Κινηματογράφος IDEAL
Αβέβαιο το μέλλον τριών ιστορικών κινηματογράφων στο κέντρο της Αθήνας - Ιδιοκτήτης των ακινήτων ο ΕΦΚΑ

«Λουκέτα» φαίνεται να ετοιμάζει ο ΕΦΚΑ σε τρεις ιστορικούς κινηματογράφους της Αθήνας, καθώς θέλει να αξιοποιήσει τα ακίνητα που τους στεγάζουν χωρίς καμία δέσμευση για τη διατήρησή τους.

Σύμφωνα με τον διαχειριστή του κεντρικού κινηματογράφου ΑΣΤΟΡ, Μπάμπη Κονταράκη, ο ΕΦΚΑ είναι ιδιοκτήτης των ακινήτων που στεγάζουν τους κινηματογράφους IDEAL, ΑΣΤΟΡ και ΑΕΛΛΩ.

Ωστόσο, τονίζει πως η αξιοποίηση των ακινήτων μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό και τις τρεις αίθουσες, ιστορικά τοπόσημα και χώρους πολιτισμού της Αθήνας.

Μάλιστα, ο ΕΦΚΑ ενημέρωσε τον διαχειριστή ότι θέλουν να δώσουν το ακίνητο που στεγάζει τον κινηματογράφο ΑΣΤΟΡ, στην οδό Σταδίου 28, για να δημιουργηθούν γραφεία ή ξενοδοχείο. «Στην παρατήρηση μας ότι το κτίριο είναι διατηρητέο-έργο τέχνης, απάντησαν ότι η διατήρηση του κινηματογράφου μπορεί να γίνει μόνο αν το επιθυμεί ο νέος εκμισθωτής, και πάλι όμως χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση» επισημαίνει.

Κινηματογράφος ΑΣΤΟΡ

Επιπλέον, ανέφεραν ότι το κτίριο που στεγάζει τον κινηματογράφο IDEAL, στην οδό Πανεπιστημίου 46, είναι πολύ πιθανό να γκρεμιστεί.

Στη συνέχεια, οι διαχειριστές των κινηματογράφων ζήτησαν συνάντηση για το ζήτημά αυτό, ωστόσο έλαβαν την απάντηση ότι η συνάντηση θα γίνει αφού πρώτα οριστικοποιηθούν οι οικονομικές μελέτες για να ενημερώσουν για τις αποφάσεις τους.

Οι αιθουσάρχες υποστηρίζουν ότι «θα χρειαστεί μια συνολικότερη θεσμική βούληση προστασίας των αιθουσών, μέσα από την ανακήρυξη διατηρητέας χρήσης των χειμερινών κινηματογραφων (αντίστοιχα με το νόμο της Μερκούρη που έσωσε τα θερινά)».

Σε σχέση με το ΑΣΤΟΡ και IDEAL, επισημαίνουν ότι «μια εγγύηση συνέχισης λειτουργίας των χώρων υπό όποιο νέο ή παλιό καθεστώς θα ήταν μια σημαντική εξέλιξη».

«Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε τη στήριξη σας ώστε οι κινηματογράφοι του κέντρου (και όχι μόνο) που στηρίζουν διαχρονικά το ελληνικό και το ανεξάρτητο σινεμά να συνεχίσουν να ανάβουν τα φώτα τους στην πόλη» καταλήγουν.

Το μήνυμα από τον ΑΣΤΟΡ

Αναλυτικά, η ενημέρωση του διαχειριστή του κεντρικού κινηματογράφου ΑΣΤΟΡ, Μπάμπη Κονταράκη:

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες καλησπέρα,

Θα ήθελα να σας ενημερώσω για το τι συμβαίνει με τις αίθουσες του κέντρου.

Ο ΕΦΚΑ (Υπ. Εργασίας) είναι ο ιδιοκτήτης, μεταξύ πολλών άλλων, και των ακινήτων που στεγάζουν το Ιντεάλ, το Άστορ (το οποίο και διαχειριζόμαστε) και το Αελλώ και θέλει να αξιοποιήσει τα ακίνητα χωρίς όμως καμία δέσμευση για τη διατήρηση των κινηματογράφων. Με άλλα λόγια, η αξιοποίηση των ακινήτων μπορεί να οδηγήσει στον αφανισμό και τις τρεις αίθουσες, ιστορικά τοπόσημα και χώρους πολιτισμού της Αθήνας.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με τον ΕΦΚΑ μας ενημέρωσαν ότι θέλουν να δώσουν όλο το ακίνητο για γραφεία ή ξενοδοχείο χωρίς καμία δέσμευση για διατήρηση του κινηματογράφου Άστορ. Στην παρατήρηση μας ότι το κτίριο είναι διατηρητέο-έργο τέχνης, απάντησαν ότι η διατήρηση του κινηματογράφου μπορεί να γίνει μόνο αν το επιθυμεί ο νέος εκμισθωτής, και πάλι όμως χωρίς να υπάρχει καμία δέσμευση. Ενώ για το Ιντεάλ μας ενημέρωσαν πως είναι πολύ πιθανό να γκρεμιστεί!

Σε επόμενη επικοινωνία μας με τον ΕΦΚΑ, όπου ζητούσαμε μια συνάντηση για το θέμα, μας απάντησαν ότι μπορούμε να συναντηθούμε αφού πρώτα οριστικοποιηθούν οι οικονομικές μελέτες για να μας ενημερώσουν για τις αποφάσεις τους (!).

Τα παραπάνω προς ενημέρωση σας.

Για εμάς το πρόβλημα δεν είναι απλώς οικονομικής φύσης, αλλά βούλησης και θέσης απέναντι στον πολιτισμό της πόλης και την πολιτιστική της κληρονομιά. Με άλλα λόγια, το βασικό θέμα είναι η διατήρηση των χώρων καθ'αυτών, ως χώρων κινηματογραφικού πολιτισμού και κοινωνικής συνάντησης.

Υπό αυτό το πρίσμα, θεωρούμε ότι μετά από αυτά τα δύο απίστευτα χρόνια της πανδημίας (έχουν ήδη κλείσει ΕΜΠΑΣΣΥ, ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ, ΟΣΚΑΡ, ΧΟΛΑΡΓΟΣ κλπ.), αλλά και τον δεκαετή αφοπλισμό του ΑΤΤΙΚΟΝ-ΑΠΟΛΛΩΝ θα χρειαστεί μια συνολικότερη θεσμική βούληση προστασίας των αιθουσών, μέσα από την ανακήρυξη διατηρητέας χρήσης των χειμερινών κινηματογραφων (αντίστοιχα με το νόμο της Μερκούρη που έσωσε τα θερινά). Ενώ σε ότι αφορά το ΑΣΤΟΡ και ΙΝΤΕΑΛ μια εγγύηση συνέχισης λειτουργίας των χώρων υπό όποιο νέο ή παλιό καθεστώς θα ήταν μια σημαντική εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε τη στήριξη σας ώστε οι κινηματογράφοι του κέντρου (και όχι μόνο) που στηρίζουν διαχρονικά το ελληνικό και το ανεξάρτητο σινεμά να συνεχίσουν να ανάβουν τα φώτα τους στην πόλη".

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 24 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 24/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα