Στα «κάγκελα» οι ξενοδοχοϋπάλληλοι - Ζητούν 2ωρη αμισθί εργασία
Στα «κάγκελα» οι ξενοδοχοϋπάλληλοι - Οι ξενοδόχοι τους ζητούν να δουλεύουν αμισθί για δύο ώρες

Στα «κάγκελα» βρίσκονται οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, καθώς μια σοβαρή καταγγελία σε βάρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου, ήρθε στο φως της δημοσιότητας, όπου στην ουσία ζητούν την καθημερινή επιπλέον δίωρη απασχόληση των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, χωρίς να δίνεται η αντίστοιχη χρηματική αμοιβή.

Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι, «από την πλευρά των ξενοδόχων επικράτησε ο παραλογισμός και είχαν το θράσος να θέσουν ως αδιαπραγμάτευτο όρο για την υπογραφή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας να αναφέρεται ότι ο εκάστοτε ξενοδόχος νομιμοποιείται να απασχολεί τον εργαζόμενο καθημερινά δυο ώρες πέρα του οκταώρου χωρίς την αντίστοιχη χρηματική αμοιβή».

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ν. Ηρακλείου ανέκαθεν απολάμβαναν την «πρωτιά» σε σχέση με τις υπόλοιπες στην Ελλάδα, αφού τα ποσοστά πληρότητας που παρουσιάζουν κάθε χρόνο ξεπερνούν, συνήθως, κατά πολύ εκείνα των ξενοδοχειακών μονάδων τόσο στην υπόλοιπη Κρήτη όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα, στο νομό Ηρακλείου η πληρότητα κατά την τουριστική περίοδο του 2022 έφτασε το 95% και ξεπέρασε αισθητά ακόμα και την κορυφαία μέχρι πρότινος τουριστική κίνηση του 2019. Σημειωτέον ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του covid 19 τις τουριστικές περιόδους 2020 και 2021 χωρίς εμάς τους εργαζόμενους τα ξενοδοχεία δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν με ασφάλεια. Όλοι δε γνωρίζουν τον μεγάλο αγώνα που έδωσαν και δίνουν οι εργαζόμενοι για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και να προσφέρουν - παρά τις όποιες δυσκολίες - τις υπηρεσίες τους.

Παρόλα αυτά, ένα ακόμα πρόβλημα που εμφανίζεται και αυξημένο πλέον είναι η έλλειψη και κατά συνέπεια μείωση του προσωπικού στα ξενοδοχεία, οφειλόμενη, κατά τη γνώμη μας, κατά κύριο λόγο στα χαμηλά εισοδήματα των εποχικά εργαζομένων ξενοδοχοϋπαλλήλων λόγω της ολιγόμηνης απασχόλησης, αμοιβών υποδεέστερων των Συλλογικών Συμβάσεων, έλλειψης ρεπό και μεγάλης εντατικοποίησης στους χώρους εργασίας.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση ξενοδοχοϋπαλλήλων, «οι ξενοδόχοι θέλουν εργαζόμενους σκλάβους και θέλουν να επανέλθει εργασιακός Μεσαίωνας. Χωρίς δεύτερη σκέψη δεν θα το επιτρέψουμε».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Ηρακλείου Νίκος Χαλκιαδάκης μιλώντας στο neakriti.gr, είπε πως η διαπραγμάτευση δεν έχει τελειώσει. «Μην βιάζονται...Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα τη διαπραγμάτευση», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 19/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα