Μοναξιά και κοινωνική απομόνωση αυξάνουν ραγδαία τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
Η κοινωνική απομόνωση αφορά την αντικειμενική κατάσταση ανυπαρξίας κοινωνικών επαφών και σχέσεων, ενώ η μοναξιά αφορά το οδυνηρό συναίσθημα αδυναμίας πραγματικής κοινωνικής αλληλεπίδρασης, ακόμη και όταν υπάρχει παρουσία άλλων.

Τόσο η κοινωνική απομόνωση όσο κυρίως η μοναξιά σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, δείχνει μια νέα μεγάλη κινεζο-βρετανική επιστημονική μελέτη. Και οι δύο παράγοντες παίζουν ρόλο, αλλά ο πιο καθοριστικός είναι σε ποιό βαθμό κάποιος νιώθει μόνος, άσχετα με το πόσο μόνος είναι πραγματικά.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η κοινωνική απομόνωση και η μοναξιά είναι σημαντικοί παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου. Η νέα έρευνα αναδεικνύει τη συσχέτιση αυτή ειδικά στην περίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας. Η κοινωνική απομόνωση αφορά την αντικειμενική κατάσταση ανυπαρξίας κοινωνικών επαφών και σχέσεων, ενώ η μοναξιά αφορά το οδυνηρό συναίσθημα αδυναμίας πραγματικής κοινωνικής αλληλεπίδρασης, ακόμη και όταν υπάρχει παρουσία άλλων.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τζιχούι Ζανγκ του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Γκουανγκτσού, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "JACC: Heart Failure" του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας, ανέλυσαν βρετανικά ιατρικά αρχεία για περίπου 465.000 άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας (μέσος όρος τα 57 έτη) σε βάθος τουλάχιστον 12ετίας, εκ των οποίων σχεδόν 12.900 είχαν διαγνωστεί με καρδιακή ανεπάρκεια.

 Διαπιστώθηκε ότι μοναξιά και κοινωνική απομόνωση αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 15% έως 20%. Όμως η κοινωνική απομόνωση συνιστά από μόνη της παράγοντα κινδύνου μόνο όταν απουσιάζει το αίσθημα μοναξιάς. Με άλλα λόγια, αν κάποιος είναι κοινωνικά απομονωμένος και παράλληλα νιώθει μοναξιά, η δεύτερη είναι πιο σημαντική αναφορικά με την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας. Επίσης η μοναξιά αυξάνει τον σχετικό κίνδυνο ακόμη και αν κανείς δεν έχει καθόλου κοινωνική απομόνωση.

Γενικότερα, τόσο η μοναξιά όσο και η κοινωνική απομόνωση είναι συχνότερες στους άνδρες από ό,τι στις γυναίκες. Αν κανείς καπνίζει και είναι παχύσαρκος, ο κίνδυνος για καρδιακή ανεπάρκεια είναι περαιτέρω αυξημένος.

"Τα ευρήματα δείχνουν ότι η επίπτωση της υποκειμενικής μοναξιάς είναι πιο σημαντική από ό,τι της αντικειμενικής κοινωνικής απομόνωσης. Τα αποτελέσματα μας δείχνουν ότι όταν η μοναξιά είναι παρούσα, η κοινωνική απομόνωση δεν είναι πια σημαντική για την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας. Η μοναξιά είναι ισχυρότερος παράγοντας ψυχολογικού στρες από ό,τι η κοινωνική απομόνωση και είναι συχνή σε άτομα που είναι εχθρικά ή έχουν στρεσογόνες κοινωνικές σχέσεις", δήλωσε ο δρ Ζανγκ.

 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

Αποκάλυψη alfavita.gr: Τροχαίο σοκ με ΚΤΕΛ γεμάτο φοιτητές - «Αποκοιμήθηκε ο οδηγός»

Μόνιμοι διορισμοί εκπαιδευτικών 2026: Τις επόμενες εβδομάδες η ανακοίνωση - Πώς διαμορφώνεται ο αριθμός

Αλλαγές κορυφής στην εκπαίδευση της Αττικής: Χηρεύουν 3 θέσεις "κλειδιά"

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

μιχαηλιδου
Μιχαηλίδου: Εγκαινίασε δύο νέες αίθουσες στο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Ασωμάτων
«Τέλος σε ένα χρόνιο πρόβλημα σχολικής στέγασης στην Αίγινα» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας
Μιχαηλίδου: Εγκαινίασε δύο νέες αίθουσες στο Δημοτικό Σχολείο Αγίων Ασωμάτων
οοσα
Ζαχαράκη στη Σύνοδο του ΟΟΣΑ: Δίνουμε έμφαση στις δεξιότητες που προσφέρουν στα παιδιά μας γνώσεις αλλά και ανθεκτικότητα
«Η Ελλάδα ενσωματώνει με ταχύτητα και αξιοπιστία τις αλλαγές που έχει ανάγκη το εκπαιδευτικό μας σύστημα» ανέφερε η υπουργός Παιδείας
Ζαχαράκη στη Σύνοδο του ΟΟΣΑ: Δίνουμε έμφαση στις δεξιότητες που προσφέρουν στα παιδιά μας γνώσεις αλλά και ανθεκτικότητα
αίθουσα με θρανία σε σχολείο
Νεκρή διευθύντρια σχολείου, μητέρα δύο παιδιών, μετά από πτώση – Μαρτυρίες για έντονη πίεση στο σχολικό χώρο
Tο περιστατικό επαναφέρει με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το ζήτημα της πίεσης που δέχονται οι εκπαιδευτικοί και ιδιαίτερα τα στελέχη της...
Νεκρή διευθύντρια σχολείου, μητέρα δύο παιδιών, μετά από πτώση – Μαρτυρίες για έντονη πίεση στο σχολικό χώρο
ΔΠΘ
ΔΠΘ: Υπογράφηκε διεθνές μεταπτυχιακό για τη διαχείριση υδάτων και το περιβάλλον
Συνεργασία με πανεπιστήμια από Γαλλία και Πολωνία – Στόχος η εξέλιξη σε πρόγραμμα Erasmus Mundus
ΔΠΘ: Υπογράφηκε διεθνές μεταπτυχιακό για τη διαχείριση υδάτων και το περιβάλλον