gov-gr.jpg
Εργαζόμαστε ταυτόχρονα για την προσθήκη πολλών εγγράφων στο Gov.gr Wallet – από έγγραφα για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μέχρι πτυχία πανεπιστημίου.

Στο φιλόδοξο project για την ψηφιοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την προσθήκη τριών νέων προληπτικών εξετάσεων που αφορούν στον καρκίνο του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας και τις καρδιαγγειακές παθήσεις, στα πρότυπα του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», αναφέρεται ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής.

Παράλληλα, σημειώνει ότι χάρη στο gov.gr το 2022 καταργήθηκαν 1,2 δισ. ουρές σε δημόσιες υπηρεσίες και προαναγγέλλει τις νέες ψηφιακές υπηρεσίες που θα υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα προκειμένου να γίνει ακόμα πιο εύκολη η καθημερινότητα των πολιτών.

Κύριε υπουργέ, οι ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο το 2022 ξεπέρασαν το 1 δισ. απαλλάσσοντας κάθε πολίτη από την αναμονή σε 100 ουρές ετησίως. Πώς μεταφράζεται αυτό σε ώρες; Πόσες και ποιες υπηρεσίες μπορούν οι πολίτες να έχουν απλώς και μόνο από τον υπολογιστή τους, χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν κάποιο δημόσιο οργανισμό;

Πράγματι, από τα 8,8 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές του 2018, το 2022 φτάσαμε τα 772 εκατομμύρια συναλλαγές στις οποίες, αν συμπεριληφθούν και οι οικονομικές συναλλαγές, φτάνουμε στο 1,2 δισ. Οι περισσότερες υπηρεσίες που παρέχει το gov.gr είναι αμιγώς ψηφιακές, δηλαδή δεν χρειάζεται καμία φυσική παρουσία για τη διεκπεραίωση της υπόθεσής μας. Λόγω της φύσης κάποιων διαδικασιών, υπάρχουν ελάχιστες εξαιρέσεις που το τελευταίο στάδιο απαιτεί φυσική παρουσία, όπως η άδεια τέλεσης πολιτικού γάμου. Ομως και σε αυτές τις περιπτώσεις οι πολλαπλές ουρές ενοποιούνται σε μία, χωρίς να χρειάζεται η προσκόμιση δικαιολογητικών.

Τώρα, ως προς τον χρόνο που κερδίζουμε, αυτό εξαρτάται από τη διαδικασία, από τα στάδια που απαιτούσε η φυσική παρουσία, από τον χρόνο που χρειαζόταν για να φτάσουμε και να περιμένουμε στην υπηρεσία. Αυτό, όμως, που είναι δεδομένο είναι πως χάρη στις ψηφιακές συναλλαγές το 2022 είχαμε 1,2 δισ. ουρές που δεν χρειάστηκε να γίνουν. Πρόκειται για εργατοώρες που δεν χάσαμε. Λέμε ότι με τον ψηφιακό μετασχηματισμό «κερδίζουμε ζωή» και αυτό δεν είναι απλώς ένα σύνθημα, είναι πραγματικότητα.

Την Παρασκευή ανακοινώσατε την ψηφιακή ίδρυση ατομικής επιχείρησης. Ποιες άλλες υπηρεσίες, κομβικής σημασίας για την καθημερινότητα των πολιτών, θα παρέχονται ψηφιακά το επόμενο διάστημα;

Πράγματι, στη διάρκεια μιας εκδήλωσης για την Εθνική Πολιτική Διοικητικών Διαδικασιών προχθές, ανακοινώσαμε την ίδρυση ατομικής επιχείρησης ψηφιακά, μέσω του gov.gr. Πρόκειται για μια διαδικασία πέντε σταδίων που απαιτούσε πολύωρες αναμονές σε πέντε διαφορετικές ουρές και πλέον υλοποιείται με ελάχιστα κλικ, μέσα σε πολύ λίγα λεπτά, από το κινητό ή τον υπολογιστή μας. Η ίδρυση ατομικής επιχείρησης είναι ένα ακόμα παράδειγμα απλούστευσης μεγάλης κλίμακας, στο πρότυπο που έχουμε καθιερώσει με τη δήλωση γέννησης. Μέσα από την εφαρμογή της αρχής «μόνον άπαξ», ο πολίτης οφείλει να δηλώνει μία μόνο φορά κάθε γεγονός και από εκεί και πέρα τα συστήματα του Δημοσίου να επικοινωνούν μεταξύ τους, ώστε να ενημερωθούν αυτόματα όλα τα μητρώα για τη μεταβολή.

Αλλης φύσης υπηρεσία και ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η έκδοση αποτελεσμάτων διαγνωστικών εξετάσεων και βεβαιώσεων νοσηλείας από το gov.gr και την εφαρμογή MyHealth. Πρόκειται για μια μεγάλη επέκταση της εφαρμογής, που σταδιακά εξελίσσουμε στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας. Οπως, λοιπόν, ένας πολίτης βλέπει σήμερα τις ιατρικές συνταγές και τα παραπεμπτικά του, έτσι θα βλέπει σύντομα πολύ περισσότερα στοιχεία.

