως θα πρέπει επίσης να βάζουμε στόχους όσον αφορά τα βήματα μας μέσα στη μέρα. Εκπλαγήκαμε που βρήκαμε ότι για κάθε έξτρα 500 βήματα ημερησίως, υπήρξε τόσο ισχυρό όφελος για την υγεία της καρδιάς. Μολονότι δεν θέλουμε να υποβαθμίσουμε τη σημασία της σωματικής δραστηριότητας μεγαλύτερης έντασης, η ενθάρρυνση των μικρών αυξήσεων στα καθημερινά βήματα έχει επίσης σημαντικά καρδιαγγειακά οφέλη. Αν είστε άνω των 70 ετών, αρχίστε να προσπαθείτε να κάνετε 500 περισσότερα βήματα κάθε μέρα. Τα βήματα είναι ένας εύκολος τρόπος να μετρήσει κανείς τη σωματική δραστηριότητα του και όσα περισσότερα κάνει ένας ηλικιωμένος, τόσο μειώνεται ο κίνδυνος καρδιαγγειακού περιστατικού», ανέφερε η δρ. Ντούλι και μεταδίδει το ΑΠΕ -ΜΠΕ.

Για καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία, οι ειδικοί συνιστούν οκτώ βασικά πράγματα: υγιεινή διατροφή, σωματική δραστηριότητα, όχι κάπνισμα, επαρκής ύπνος, διατήρηση υγιούς σωματικού βάρους, έλεγχος χοληστερίνης, σακχάρου και πίεσης αίματος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Voucher 750€: Βγήκε το Μητρώο Ωφελουμένων - Μάθετε αν είστε μέσα και ξεκινήστε

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Κατολίσθηση σε σχολείο στην Κρήτη
Ηράκλειο: Μαθητές με αναπηρία στοιβάζονται σε προκάτ δίπλα στο αεροδρόμιο
Μαθητές με αναπηρία στοιβάζονται σε προκάτ αίθουσες δίπλα στον αεροδιάδρομο, χωρίς ούτε ένα στέγαστρο για τη βροχή
Ηράκλειο: Μαθητές με αναπηρία στοιβάζονται σε προκάτ δίπλα στο αεροδρόμιο
Χάρης Δούκας
Χάρης Δούκας: «Δεν φοβάμαι τη διαγραφή, θα λέω τις απόψεις μου για να ξεκολλήσει η βελόνα»
Ο Δήμαρχος Αθηναίων ζητά απόφαση Συνεδρίου για πλήρη απεξάρτηση του ΠΑΣΟΚ από τη Δεξιά και προαναγγέλλει πρωτοβουλίες
Χάρης Δούκας: «Δεν φοβάμαι τη διαγραφή, θα λέω τις απόψεις μου για να ξεκολλήσει η βελόνα»
ypaitha
Σχολεία: Αλλαγές στα μαθήματα για τον διεθνή ποδηλατικό γύρο Ελλάδας
Εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας καλεί σε σχολικές δράσεις ενόψει του διεθνούς ποδηλατικού γύρου Ελλάδος που θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 10 Μαΐου...
Σχολεία: Αλλαγές στα μαθήματα για τον διεθνή ποδηλατικό γύρο Ελλάδας