Τρομακτικά στοιχεία ΠΟΥ: Η πανδημία του κορονοϊού σε αριθμούς
Η πανδημία του κορονοϊού σε αριθμούς, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Ρεκόρ θανάτων και μολύνσεων, μαζικοί εμβολιασμοί, κατάρρευση της οικονομίας, χαμένες θέσεις εργασίας… Η πανδημία του κορονοϊού σε αριθμούς:

- 6,8 εκατομμύρια νεκροί -

Από τις αρχές του 2020 και μέχρι τις 27 Ιανουαρίου φέτος έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 6,8 εκατομμύρια θάνατοι και 752,5 εκατομμύρια μολύνσεις (περιλαμβάνονται και όσοι ασθένησαν περισσότερες από μία φορές), σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Οι αριθμοί αυτοί ωστόσο θεωρούνται υποτιμημένοι από τον ΠΟΥ που θεωρεί ότι, λαμβάνοντας υπόψη την υπερβάλλουσα θνησιμότητα η οποία σχετίζεται ευθέως ή εμμέσως με την Covid-19, στην πραγματικότητα ο απολογισμός των νεκρών μπορεί να είναι δύο ή τρεις φορές μεγαλύτερος.

- 13 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων -

Περίπου 13,25 δισεκ. δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 έχουν χορηγηθεί σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία του ιστοτόπου Our World in Data.

Περίπου επτά στους δέκα (ποσοστό 69,4%) έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση, όμως στις φτωχές χώρες μόνο ένας στους τέσσερις (26,4%) έχει εμβολιαστεί.

- Έξι στους δέκα σε καραντίνα -

Στην κορύφωση του πρώτου κύματος, την άνοιξη του 2020, περισσότεροι από 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 110 χώρες ή εδάφη ήταν υποχρεωμένοι ή προτρέπονταν να παραμείνουν κλεισμένοι στα σπίτια τους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου στις 17 Απριλίου εκείνης της χρονιάς.

Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί σχεδόν στο 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

- Οκτώ στους 10 μαθητές έμειναν στο σπίτι -

Στις 20 Απριλίου 2020 τα σχολεία και τα πανεπιστήμια έκλεισαν σε 151 χώρες, επηρεάζοντας συνολικά 1,29 δισεκ. νέους, δηλαδή το 81,8% των μαθητών και φοιτητών σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με στοιχεία της Unesco.

- Εκατοντάδες δισεκατομμύρια μάσκες -

Στα μέσα μεταφοράς, τα σχολεία, τα καταστήματα και τους δρόμους η μάσκα μετατράπηκε στο αξεσουάρ-σύμβολο της πανδημίας. Από τον Μάρτιο μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2020 οι εξαγωγές μασκών μόνο από την Κίνα έφτασαν τα 224 δισεκατομμύρια, σύμφωνα με στοιχεία των κινεζικών τελωνείων.

- Πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,1% -

Καθώς πολλοί τομείς απλώς σταμάτησαν, η πανδημία οδήγησε στην πτώση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 3,1% το 2020, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Συγκριτικά, στην κρίση των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων του 2009 το ΑΕΠ μειώθηκε μόνο κατά 1,3%.

Το 2021 πάντως το παγκόσμιο ΑΕΠ ανέκαμψε καταγράφοντας αύξηση 5,9%.

- 135 εκατομμύρια θέσεις εργασίες λιγότερες -

Η πανδημία επηρέασε την αγορά εργασίας. Το Διεθνές Γραφείο Εργασίας (BIT) υπολογίζει ότι το 2020 χάθηκαν 135 εκατομμύρια θέσεις εργασίας. Παρά την ανάκαμψη, το έλλειμμα δεν έχει ακόμη καλυφθεί: ανερχόταν σε 56 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2022 και αναμένεται να πέσει στα 37 εκατομμύρια φέτος.

- Μείωση των ταξιδιωτών κατά 60% -

Οι αερομεταφορές επλήγησαν σφοδρά από την πανδημία, ιδίως λόγω της καραντίνας και του κλεισίματος των συνόρων. Το 2020 ο αριθμός των επιβατών μειώθηκε κατά 60% σε σύγκριση με το 2019, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ΔΟΠΑ).

Το 2022, ο αριθμός των επιβατών παρέμενε ακόμη κατά 27-29% μειωμένος σε σύγκριση με το 2019.

- Μείωση και των εκπομπών CΟ2 κατά 5,2% -

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) λόγω της καύσης ορυκτών καυσίμων κατέγραψαν μείωση ρεκόρ, 5,2%, το 2020, με βάση τα επικαιροποιημένα στοιχεία του «Παγκοσμίου Σχεδίου Άνθρακα» (GCP).

Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να περιορίσει την κλιματική αλλαγή και τις συνέπειές της. Και η μείωση ήταν μικρής διάρκειας, αφού το 2022 οι εκπομπές αυξήθηκαν και πάλι.

- Η κατάθλιψη αυξήθηκε κατά 25% -

Οι ασθενείς που εμφανίζουν έντονο άγχος και/ή κατάθλιψη αυξήθηκαν κατά 25% την πρώτη χρονιά της πανδημίας, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Το άνευ προηγουμένου στρες που προκάλεσε η κοινωνική απομόνωση» είναι «μια από τις κυριότερες αιτίες αυτής της αύξησης», εκτιμά ο ΠΟΥ, σημειώνοντας ότι περισσότερο πλήττονται οι γυναίκες και οι νέοι.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 13/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Mitsotakis
Μητσοτάκης: Αναλαμβάνουμε τα έξοδα στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία - Σε ποιες περιοχές θα ισχύει
Πότε θα αναλαμβάνει το κράτος τα έξοδα στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία - Ποιου πανεπιστημίου τίτλοι σπουδών είναι διαθέσιμα μέσω gov. gr
Μητσοτάκης: Αναλαμβάνουμε τα έξοδα στέγασης φοιτητών σε ξενοδοχεία - Σε ποιες περιοχές θα ισχύει
peripoliko.jpg
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή στη Φλώρινα: Ερωτική αντιζηλία πίσω από τη δολοφονία
Ο 32χρονος πλησίασε τον νεαρό από πίσω σε γνωστό καφέ της πόλης και τον μαχαίρωσε πολλές φορές ενώ τραυμάτισε σοβαρά τον φίλο του
Νέα στοιχεία για τη φονική συμπλοκή στη Φλώρινα: Ερωτική αντιζηλία πίσω από τη δολοφονία
EKPA
Διεθνής διάκριση για το ΕΚΠΑ: Η Google χρηματοδοτεί σύστημα Πολιτικής Προστασίας με AI
Σύστημα Πολιτικής προστασίας με AI που «βλέπει» και προβλέπει - Αν και η αρχική ανάπτυξη του συστήματος πολιτικής προστασίας ΔΡΥΑΔΕΣ πραγματοποιήθηκε...
Διεθνής διάκριση για το ΕΚΠΑ: Η Google χρηματοδοτεί σύστημα Πολιτικής Προστασίας με AI