νοσοκόμα, νοσοκομείο, ορός, κορονοϊός
Οι άνθρωποι με επαναλοιμώξεις έχουν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα των πνευμόνων, τριπλάσια για καρδιολογικά προβλήματα και μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα για προβλήματα στον εγκέφαλο, σε σχέση με όσους αρρώστησαν μία φορά με Covid-19.

Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις από κορονοϊό στον ίδιο άνθρωπο αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για την εμφάνιση προβλημάτων σε διάφορα όργανα του σώματός του, για νοσηλεία ή για θάνατο, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Όσες περισσότερες φορές έχει περάσει Covid-19 το ίδιο άτομο, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για τους πνεύμονες του, την καρδιά, τον εγκέφαλο, το αίμα, το μυοσκελετικό και το γαστρεντερικό σύστημα, τα νεφρά του, καθώς επίσης για διαβήτη και ψυχικές διαταραχές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κλινικό επιδημιολόγο Ζιγιάντ Αλ-Άλι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», ανέλυσαν ιατρικά αρχεία για περίπου 5,8 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους οι 443.000 είχαν περάσει μια λοίμωξη Covid-19 και άλλους 41.000 που είχαν δύο ή περισσότερες λοιμώξεις Covid-19 μεταξύ Μαρτίου 2020 – Απριλίου 2022 (οι περισσότεροι είχαν δύο ή τρεις επαναλοιμώξεις, λίγοι είχαν τέσσερις, ενώ πέντε δεν είχε κανένας).

Η μελέτη έλαβε υπόψη της όλες τις γνωστές παραλλαγές, όπως τη Δέλτα, την Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της. Διαπιστώθηκε ότι γενικά οι άνθρωποι με επαναλοιμώξεις από τον κορονοϊό έχουν διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν και τριπλάσια να χρειαστούν νοσηλεία, σε σχέση με όσους δεν έπαθαν ποτέ επαναλοίμωξη.

Επιπλέον, οι άνθρωποι με επαναλοιμώξεις έχουν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα των πνευμόνων, τριπλάσια για καρδιολογικά προβλήματα και μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα για προβλήματα στον εγκέφαλο, σε σχέση με όσους αρρώστησαν μία φορά με Covid-19.

«Τα ευρήματά μας έχουν ευρείες επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, καθώς δείχνουν ότι πρέπει να εφαρμοστούν στρατηγικές για την αποτροπή ή τη μείωση του κινδύνου για επαναλοίμωξη. Καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος, οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν επίγνωση για τους κινδύνους και να προσέχουν ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο λοίμωξης ή επαναλοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2», δήλωσε ο δρ Αλ-Άλι.

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και δεν έχουν σταματήσει να αναδύονται νέα στελέχη του κορονοϊού λόγω των συνεχών μεταλλάξεων του, αναμένεται ξανά αύξηση των κρουσμάτων. Γι’ αυτό, πρόσθεσε ο Αλ-Άλι, «οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να προλάβουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, φορώντας μάσκα, κάνοντας τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων και μένοντας στο σπίτι όταν είναι άρρωστοι. Επίσης είναι καλό να εμβολιαστούν κατά της γρίπης, καθώς είναι ανάγκη να μειώσουμε την πιθανότητα μια διπλής επιδημίας Covid-19 και γρίπης φέτος τον χειμώνα», πρόσθεσε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα