κρανίο
«Το 2006, ο σκελετός ενός αποκεφαλισμένου άνδρα εντοπίστηκε σε έναν τάφο κοντά στην είσοδό του, ο οποίος χτίστηκε τον 11ο αιώνα.»

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων μπήκε μια υπόθεση δολοφονίας η οποία είχε γίνει πριν από 700 και πλέον χρόνια στην Ιταλία.

Πρόκειται για μια μεσαιωνική «υπόθεση ωμής βίας» που έβαλε τέλος στη ζωή ενός νεαρού άνδρα με τέσσερα χτυπήματα με σπαθί στο κεφάλι.

Η βαρβαρότητα των τραυμάτων υποδηλώνει ότι η δολοφονία μπορεί να ήταν «μια περίπτωση ωμής βίας» από τον δράστη, γεγονός που υποδηλώνει ότι είχε ισχυρό κίνητρο για να θέλει το θάνατο του νεαρού άνδρα, είπε μιλώντας στο Live Science, η Δρ. Τσιάρα Τέσι, ανθρωπολόγος στο Κέντρο Οστεοαρχαιολογίας και Παλαιοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Ινσούρμπια στην Ιταλία.

Η η Δρ. Τσιάρα Τέσι και οι συνεργάτες της ανέλυσαν τα σκελετικά υπολείμματα του θύματος με σύγχρονες ιατροδικαστικές τεχνικές. Έκανε αξονική τομογραφία στο κρανίο και το ανέλυσε με ψηφιακό μικροσκόπιο. «Το άτομο πιθανότατα αιφνιδιάστηκε» και δεν μπόρεσε να προστατεύσει σωστά το κεφάλι του.

Οι τελευταίες στιγμές της ζωής του προσδιορίστηκαν από τους επιστήμονες χρησιμοποιώντας σκελετικά λείψανα που ανακαλύφθηκαν στην εκκλησία του Αγίου Βλασίου στο Σιτίγκλιο της Ιταλίας.

Το 2006, ο σκελετός ενός αποκεφαλισμένου άνδρα εντοπίστηκε σε έναν τάφο κοντά στην είσοδό του, ο οποίος χτίστηκε τον 11ο αιώνα.

Σύμφωνα με την αρχική ανάλυση, που δημοσιεύθηκε το 2008, η περίοπτη θέση του υποδηλώνει ότι ο άνδρας σχετιζόταν με την οικογένεια Ντε Σιτιλλιο που ίδρυσε την εκκλησία.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Archaeological Science: Reports, δείχνει ότι το θύμα ήταν ένας άνδρας που ήταν μεταξύ 19 και 24 ετών και είχε ύψος μεταξύ 1,65 και 1,75 όταν δολοφονήθηκε.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ραδιοχρονολόγηση άνθρακα και διαπίστωσαν ότι το θύμα θάφτηκε μεταξύ 780 και 1260 μ.Χ.

Το μοιραίο χτύπημα

Το αρχικό χτύπημα πιθανότατα στόχευε το κεφάλι ή ζωτικά όργανα, αλλά «αποκρούστηκε ή αποφεύχθηκε από το θύμα» πριν εκείνο γυρίσει για να διαφύγει.

Το δεύτερο χτύπημα από πίσω «πιθανώς διέκοψε ή επιβράδυνε την απόπειρα διαφυγής».

Στη συνέχεια δέχτηκε ξανά χτύπημα, το οποίο, όπως λένε οι ερευνητές, «υπήρξε θανατηφόρο εντός λίγων λεπτών», οδηγώντας τον να καταρρεύσει προς τα εμπρός.

«Πιθανότατα ξαπλωμένος ή γονατιστός στο έδαφος, πρέπει να δέχθηκε το πιο ισχυρό και θανατηφόρο τραύμα στο αυχενικό τμήμα, ως τελική εκτέλεση», έγραψαν.

Η ανάλυση αυτή αποκάλυψε ότι και τα τέσσερα χτυπήματα προκλήθηκαν πιθανότατα με τη χρήση του ίδιου μεγάλου όπλου με ευθεία λεπίδα, προφανώς κάποιου κοφτερού σπαθιού.

«Η υπόθεση ενός και μόνο δράστη υποστηρίζεται επίσης από τα σημεία των χτυπημάτων, τα οποία φαίνεται να είχαν προκληθεί όλα από την ίδια θέση από πίσω από το θύμα», πρόσθεσαν οι ερευνητές.

Αν και δεν είναι γνωστές πολλές πληροφορίες για το θύμα, είχε μια επουλωμένη πληγή στο μέτωπό του που συνάδει με τραύμα από αμβλύ αντικείμενο.

Οι ερευνητές θέλησαν επίσης να εξετάσουν πώς οι τραυματισμοί που είχαν συμπεράνει θα είχαν επηρεάσει τους ιστούς του προσώπου του νεαρού άνδρα.

Για να το κάνουν αυτό, δημιούργησαν μια αναπαράσταση του κρανίου του χρησιμοποιώντας ένα τρισδιάστατο ψηφιακό μικροσκόπιο πριν εφαρμόσουν μια λεπίδα για να αναπαραστήσουν τέσσερα χτυπήματα.

Η ανάλυση αποκάλυψε ότι και τα τέσσερα χτυπήματα πιθανόν προκλήθηκαν με το ίδιο όπλο, πιθανότατα κάποιο αιχμηρό σπαθί. Οι τραυματισμοί από κάθε ένα από τα τέσσερα χτυπήματα αναφέρονται ως D,C,B και A και προκλήθηκαν με αυτή τη σειρά.

Εκτός από την αποκάλυψη περισσότερων λεπτομερειών για τα τραύματα, η ομάδα ελπίζει ότι η ανακατασκευή θα βοηθήσει επίσης να γίνει μεγαλύτερη σύνδεση με το θύμα.

«Το να βλέπεις το πρόσωπο και τα μάτια ενός νεαρού άνδρα είναι σίγουρα πιο συναισθηματικό από το να κοιτάς απλώς ένα κρανίο», δήλωσε η Τέσι στο Live Science.

κρανίο
Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Αιγαίου - GoLearn: 12 Ιουνίου ξεκινούν τα μοριοδοτούμενα σεμινάρια εκπαιδευτικών

Παν.Πατρών: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ στα ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ Ειδικής Αγωγής και Διαπολιτισμικής μέσω alfavita.gr

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής - Μόνο 12€ το μήνα

Προκηρύξεις ΑΣΕΠ: Πάρτε σε 2 μόνο ημέρες online Πιστοποίηση Αγγλικών με 111 ευρώ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

aytoktonia_24.jpg
Τραγωδία! Αυτοκτόνησε πατέρας 5 παιδιών – Προηγήθηκε επεισόδιο με τη σύζυγό του
Ο αυτόχειρας έστειλε και ένα μήνυμα σε συγγενικό του πρόσωπο για τους λόγους που οδηγήθηκε σε αυτή την πράξη
Τραγωδία! Αυτοκτόνησε πατέρας 5 παιδιών – Προηγήθηκε επεισόδιο με τη σύζυγό του
astynomia (1).jpg
Πυροβολισμοί στον Κορυδαλλό- Μαφιόζικο χτύπημα με δύο νεκρούς
Οι αστυνομικοί εντόπισαν έναν νεκρό μέσα σε IX αυτοκίνητο γαζωμένο από σφαίρες, ενώ δίπλα ήταν άλλο ΙΧ αυτοκίνητο επίσης χτυπημένο από σφαίρες
Πυροβολισμοί στον Κορυδαλλό- Μαφιόζικο χτύπημα με δύο νεκρούς
panellinies_exetaseis.jpg
Πανελλαδικές: Δείτε τα θέματα σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική των τελευταίων χρόνων
Τα θέματα στα  Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική στα οποία διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι τα τελευταία 22 χρόνια (από το 2000 έως και το 2022)
Πανελλαδικές: Δείτε τα θέματα σε Λατινικά, Χημεία και Πληροφορική των τελευταίων χρόνων