πατατάκια
Οι ερευνητές λένε ότι είναι..στο DNA μας

Ερευνητές του Μητροπολιτικού Πανεπιστημίου της Οσάκα στην Ιαπωνία ανακάλυψαν ένα γονίδιο που έχει ισχυρή συσχέτιση με την πρόληψη της παχυσαρκίας.

Το γονίδιο που «ράβει» το στόμα, το οποίο ονομάζεται CREB-regulated transcription coactivator 1, ή CRTC1 , μαζί με έναν σχετικό νευρώνα, τον υποδοχέα μελανοκορτίνης-4, ή MC4R, μελετήθηκαν και τα δύο σε ποντίκια για να παρατηρηθεί πώς αυτά τα γενετικά θέματα επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες.

Η κατανάλωση λιπαρών τροφών επηρέασε σημαντικά τα αποτελέσματα. Μια ομάδα ποντικιών που είχαν διαγράψει τον CRTC1 από τα γονίδιά τους δοκιμάστηκε αρχικά το ίδιο έναντι μιας ομάδας ελέγχου όταν τρέφονταν με κανονική διατροφή, ανέφερε το EurekAlert.

Ωστόσο, όταν η ομάδα με την έλλειψη CRTC1 τέθηκε σε δίαιτα υψηλή σε λιπαρά, εμφάνισαν διαβήτη και πήραν περισσότερο βάρος από τα ποντίκια υπό εξέταση.Τα ποντίκια επέλεξαν κατά βάση τα πατατάκια.

«Η μελέτη αυτή αποκάλυψε το ρόλο που παίζει το γονίδιο CRTC1 στον εγκέφαλο και μέρος του μηχανισμού που μας εμποδίζει να τρώμε υπερβολικά θερμιδικά, λιπαρά και ζαχαρούχα τρόφιμα», δήλωσε ο καθηγητής Shigenobu Matsumura, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της μελέτης.

«Ελπίζουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε καλύτερη κατανόηση των αιτιών που προκαλούν στους ανθρώπους την υπερκατανάλωση τροφής».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Τα ΠΑΝΩ ΚΑΤΩ στο Voucher ΔΥΠΑ: Ανοίγει ξανά αύριο η επιλογή - Που έχει θέσεις

Αλλαγή νόμου: ΝΕΑ εξ αποστάσεως Πιστοποίηση Η/Υ για Προσλήψεις Εκπαιδευτικών

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Εκλογές για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
ΠΑΣΟΚ: Ποια ονόματα προηγούνται και εκλέγονται στη νέα Κεντρική Επιτροπή
Ολοκληρώθηκε το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ με έγκριση θέσεων και αλλαγών – Σε εξέλιξη η ανάδειξη των 271 μελών της ΚΕ με 506 υποψηφίους
ΠΑΣΟΚ: Ποια ονόματα προηγούνται και εκλέγονται στη νέα Κεντρική Επιτροπή
πετραλιάς
Μέλη ΔΕΠ: Δεν αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία ο χρόνος μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών
Καμία διαφοροποίηση μεταξύ ερευνητών και μελών ΔΕΠ, ξεκαθαρίζει ο υφυπουργός Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς
Μέλη ΔΕΠ: Δεν αναγνωρίζεται ως προϋπηρεσία ο χρόνος μεταπτυχιακών και διδακτορικών σπουδών