farmakeia-self-test
ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / INTIME NEWS
«Σαν να πιάσεις το λαχείο να βρεις Αερολίν», λέει ο πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου της Αττικής για τις ελλείψεις φαρμάκων

«Σαν να πιάνεις το λαχείο μπορεί να θεωρηθεί το να βρεις συγκεκριμένα φάρμακα», δήλωσε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών, Κωνσταντίνος Λουράντος, ο οποίος τονίζει πως η κατάσταση θα χειροτερέψει.

«Έχω την εντύπωση ότι η κατάσταση θα χειροτερέψει. Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, δεν υπάρχουν εισπνεόμενα, αντιπυρετικά, δεν κρύβουμε φάρμακα απλά δεν έχουμε», είπε ο Κ. Λουράντος.

Μιλώντας στο MEGA, τόνισε ότι οι ασθενείς θα πρέπει να εμπιστεύονται τους φαρμακοποιούς όταν τους δίνουν γενόσημα σκευάσματα. «Τα γενοσημα μπορούν να βοηθήσουν», είπε χαρακτηριστικά.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παν. Ιατρικός Σύλλογος για το 2023

Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων αναμένονται το 2023 παγκοσμίως, με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ) να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία όπως αναφέρει «φαίνεται να κινείται προς λάθος κατεύθυνση».

Την ώρα που όλα τα κράτη προετοιμάζουν τις αγορές φαρμάκων και την εφοδιαστική αλυσίδα για λαίλαπα ελλείψεων που προκάλεσε η πανδημία και η μείωση της παραγωγής σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, «στην Ελλάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν δίνει τη δέουσα σημασία στις επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις του ΠΙΣ, αλλά κινείται και προς την αντίθετη κατεύθυνση, επεκτείνοντας τους εμβολιασμούς χωρίς την απαραίτητη συνταγογράφηση», αναφέρει ο ΠΙΣ.

Επίσης κάνει λόγο για «αντιεπιστημονική και άκρως επικίνδυνη πρακτική καθώς δεν ισχύουν για όλους τους πολίτες οι ίδιες ενδείξεις. Και αυτονοήτως, μόνο ο ιατρός είναι σε θέση να αξιολογήσει και να καθοδηγήσει τους ασθενείς».

Παράλληλα, ο ΠΙΣ ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να υιοθετήσει «άμεσα τις προτάσεις του ώστε εγκαίρως να υπάρξει εξοικονόμηση και ορθολογική χρήση των φαρμάκων, τα οποία πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους όσοι ασθενείς τα έχουν πραγματικά ανάγκη και όχι να τα σπαταλάμε με πρακτικές πολυφαρμακίας και αντιεπιστημονικής χορήγησής τους».

Έρχονται ποινές σε όσους κρατάνε στοκ - Τι αλλάζει

Στο ΣΚΑΪ μίλησε ο Θάνος Πλεύρης, αναφερόμενος στη σοβαρή έλλειψη φαρμάκων που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Νωρίτερα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος εξέδωσε ανακοίνωση απευθυνόμενος προς την ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Σε συνέντευξη του, ο υπουργός ανέφερε «ότι υπάρχουν καταγγελίες ότι οι μητέρες εταιρίες (οι κατασκευάστριες) σπρώχνουν τα φάρμακά τους εκεί που αυτά πωλούνται πιο ακριβά».

«Με περισσότερες παραγγελίες και έλεγχο στις φαρμακοβιομηχανίες προσπαθούμε να λύσουμε το κομμάτι αυτό» δήλωσε στον ΣΚΑΪ.

«Έχουμε απαγορεύσει τις εξαγωγές σε 260 φάρμακα και παράλληλα ελέγχονται οι φαρμακαποθήκες. Όποιος κρατάει στοκ, δεν θα ξαναεργαστεί στον χώρο του φαρμακείου. Θα ανοίξει φάκελος στον εισαγγελέα» είπε ο υπ. Υγείας.

«Όσες φαρμακαποθήκες κρατάνε στοκ το δηλώσουν άμεσα αλλιώς θα το μετανιώσουν. Θα πάνε στα ποινικά δικαστήρια και θα κλείσουν» τόνισε ο Θάνος Πλεύρης.

Λουκέτο σε δύο φαρμακαποθήκες για τις ελλείψεις φαρμάκων

Ο ΕΟΦ ανακοίνωσε ότι αποφάσισε την αναστολή άδειας χονδρικής πώλησης σε δύο φαρμακαποθήκες στη Βόρεια Ελλάδα, «λόγω της άρνησης να θέσουν ανά πάσα στιγμή για επιθεώρηση, τους χώρους, τις εγκαταστάσεις και τον εξοπλισμό που αναφέρονται στο άρθρο 105 στοιχείο α) της Κ.Υ.Α. ΔΥΓ3α/Γ.Π.32221/2013, στη διάθεση των αρμοδίων οργάνων του ΕΟΦ, που αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση κατοχής της άδειας.

Η αναστολή ισχύει για χρονικό διάστημα μέχρι να επιθεωρηθεί από τον ΕΟΦ. Ως εκ τούτου η φαρμακαποθήκη δεν νομιμοποιείται όσο διαρκεί η αναστολή να διαθέτει και να διακινεί φαρμακευτικά προϊόντα».

Η ποινή της αναστολής της άδειας πώλησης, είχε προαναγγελθεί από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη για όσες φαρμακαποθήκες είχαν αρνηθεί να υποβληθούν σε επιθεώρηση από τους ελεγκτές του ΕΟΦ στο πλαίσιο των μέτρων απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών των φαρμάκων που είναι σε έλλειψη στην ελληνική αγορά.

Πλεύρης: «Ο έλεγχος αφορά όλους, λόγω μεγάλης ζήτησης κ μειωμένης παραγωγής

Στην αναστολή λειτουργίας δύο φαρμακαποθηκών αναφέρεται σε ανάρτηση του στο λογαριασμό του στο tweeter ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης με αφορμή τις ελλείψεις φαρμάκων και τα μέτρα που λαμβάνει το υπ. Υγείας για να τις αντιμετωπίσει.

Συγκεκριμένα αναφέρει «Εξαιτίας της παγκόσμιας έλλειψης φαρμάκων λόγω μεγάλης ζήτησης κ μειωμένης παραγωγής κανένας δε θα παίζει με τη δημόσια υγεία. Οι εντολές σαφείς:αναστολή λειτουργίας σε όποιον δεν συνεργάζεται, όπως σε 2 φαρμακαποθήκες.Ο έλεγχος αφορά όλους, φάρμ. εταιρίες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία».

 

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 8/5

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 8/5

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα