Thumbnail
«Η περιοχή θα πρέπει να βρίσκεται υπό συνεχή παρακολούθηση», λέει ο Γ.Παπαδόπουλος για το σεισμό στη Μεθώνη

Την ανησυχία του εξέφρασε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τους δύο σεισμούς που σημειώθηκαν τη Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2023, στη Μεθώνη και στη Νεάπολη Λασιθίου. 

Σημειώνεται πως ο σεισμός στη Μεθώνη ήταν έντασης 4,3 Ρίχτερ κα ο σεισμός στη Νεάπολη Λασιθίου 4,1 Ρίχτερ.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γ. Παπαδόπουλος, για την Κρήτη επεσήμανε πως «τις τελευταίες μέρες αναπτύσσεται μία δραστηριότητα στον θαλάσσιο χώρο, μερικά χιλιόμετρα βόρεια από την Νεάπολη του Λασιθίου με 2-3 σεισμούς μέχρι τώρα που είχαν μεγέθη 4 – 4,1 Ρίχτερ. Είναι μία σεισμική πηγή η οποία το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται αρκετά δραστήρια. Προς το παρόν δεν έχουμε περάσει κάποια θα έλεγα κόκκινη γραμμή κινδύνου».

Όπως τόνισε, τώρα γίνονται απλώς κάποιοι σεισμοί αισθητοί και συμπλήρωσε πας αν μεγαλώσει το μέγεθος, «τότε μπορεί να αρχίσουμε να μπαίνουμε και στην περιοχή της βλαπτικότητας των σεισμών και όχι μόνο της αισθητότητας».

Κατά συνέπεια, θα πρέπει να έχουμε υπό παρακολούθηση και αρκετά προσεκτική και αυτή την περιοχή πέρα από τις άλλες που ήδη μας “ταλαιπωρούν” το τελευταίο διάστημα».

Πιο συγκεκριμένα, για το σεισμό στη Μεθώνη είπε στις 29 του Δεκεμβρίου υπήρξε και άλλη σεισμική δραστηριότητα με μεγαλύτερο μέγεθος και αυτή τη φορά 4,3 Ρίχτερ.

«Η περιοχή της Μεθώνης θα πρέπει να βρίσκεται υπό συνεχή αξιολόγηση»

Ο Γ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την ανησυχία του για τη σεισμική δραστηριότητα στη Μεθώνη, τονίζοντας πως θα πρέπει να βρίσκεται κάτω από συνεχή αξιολόγηση, ειδικότερα αν λάβουμε υπόψιν πως έχει ένα ιστορικό πολύ αξιόλογο.

«Επειδή μάλιστα είμαστε και σε υποθαλάσσιο χώρο, δεν έχουμε ξεπεράσει κάποια γραμμή κινδύνου, όμως σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να θυμηθούμε ότι βρισκόμαστε στην πιο ίσως σεισμογόνο περιοχή του ελλαδικού χώρου, διότι το δυτικό τμήμα του ελληνικού σεισμικού τόξου στις 14 Φεβρουαρίου του 2008 είχε κάνει μεγάλο σεισμό μεγέθους 6,9 Ρίχτερ στη συγκεκριμένη περιοχή και κατά συνέπεια, λαμβάνοντας υπόψη κανείς το ότι είναι σε εξέλιξη μία σεισμική δραστηριότητα και το ότι έχει ένα ιστορικό πολύ αξιόλογο, θα πρέπει βεβαίως και αυτή η περιοχή να βρίσκεται κάτω από συνεχή αξιολόγηση», είπε ο σεισμολόγος.

«Ομαλά εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα στα Ψαχνά Ευβοίας»

Για τη σεισμική δραστηριότητα στα Ψαχνά Ευβοίας τόνισε πως εξελίσσεται πολύ ομαλά.

Μάλιστα, φάνηκε καθησυχαστικός καθώς όπως δήλωσε, «η μετασεισμική ακολουθία έχει όλα τα τυπικά χαρακτηριστικά, αφήνοντας μικρό περιθώριο πλέον για ισχυρότερο σεισμό. Η παρακολούθηση και η αξιολόγηση πρέπει να συνεχιστεί, ωστόσο, νομίζω όμως ότι τα πράγματα είναι αρκετά αισιόδοξα για την περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mathites
ΕΚΦΕ Χανίων: «Γιορτάζοντας τις φυσικές Επιστήμες» με τη συμμετοχή 400 μαθητών/τριων
Συμμετείχαν συνολικά 23 σχολεία με 35 ομάδες και γύρω στους 400 μαθητές/τριες όλων των βαθμίδων
ΕΚΦΕ Χανίων: «Γιορτάζοντας τις φυσικές Επιστήμες» με τη συμμετοχή 400 μαθητών/τριων