Thumbnail
Πολυσέλιδες λίστες αναμονής- Σε απόγνωση οι γονείς

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων που αναμένονται κατά το νέο έτος παγκοσμίως, κρούει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία όπως αναφέρει «φαίνεται να κινείται προς λάθος κατεύθυνση».

Την ώρα που όλα τα κράτη προετοιμάζουν τις αγορές φαρμάκων και την εφοδιαστική αλυσίδα για λαίλαπα ελλείψεων που προκάλεσε η πανδημία και η μείωση της παραγωγής σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, «στην Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του ΠΙΣ, αλλά κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, επεκτείνοντας τους εμβολιασμούς χωρίς την απαραίτητη συνταγογράφηση», αναφέρει ο ΠΙΣ. 

Επίσης κάνει λόγο για «αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη πρακτική καθώς δεν ισχύουν για όλους τους πολίτες οι ίδιες ενδείξεις. Και αυτονοήτως, μόνο ο ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει τους ασθενείς».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υιοθετήσει «άμεσα τις προτάσεις του ώστε εγκαίρως να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων, τα οποία πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όσοι ασθενείς τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι να τα σπαταλάμε με πρακτικές πολυφαρμακίας και αντιεπιστημονικής χορήγησής τους».

Πολυσέλιδες λίστες αναμονής- Σε απόγνωση οι γονείς

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, σελίδες ολόκληρες με πολίτες που βρίσκονται σε αναμονή για ένα σκεύασμα. Τετράδια γεμάτα με ονόματα ασθενών που περιμένουν υπομονετικά βασικά σκευάσματα.

«Ψάχνουμε από φαρμακείο σε φαρμακείο. Ούτε εισπνεόμενα δεν έχουμε». Σε απόγνωση και οι γονείς που ψάχνουν από φαρμακείο σε φαρμακείο.

Η έξαρση των ιώσεων και οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες έχουν ως αποτέλεσμα αυτήν την στιγμή να λείπουν περισσότερα από 400 φάρμακα από την αγορά. Την ίδια ώρα, λόγω εορτών, δε γίνονται παραδόσεις από τις φαρμακοβιομηχανίες.

«Μετά τις 10 του μήνα θα έρθουν φάρμακα, αλλά δε θα λύσουν το πρόβλημα».

Κανείς δεν γνωρίζει πότε θα ομαλοποιηθεί η αγορά. Οι προβλέψεις των ειδικών για ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές, τρομάζει τους φαρμακοποιούς.

«Θα ζήσουμε καταστάσεις που δεν έχουμε ξαναδεί».

Το πρόβλημα, μέρα με την ημέρα, γίνεται εντονότερο, με τους φαρμακοποιούς να κρούουν των κώδωνα του κινδύνου και να ζητούν άμεσα μέτρα για τις πρωτοφανείς ελλείψεις σε φάρμακα κάθε είδους.

    Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

    Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

    Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

    2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

    Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

    ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

    Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

    σχετικά άρθρα