ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ
Ένα σκουντούφλημα στη σκηνή του θεάτρου είχε σώσει από σφαίρα τον Βασίλη Αυλωνίτη

Ο αξεπέραστος Βασίλης Αυλωνίτης, γεννήθηκε την 1η μέρα του 1904, στο φτωχικό Θησείο. Θεωρείται ένας από τους εμβληματικότερους ηθοποιούς της γενιάς του.

Φτωχόπαιδο ήταν, δεν τελείωσε καν το δημοτικό, καθώς έπρεπε να βγει στο μεροκάματο για να βοηθήσει τη μάνα του, καθώς ο πατέρας του, τους είχε παρατήσει.

Ο Βασίλης Αυλωνίτης έκανε πολλές δουλειές: Έφτιαχνε τσάντες, έραβε πορτοφόλια, κουβαλούσε μπαούλα. Όταν απολύθηκε από το στρατό, έπιασε δουλειά στο θέατρο «Έντεν» στο Θησείο, ως βοηθός στα σκηνικά. Τα βράδια, πήγαινε με τους ηθοποιούς ταβερνάκι εκεί κοντά και πάνω στο τσακίρ κέφι διασκέδαζε την παρέα αλλά και τους θαμώνες. Αυτά έβλεπαν οι ηθοποιοί και ένα βράδυ του 1924, τον σπρώξανε για «πλάκα» και βγήκε στη σκηνή. Στην αρχή τα ’χασε, αλλά όταν συνήλθε κι άρχισε να χορεύει, κουνώντας τα χέρια και τα πόδια του κωμικά και κάνοντας διάφορες γκριμάτσες, ο κόσμος τον λάτρεψε και ξέσπασε σε χειροκροτήματα. Αυτό ήταν…

Το «σκάνδαλο της νοθευμένης κινίνης»

Ο Βασίλης Αυλωνίτης, ξεκίνησε τις παραστάσεις στο θέατρο με μεγάλη επιτυχία, εν μέσω μάλιστα της ταραχώδους δεκαετίες του 1930, όταν ο εθνικός διχασμός κυριαρχούσε στην κοινωνία. Οι άνθρωποι της επιθεώρησης βέβαια αντλούσαν την θεματολογία τους από την πολιτική και τότε ήταν ο καιρός που είχε ξεσπάσει το «σκάνδαλο της νοθευμένης κινίνης». Σε αυτό εμπλέκονταν και στελέχη της κυβέρνησης του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Τον Αύγουστο του 1931 έλαβε χώρα το ζοφερό περιστατικό που λίγο έλειψε να του κοστίσει τη ζωή: ο 27χρονος τότε Αυλωνίτης εμφανίζεται στην επιθεώρηση «Κατεργάρα» των Καπετανάκη-Κατριβάνου στο θέατρο Περοκέ και ερμηνεύει ένα σατιρικό σκετσάκι για τους φιλελεύθερους (με καυστικό τίτλο «Από τους υπουργούς βγήκαν τα κολοκύθια»), λιγότερο από έναν χρόνο μάλιστα πριν πέσει τελικά η κυβέρνηση Βενιζέλου. Σε ένα σημείο του σκετς, ο νεαρός Αυλωνίτης σατίριζε ακόμα και στενούς συνεργάτες του Βενιζέλου, οι οποίοι είχαν εμπλακεί σε μεγάλο σκάνδαλο της εποχής (το σκάνδαλο της κινίνης). Τότε ήταν που 4 οπαδοί των «Βενιζελικών» εισβάλουν στο θέατρο και αρχίζουν να πυροβολούν σημαδεύοντας τον Αυλωνίτη, θεωρώντας ότι διακωμωδούταν ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.

Ξεκάθαρος στόχος ήταν ο Βασίλης Αυλωνίτης, που όταν είδε το όπλο ασυναίσθητα έκανε βήματα πίσω. Θέλετε η τύχη, η μοίρα… Όπως πήγαινε πίσω, σκόνταψε την ώρα που ο παρακρατικός με το όπλο τον πυροβόλησε. Πέφτοντας, ο Βασίλης Αυλωνίτης απέφυγε τη σφαίρα, αλλά τη δέχθηκε μοιραία ο τεχνικός Παναγιώτης Μωραΐτης. Ο 35χρονος δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή και λίγο αργότερα, μέσα σε αίματα και πανικό άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο σπουδαίος ηθοποιός, για χρόνια «κουβαλούσε» το βάρος του θανάτου του συνεργάτη του. Θεώρησε τον εαυτό του κατά κάποιο τρόπο υπεύθυνο για τον άδικο χαμό του Παναγιώτη Μωραΐτη και δυσκολεύτηκε πολύ να ξεπεράσει αυτό το συναίσθημα ενοχής. Για χρόνια μάλιστα έμεινε μακριά από το θέατρο.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Πανελλήνιες: Πανωλεθρία στα Τμήματα Φυσικής και Μαθηματικών με "βροχή" κενών θέσεων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 29 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 29/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

εοφ
ΕΟΦ: «Προσοχή σε επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων»
«Επικίνδυνο το σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων», λέει ο ΕΟΦ - Ποιο είναι
ΕΟΦ: «Προσοχή σε επικίνδυνο σκεύασμα που διαφημίζεται για την ανακούφιση και αντιμετώπιση των πόνων των αρθρώσεων»
Φωτιά στον Έβρο
Φωτιές: Τα δάση και οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής που θα κλειδώνουν σε δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5
Αυτές οι περιοχές θα κλείνουν λόγω κινδύνου πυρκαγιάς
Φωτιές: Τα δάση και οι περιοχές της Ανατολικής Αττικής που θα κλειδώνουν σε δείκτη επικινδυνότητας 4 και 5
columbia
Έληξε το τελεσίγραφο του Κολούμπια - «Διαλυθείτε οικειοθελώς», απειλεί τους φοιτητές
Η πρόεδρος του πανεπιστημίου Κολούμπια κάλεσε τους φοιτητές να διαλυθούν οικειοθελώς, χωρίς να πει τι θα συμβεί στην περίπτωση που δεν το κάνουν
Έληξε το τελεσίγραφο του Κολούμπια - «Διαλυθείτε οικειοθελώς», απειλεί τους φοιτητές