france police
Συνελήφθησαν τα μέλη εγκληματικής οργάνωσης που κατάφερε να αποσπάσει λεία άνω του 1 εκατομμυρίου

Μέλη εγκληματικής οργάνωσης κατάφεραν από τον Φεβρουάριο του 2022 να αποσπάσουν λεία άνω του 1.000.000 ευρώ, εξαπατώντας τα θύματα με το πρόσχημα της ενοικίασης και αγοράς ακινήτων ή αντικειμένων.

Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής προχώρησε στην εξάρθρωση του πολυμελούς κυκλώματος, που είχε διαπράξει τουλάχιστον 72 κλοπές με τη μέθοδο της απασχόλησης.

Συλλήψεις

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε το πρωί της περασμένης Παρασκευής (13/1), μετά από εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, όπου συνελήφθησαν 15 κύρια και υποστηρικτικά μέλη της οργάνωσης και 1 ακόμη άτομο για υπόθαλψη εγκληματία.

Σύμφωνα μάλιστα με δήλωση του διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, ταξίαρχου Δημήτριου Δάβαλου, κατά την σημερινή παρουσίαση της υπόθεσης στα γραφεία της ΓΑΔΑ, οι πρώτες συλλήψεις έγιναν όταν τα μέλη της οργάνωσης ετοιμάζονταν να προβούν σε ακόμα μία κλοπή στην περιοχή της Πεύκης. Όπως αποκάλυψε ο κ. Δάβαλος κατά την διάρκεια της επιχείρισης ένα μέλος της συμμορίας, προκειμένου να αποφύγει την σύλληψή του, επιχείρησε να χτυπήσει με το αυτοκίνητό του έναν αστυνομικό, που έπεσε στο έδαφος για τον αποφύγει με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στο χέρι.

Σε βάρος των συλληφθέντων μελών της οργάνωσης, καθώς και σε βάρος επιπλέον 6 μελών, τα στοιχεία των οποίων έχουν ταυτοποιηθεί, σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές τετελεσμένες και σε απόπειρα, βία κατά υπαλλήλων και δικαστικών προσώπων, επικίνδυνη οδήγηση, επικίνδυνη σωματική βλάβη και τη νομοθεσία περί εξαρτησιογόνων ουσιών. Η πλειοψηφία των συλληφθέντων έχει απασχολήσει για συναφή αδικήματα τις αρχές, ενώ σε βάρος ορισμένων από αυτούς έχει σχηματιστεί στο παρελθόν πληθώρα δικογραφιών -πολλές εκ των οποίων κακουργηματικού χαρακτήρα- για εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας.

Πώς δρούσαν

Ως προς τον τρόπο που δρούσαν, τα μέλη της οργάνωσης αρχικά εντόπιζαν διαδικτυακές αγγελίες σχετικά με την πώληση ή ενοικίαση ακινήτων ή άλλων αντικειμένων. Στόχευαν κυρίως ηλικιωμένα άτομα, ενώ παράλληλα κατά την καθορισμένη ημερομηνία συνάντησης προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν ότι το υποψήφιο θύμα τους θα ήταν μόνο στο σπίτι. Ακολούθως εμφανίζονταν συνήθως ως ζευγάρι και σε συνδυασμό με την επαγγελματική κατάσταση που παρουσίαζαν, φρόντιζαν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του πωλητή ή ενοικιαστή, συζητώντας θέματα κοινωνικής φύσεως. Στη συνέχεια με διάφορα προσχήματα, απομόνωναν το θύμα συνήθως στο μπαλκόνι της οικίας, ώστε συνεργοί τους που ανέμεναν εξωτερικά να καταφέρουν να εισέλθουν σε αυτή χωρίς να γίνουν αντιληπτοί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις μεταξύ τους επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα καταχωρημένα σε ονόματα ανύπαρκτων αλλοδαπών (αχυράνθρωποι), τα οποία άλλαζαν τακτικά, ενώ συνομιλούσαν σε δική τους διάλεκτο.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε 14 συνολικά σπίτια σε Άνω Λιόσια, Κερατσίνι, Πειραιά και Καλλιθέα, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 7 αυτοκίνητα, ζυγαριά και 13 νάιλον συσκευασίες με 17,3 γραμμάρια κάνναβης, 24 κινητά τηλέφωνα και κάρτες SIM, τραπεζικές κάρτες, κάρτες ΟΠΑΠ και Casino, ρουχισμός που χρησιμοποιήθηκε στις κλοπές, 28.565,5 ευρώ, λυδία λίθος, χρυσά κοσμήματα και ρολόγια, μπρασελέ με 6 χρυσές λίρες και με 10 χρυσές λίρες.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική αρχή, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για την εμπλοκή τους και σε επιπλέον περιπτώσεις.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

sillalitirio-ekpaideutikoi.jpg
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή
Ο αγώνας στα χέρια των Πρωτοβάθμιων σωματείων και των εκπαιδευτικών - Ζητούν επαναπροκήρυξη απεργίας-αποχής και από τις Ομοσπονδίες
Αξιολόγηση: Ανυποχώρητη η βάση των εκπαιδευτικών - Ηδη 24 ΣΕΠΕ/ΕΛΜΕ επαναπροκήρυξαν απεργία-αποχή
γιαγιά
«Νταντάδες της γειτονιάς»: Πώς θα λάβουν έως και 500 ευρώ παππούδες και γιαγιάδες
Πώς μπορούν οι γιαγιάδες, οι παππούδες, οι θείοι και οι νονοί να εισπράττουν 500 ευρώ από το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»;
«Νταντάδες της γειτονιάς»: Πώς θα λάβουν έως και 500 ευρώ παππούδες και γιαγιάδες
ilikiomenos
Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες γηροκομείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο τετραπληγικού που κάηκε ζωντανός
Δεν λειτούργησε η πυρανίχνευση στο θάλαμο του άτυχου άνδρα
Θεσσαλονίκη: Ιδιοκτήτες γηροκομείου καταδικάστηκαν για τον θάνατο τετραπληγικού που κάηκε ζωντανός