Μιας και αναφερθήκατε στην ψηφιοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, ποια είναι τα επόμενα σχέδιά σας σε αυτόν τον τομέα; Το πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων θα εμπλουτιστεί με περισσότερες εξετάσεις;

 

Η συνεργασία μας με το υπουργείο Υγείας αφορά σε μια σειρά από projects που αθροιζόμενα θα δημιουργήσουν το «ψηφιακό ΕΣΥ». Και αυτό περιλαμβάνει τόσο επεκτάσεις των ψηφιακών εργαλείων όσο και μια συνολική μετάβαση του συστήματος Υγείας από το χαρτί στην πληροφορία. Για τον λόγο αυτόν, άλλωστε, στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί και μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης έργα για την ψηφιοποίηση των αρχείων και της λειτουργίας των νοσοκομείων.

Αναφορικά με τις προληπτικές εξετάσεις, όντως σύντομα θα ανακοινώσουμε τρεις νέες προσθήκες, που θα αφορούν στην πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου, του τραχήλου της μήτρας και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ηδη μέσω του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» περίπου 4.500 γυναίκες διαγνώστηκαν έγκαιρα με ευρήματα αναφορικά με τον καρκίνο του μαστού. Η πρόληψη σώζει ζωές και τα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να κάνουν την πρόληψη ευκολότερη και αμεσότερη.

Μετά την ταυτότητα, το δίπλωμα οδήγησης, την κάρτα αναπηρίας και την κάρτα της ΔΥΠΑ, ποια άλλα έγγραφα θα προστεθούν στο Gov.gr Wallet; Από πότε θα είναι διαθέσιμο και το διαβατήριο;

Η κάρτα ΔΥΠΑ, η μετεξέλιξη, δηλαδή, της κάρτας ανεργίας, έγινε το τέταρτο έγγραφο που προσθέτουμε στο Gov.gr Wallet. Ταυτόχρονα, είναι το δεύτερο μετά την κάρτα αναπηρίας που αποδεικνύει στην πράξη ότι προσεγγίζουμε την ψηφιακή πολιτική ως μια κοινωνική πολιτική, που έχει προστιθέμενη αξία για εκείνους που την έχουν περισσότερο ανάγκη.

Εργαζόμαστε ταυτόχρονα για την προσθήκη πολλών εγγράφων στο Gov.gr Wallet – από έγγραφα για ιδιοκτήτες αυτοκινήτων μέχρι πτυχία πανεπιστημίου. Αναφορικά με τα διαβατήρια που ρωτήσατε, τα ταξιδιωτικά έγγραφα απαιτούν διεθνείς προδιαγραφές και είναι προϊόν διεθνούς συνεννόησης. Ωστόσο, την τελευταία τριετία η χώρα έχει βρεθεί σε θέση ψηφιακού πρωτοπόρου, όπως στην περίπτωση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid, που αποτέλεσε πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Συνεπώς, το Gov.gr Wallet μπορεί να αποτελέσει τη βάση για να καθιερώσουμε μία ακόμα καλή διεθνή πρακτική.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Ανακοινώθηκε το 1ο σε Ελλάδα Μοριοδοτούμενο Πανεπιστημιακό σεμινάριο στην Τεχνητή Νοημοσύνη για εκπαιδευτικούς

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 15/5

ΑΣΕΠ: Σε 2 ημέρες ΕΥΚΟΛΟ Online Proficiency χωρίς προφορικά, χωρίς έκθεση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

protypa-peiramatika.jpg
Πειραματικά σχολεία: Στις 6 μ.μ η κλήρωση σε ζωντανή μετάδοση - Πώς να την παρακολουθήσετε
Τα αποτελέσματα για τα Πειραματικά Σχολεία και η απόδοση του Α.Π.Π.Σ. θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Δ.Ε.Π.Π.Σ. με αναφορά στον εξαψήφιο κωδικό...
Πειραματικά σχολεία: Στις 6 μ.μ η κλήρωση σε ζωντανή μετάδοση - Πώς να την παρακολουθήσετε
Γυναικοκτονία στο Μενίδι
Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 50χρονο
Ποινική Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση -Τι καταγγέλλει κάτοικος του Μενιδίου
Γυναικοκτονία στο Μενίδι: Δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση στον 50χρονο
arhaio_drama.jpg
Πανεπιστήμιο Πατρών: Διεθνές Συνέδριο «Το αρχαίο δράμα στην εκπαίδευση. Aπό την αρχαιότητα έως σήμερα»
Θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών (Παρασκευή 24 και Σάββατο 25 Μαΐου, αντίστοιχα).
Πανεπιστήμιο Πατρών: Διεθνές Συνέδριο «Το αρχαίο δράμα στην εκπαίδευση. Aπό την αρχαιότητα έως σήμερα»