νοσοκόμα, νοσοκομείο, ορός, κορονοϊός
Οι άνθρωποι με επαναλοιμώξεις έχουν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα των πνευμόνων, τριπλάσια για καρδιολογικά προβλήματα και μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα για προβλήματα στον εγκέφαλο, σε σχέση με όσους αρρώστησαν μία φορά με Covid-19.

Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις από κορονοϊό στον ίδιο άνθρωπο αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για την εμφάνιση προβλημάτων σε διάφορα όργανα του σώματός του, για νοσηλεία ή για θάνατο, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Όσες περισσότερες φορές έχει περάσει Covid-19 το ίδιο άτομο, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος για τους πνεύμονες του, την καρδιά, τον εγκέφαλο, το αίμα, το μυοσκελετικό και το γαστρεντερικό σύστημα, τα νεφρά του, καθώς επίσης για διαβήτη και ψυχικές διαταραχές.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κλινικό επιδημιολόγο Ζιγιάντ Αλ-Άλι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεντ Λούις, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», ανέλυσαν ιατρικά αρχεία για περίπου 5,8 εκατομμύρια ανθρώπους, από τους οποίους οι 443.000 είχαν περάσει μια λοίμωξη Covid-19 και άλλους 41.000 που είχαν δύο ή περισσότερες λοιμώξεις Covid-19 μεταξύ Μαρτίου 2020 – Απριλίου 2022 (οι περισσότεροι είχαν δύο ή τρεις επαναλοιμώξεις, λίγοι είχαν τέσσερις, ενώ πέντε δεν είχε κανένας).

Η μελέτη έλαβε υπόψη της όλες τις γνωστές παραλλαγές, όπως τη Δέλτα, την Όμικρον και τις υποπαραλλαγές της. Διαπιστώθηκε ότι γενικά οι άνθρωποι με επαναλοιμώξεις από τον κορονοϊό έχουν διπλάσια πιθανότητα να πεθάνουν και τριπλάσια να χρειαστούν νοσηλεία, σε σχέση με όσους δεν έπαθαν ποτέ επαναλοίμωξη.

Επιπλέον, οι άνθρωποι με επαναλοιμώξεις έχουν 3,5 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα των πνευμόνων, τριπλάσια για καρδιολογικά προβλήματα και μιάμιση φορά μεγαλύτερη πιθανότητα για προβλήματα στον εγκέφαλο, σε σχέση με όσους αρρώστησαν μία φορά με Covid-19.

«Τα ευρήματά μας έχουν ευρείες επιπτώσεις για τη δημόσια υγεία, καθώς δείχνουν ότι πρέπει να εφαρμοστούν στρατηγικές για την αποτροπή ή τη μείωση του κινδύνου για επαναλοίμωξη. Καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος, οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν επίγνωση για τους κινδύνους και να προσέχουν ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο λοίμωξης ή επαναλοίμωξης από τον ιό SARS-CoV-2», δήλωσε ο δρ Αλ-Άλι.

Καθώς πλησιάζει ο χειμώνας και δεν έχουν σταματήσει να αναδύονται νέα στελέχη του κορονοϊού λόγω των συνεχών μεταλλάξεων του, αναμένεται ξανά αύξηση των κρουσμάτων. Γι’ αυτό, πρόσθεσε ο Αλ-Άλι, «οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να προλάβουν επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις, φορώντας μάσκα, κάνοντας τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων και μένοντας στο σπίτι όταν είναι άρρωστοι. Επίσης είναι καλό να εμβολιαστούν κατά της γρίπης, καθώς είναι ανάγκη να μειώσουμε την πιθανότητα μια διπλής επιδημίας Covid-19 και γρίπης φέτος τον χειμώνα», πρόσθεσε.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

ΑΣΕΠ: Η πιο Εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών για μόρια σε 2 ημέρες (δίνεις από το σπίτι σου με 95 ευρώ)

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 4/12

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ - ΓΑΛΛΙΚΩΝ - ΓΕΡΜΑΝΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

eidiki agwgi
Πώς χιλιάδες απόφοιτοι ΠΤΔΕ πιστοποιούνται στην Ειδική Αγωγή
Ποιο είναι το Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής για το ΑΣΕΠπου παίρνουν κάθε χρόνο 20.000 νέοι απόφοιτοι παιδαγωγικών τμημάτων στην Ελλάδα...
Πώς χιλιάδες απόφοιτοι ΠΤΔΕ πιστοποιούνται στην Ειδική Αγωγή
Cheese
Ποια είναι τα 5 πιο υγιεινά τυριά, σύμφωνα με τους διαιτολόγους
Μερικά τυριά είναι καλύτερα και πιο υγιεινά από άλλα και η επιλογή των σωστών δημιουργεί ένα νόστιμο γεύμα, ενώ ταυτόχρονα λαμβάνετε πρωτεΐνες,...
Ποια είναι τα 5 πιο υγιεινά τυριά, σύμφωνα με τους διαιτολόγους