πολιτικος γάμος
Σαν σήμερα, το 1982 καθιερώνεται στην Ελλάδα ο πολιτικός γάμος, έστω και αργοπορημένα

Ο πολιτικός γάμος καθιερώθηκε μετά τη Γαλλική Επανάσταση, στην Ελλάδα ήρθε 200 χρόνια αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου 1982. Εδώ, τα πράγματα ήταν πιο περίπλοκα αφού οι αντιδράσεις της Εκκλησίας και ο φόβος του πολιτικού κόστους δεν επέτρεπαν να γίνει καμία συζήτηση επί του θέματος.

Η ελληνική πολιτεία, αναγνωρίζοντας μόνο τον θρησκευτικό γάμο έως το 1982, παραβίαζε τη θεμελιώδη αρχή της θρησκευτικής ελευθερίας και δημιουργούσε μία σειρά από προσωπικά αδιέξοδα σε αλλόθρησκους, άθεους και όσους ήθελαν να συνάψουν τέταρτο γάμο.

Μία πρώτη απόπειρα για την εισαγωγή του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα, είχε γίνει στις 10 Μαρτίου του 1926 από τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Ιωσήφ Κούνδουρο, αλλά η πρότασή του απορρίφθηκε από τον δικτάτορα Θεόδωρο Πάγκαλο.

Έτσι, μια μέρα σαν και αυτή, μέσα σε θύελλα αντιδράσεων από την ελληνική εκκλησία και συντηρητικούς κύκλους της χώρας, εισάγεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την καθιέρωση του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα.

Η αναγνώριση του πολιτικού γάμου στην Ελλάδα ήταν μία από τις πρώτες αποφάσεις που έλαβε η υπό τον Ανδρέα Παπανδρέου η «Κυβέρνηση της Αλλαγής». Μία βαθιά εκσυγχρονιστική μεταρρύθμιση, αλλά και μία πράξη συμβιβασμού τον θεσμό της εκκλησίας.

Το σχετικό νομοσχέδιο εισήχθη προς συζήτηση στη Βουλή και ψηφίστηκε στις 22 Μαρτίου, με τις αρνητικές ψήφους της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώτος πολιτικός γάμος στην Ελλάδα έγινε στις 18 Ιουλίου του ίδιου χρόνου στο χωριό Φραντάτο της Ικαρίας.

Με τη θέσπιση του νόμου, ο πολιτικός γάμος παίρνει το ίδιο κύρος με τον θρησκευτικό. Μεγάλη ήταν η αντίδραση στο χώρο της Εκκλησίας, η οποία κάμφθηκε από τη διάθεση συνδιαλλαγής του τότε αρχιεπισκόπου Σεραφείμ.

Στην ελληνική κοινωνία συνέχισε να επικρατεί ο θρησκευτικός γάμος, λόγω της θρησκείας και της παράδοσης. Έτσι, περισσότερο από το 90% των γάμων συνέχισαν να είναι θρησκευτικοί.

Τα πράγματα άρχιζαν να αλλάζουν από τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα και τώρα υπάρχει μια σχετική ισορροπία, ανάμεσα στην επιλογή των δύο γάμων.

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΑΣΕΠ: Καταιγισμός μόνιμων προσλήψεων χωρίς Διαγωνισμό (341 θέσεις)

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

Πανελλήνιες3
Πανελλαδικές 2023: Τα θέματα στην Ηλεκτροτεχνία ΙΙ των ΕΠΑΛ
Πανελλήνιες-πανελλαδικές 2023: Το alfavita, όπως κάθε χρόνο, δημοσιεύει πρώτο τα θέματα των εξετάσεων - Τα θέματα στην Ηλεκτροτεχνία ΙΙ των ΕΠΑΛ
Πανελλαδικές 2023: Τα θέματα στην Ηλεκτροτεχνία ΙΙ των ΕΠΑΛ
PANELLADIKES 13.jpg
Πανελλήνιες 2023: Τα θέματα στην Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης των ΕΠΑΛ
Πανελλήνιες-πανελλαδικές 2023: Το alfavita, όπως κάθε χρόνο, δημοσιεύει πρώτο τα θέματα των εξετάσεων - Τα θέματα στην Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης για...
Πανελλήνιες 2023: Τα θέματα στην Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης των ΕΠΑΛ