paprika
Βάζετε πάπρικα στο φαγητό; Δείτε τι κάνει στην υγεία σας

Έχει εντυπωσιακό φλογερό χρώμα και προσθέτει νοστιμιά σε πολλά διαφορετικά πιάτα. Εκτός από αυτά, όμως, κρύβει και μια σειρά από σημαντικά οφέλη για την υγεία. Πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι, μεταξύ άλλων, όχι μόνο καταπολεμά τη φλεγμονή, αλλά μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη έναντι συγκεκριμένων αυτοάνοσων παθήσεων, αλλά και τύπων καρκίνου.

Μια μικρή ποσότητα πάπρικας περιέχει ιδιαίτερα μεγάλη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και αυτό αποτελεί ίσως το μεγαλύτερο πλεονέκτημα αυτού του μπαχαρικού. Τα αντιοξειδωτικά είναι γνωστά για την ιδιότητά τους να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά διάφορες ασθένειες, εν μέρει χάρη στην ικανότητά τους να καταπολεμούν το οξειδωτικό στρες.

Η πάπρικα περιέχει διαφορετικούς τύπους αντιοξειδωτικών, όπως β καροτίνη, η οποία συνδέεται με την προστασία του δέρματος, της αναπνευστικής υγείας, αλλά και της κύησης.  Από την άλλη, η β κρυπτοξανθίνη μειώνει τη φλεγμονή που σχετίζεται με διάφορες διαταραχές, όπως η αρθρίτιδα. Η πάπρικα διαθέτει, επίσης, σημαντικές ποσότητες λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, γνωστές για την ιδιότητά τους να προστατεύουν την υγεία των ματιών.

Συμβάλλει στην αντιμετώπιση ορισμένων αυτοάνοσων νοσημάτων

Σύμφωνα με έρευνα του 2016, η καψαϊκίνη, που εντοπίζεται στις πικάντικες ποικιλίες πάπρικας, είναι εξαιρετικά ισχυρή σε ό,τι αφορά στην αντιμετώπιση αυτοάνοσων νοσημάτων, που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά αρκετές περιοχές του οργανισμού, όπως ο εγκέφαλος, το δέρμα, οι πνεύμονες, οι μύες και άλλα. Παρ’ ότι τα αυτοάνοσα είναι γνωστά ως μη ιάσιμα, τα ευρήματα της εν λόγω μελέτης έδειξαν ότι η καψαϊκίνη ενεργοποιεί βιολογικές αντιδράσεις, που δείχνουν να λειτουργούν θεραπευτικά. Αν αυτά τα συμπεράσματα επιβεβαιωθούν, θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς τα δεδομένα στη διαχείριση των αυτοάνοσων.

Βοηθά στην πρόληψη και την αντιμετώπιση ορισμένων τύπων καρκίνου

Μελέτες έχουν συνδέσει την καψαϊκίνη με την πρόληψη του καρκίνου. Συγκεκριμένα, η ουσία φαίνεται να διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα μονοπάτια σηματοδότησης που περιορίζουν την ανάπτυξη του καρκίνου, ενώ παράλληλα έχει την ικανότητα να καταστέλλει γονίδια που προκαλούν την ανάπτυξη όγκων. Η προστατευτική ιδιότητα της πάπρικας έχει συνδεθεί κυρίως με τον καρκίνο του στομάχου, αφού σύμφωνα με ανασκόπηση του 2016, η καψαϊκίνη δρα με ισχυρά αντιφλεγμονώδη τρόπο έναντι αυτού του συγκεκριμένου τύπου καρκίνου.

Χρησιμεύει στη διαχείριση του διαβήτη

Όπως συμβαίνει με άλλες ωφέλιμες τροφές και μπαχαρικά, η πάπρικα συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, με αποτέλεσμα να παίζει, επίσης, σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του διαβήτη.

Ωφελεί την υγεία των ματιών

Αντιοξειδωτικά όπως η βιταμίνη Α, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, έχουν επίσης συνδεθεί με την καλή υγεία των ματιών. Εκτός από αυτά, όμως, η πάπρικα διαθέτει ένα ακόμη συστατικό που συμβάλλει σημαντικά στην υγεία των ματιών. Πρόκειται για τη βιταμίνη Β6, η οποία δείχνει να είναι ιδιαίτερα προστατευτική έναντι της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, καθώς και άλλων παθήσεων των ματιών.

Συμβάλλει στη διατήρηση μιας υγιούς και δυνατής καρδιάς

Λίγη πικάντικη γεύση στα πιάτα μπορεί, επίσης, να ενδυναμώσει την καρδιά, διατηρώντας υγιές το καρδιαγγειακό σύστημα. Ειδικότερα, η βιταμίνη Β6 συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και την αποκατάσταση των κατεστραμμένων αιμοφόρων αγγείων. Μπορεί, ακόμη, να αντιμετωπίσει την αναιμία, δημιουργώντας αιμοσφαιρίνη, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο σε όλο το σώμα.

Η πάπρικα περιέχει επίσης καψανθίνη, η οποία ενισχύει την καλή HDL χοληστερόλη, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πώς λέγεται ο κουλ στα ελληνικά;

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 26/7

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα