Ελέφαντες
SOS στην Κένυα λόγω της ξηρασίας που προκαλεί μεγάλη θνησιμότητα στην πανίδα και στα φυτοφάγα είδη

Περισσότεροι από 200 ελέφαντες πέθαναν λόγω της ξηρασίας από τον Φεβρουάριο ως τον Οκτώβριο φέτος στην Κένυα, μια χώρα της ανατολικής Αφρικής που είναι αντιμέτωπη με σημαντικά μειωμένες βροχοπτώσεις εδώ και χρόνια.

Η Κένυα, οικονομική μηχανή της ανατολικής Αφρικής και σημαντικός τουριστικός προορισμός κυρίως χάρη στην πανίδα της, είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ξηρασία που έχει καταγραφεί τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ η πείνα πλήττει τουλάχιστον 4 εκατομμύρια ανθρώπους, σε σύνολο περισσότερων από 50 εκατομμυρίων κατοίκων. Σύμφωνα με τις αρχές, η ξηρασία επηρεάζει 23 από τις 47 κομητείες της χώρας.

Τέσσερις εποχές των βροχών με μειωμένες βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει τις πιο ξηρές συνθήκες από την αρχή της δεκαετίας του 1980.

«Η ξηρασία προκαλεί μεγάλη θνησιμότητα στην πανίδα, κυρίως στα φυτοφάγα είδη (…) εξαιτίας της εξάντλησης των διατροφικών πόρων καθώς και της έλλειψης νερού», επεσήμανε σε συνέντευξη Τύπου από το Ναϊρόμπι η υπουργός Τουρισμού Πενίναχ Μαλόνζα.

Σύμφωνα με ην ίδια, δεκατέσσερα είδη πλήττονται ιδιαίτερα από την ξηρασία. Από τον Φεβρουάριο ως τον Οκτώβριο του 2022, 205 ελέφαντες πέθαναν λόγω της έλλειψης νερού στη χώρα, όπως και 512 γκνου, 381 ζέβρες, 12 καμηλοπαρδάλεις και 51 βούβαλοι.

Η Μαλόνζα επεσήμανε ότι «περισσότεροι από 70 ελέφαντες πέθαναν» την περίοδο αυτή στις επαρχίες Αμποσέλι, περίπου 160 χιλιόμετρα νότια του Ναϊρόμπι, και Λαϊκίπια- Σαμπούρου, στη βόρεια Κένυα.

Βάσει των στοιχείων του υπουργείου Τουρισμού που δημοσιεύθηκαν το 2021, στην Κένυα υπάρχουν περισσότεροι από 36.000 ελέφαντες.

Για να αντιμετωπιστεί η ξηρασία η υπουργός ανακοίνωσε ότι οι αρχές θα δημιουργήσουν «αποθέματα τροφής για τα είδη που πλήττονται».

Στα τέλη Σεπτεμβρίου η μη κυβερνητική οργάνωση Save the Elephant είχε ανακοινώσει τον θάνατο ενός γνωστού ελέφαντα στο προστατευόμενο πάρκο του Σαμπούρου.

Η Μονσούν ("μουσώνας" στα αγγλικά), ένας θηλυκός ελέφαντας περίπου 60 ετών, μητέρα επτά ελεφάντων, είχε γλιτώσει πέντε φορές από τους λαθροθήρες. Η ΜΚΟ έκανε στην ελεφαντίνα ευθανασία στα τέλη Σεπτεμβρίου επισημαίνοντας ότι η κακή κατάσταση της υγείας της οφειλόταν στην ηλικία της, αλλά είχε «επιδεινωθεί λόγω της ξηρασίας».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

2ος Πανελλήνιος γραπτός διαγωνισμός: Βγήκε η προκήρυξη - Αιτήσεις από 29/4 έως 14/5

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 29/04

ΕΛΜΕΠΑ: Το κορυφαίο πρόγραμμα Ειδικής Αγωγής στην Ελλάδα για διπλή μοριοδότηση

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

diakstiria
Μόνιμοι στα Δικαστήρια: Διορισμοί σε 50 πόλεις και χωρίς πτυχίο!
Σε λίγες ημέρες βγαίνει η προκήρυξη για μόνιμες θέσεις δικαστικών γραμματέων σε 50 πόλεις - Συμμετέχουν και οι απόφοιτοι λυκείου στον Διαγωνισμό που...
Μόνιμοι στα Δικαστήρια: Διορισμοί σε 50 πόλεις και χωρίς πτυχίο!
ξυλοδαρμος
Σοκ στο Κερατσίνι: Συνελήφθη άνδρας για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του – Η περιγραφή της 46χρονης σοκάρει
Συναγερμός στις Αρχές μετά την καταγγελία της 46χρονης γυναίκας για ενδοοικογενειακή βία
Σοκ στο Κερατσίνι: Συνελήφθη άνδρας για τον άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του – Η περιγραφή της 46χρονης σοκάρει
σχολικό
«Μην τραγουδάς, μην μιλάς, μην κουνιέσαι»: Καταγγελίες για αυταρχική συμπεριφορά σε σχολικό λεωφορείο ιδιωτικού σχολείου
Γονείς καταγγέλλουν αντιπαιδαγωγική στάση οδηγού και συνοδού – Ανεπαρκής η αντίδραση της διεύθυνσης
«Μην τραγουδάς, μην μιλάς, μην κουνιέσαι»: Καταγγελίες για αυταρχική συμπεριφορά σε σχολικό λεωφορείο ιδιωτικού σχολείου