Κάρτα Αναπηρίας: Πλήρης οδηγός για όσα πρέπει να γνωρίζετε- Οι δικαιούχοι
Πώς θα εκδώσετε μέσω gov την Κάρτα Αναπηρίας- Τι αλλάζει σε παροχές, δωρεάν μεταφορές, επιδόματα

Ξεκίνησε από χθες, Τρίτη 1 Νοεμβρίου σταδιακά η λειτουργία της Κάρτας Αναπηρίας, η οποία θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και θα αξιολογεί την αναπηρία με βάση τη Λειτουργικότητα (ICF). Πρόκειται για μία κάρτα που θα ισχύει για όλες τις υπηρεσίες και όλες τις επαφές των αναπήρων με το δημόσιο, καθώς θα πιστοποιεί με ψηφιακό τρόπο την ιδιότητά τους.

Οι υπηρεσίες, οι οποίες θα ενταχθούν στην Ψηφιακά κάρτα, βρίσκονται στην Εθνική Πύλη Αναπηρίας που θα είναι ήδη διαθέσιμη στο epan.gov.gr και θα συγκεντρώνονται σε αυτή σταδιακά όλες οι λειτουργίες που ενδιαφέρουν τα άτομα με αναπηρία.

Όπως δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, «500.000 συμπολίτες μας με αναπηρία έχουν ένα QR Code που κάποιος από μια δημόσια υπηρεσία σκανάρει, οπότε δεν θα χρειάζεται να δείξει ότι είναι ανάπηρος και να μπει σε αυτή τη διαδικασία που δεν σέβεται τα δικά του δικαιώματα».

Πλήρης οδηγός για όσα πρέπει να γνωρίζετε

Ποιοι δικαιούνται Κάρτα Αναπηρίας;

Κάρτα Αναπηρίας δικαιούνται όλα τα άτομα με αναπηρία, με συνολικό ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 50%

Ποιοι τύποι Κάρτας υπάρχουν;

Προβλέπονται οι ακόλουθοι τύποι Κάρτας Αναπηρίας:

 • (α) εκτυπώσιμο έγγραφο (όπως τα πιστοποιητικά εμβολιασμού)
 • (β) σε ψηφιακή μορφή στην εφαρμογή Gov.gr Wallet (ώστε να έχετε την Κάρτα στο κινητό σας)
 • (γ) πλαστική ψηφιακή κάρτα (προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη)

Ποια είναι η διαφορά της Κάρτας ως εκτυπώσιμου εγγράφου από την πιστοποίηση αναπηρίας που ήδη έχω;

Στην Κάρτα Αναπηρίας όλων των τύπων δεν αναγράφονται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σας (δεν αναγράφονται δηλαδή πληροφορίες για την αναπηρία σας), πέραν των ειδικών σημάνσεων που προβλέπονται (σήμανση κλιμακίου αναπηρίας και σήμανση περί ανάγκης συνοδού).

Ποιες παροχές έχω με την Κάρτα;

Η Κάρτα Αναπηρίας, με την επίδειξή της από τον δικαιούχο της και την ψηφιακό έλεγχο εγκυρότητάς, αποδεικνύει την ταυτότητα του κατόχου της, την ιδιότητα του ως ατόμου με αναπηρία και το κλιμάκιο ποσοστού αναπηρίας που του έχει αναγνωριστεί.

Οι κάτοχοι Κάρτας Αναπηρίας μπορούν με την επίδειξη της:

 • να εξυπηρετούνται κατά προτεραιότητα σε υπηρεσίες εξυπηρέτησης κοινού και να απολαμβάνουν κάθε απαιτούμενη διευκόλυνση
 • να την χρησιμοποιούν ως δικαιολογητικό αντί της Γ.Α.Π.Α. για τα αναγραφόμενα σε αυτήν δεδομένα.

Στο επόμενο στάδιο, σταδιακά θα ενσωματώνονται παροχές στην Κάρτα. Για κάθε νέα παροχή που θα ενσωματώνεται στην Κάρτα, θα ενημερώνεστε στα στοιχεία επικοινωνίας που έχετε καταχωρήσει στο σύστημα.

Η Κάρτα θα αφορά τις παροχές που απολαμβάνονται με την φυσική παρουσία του κατόχου της.

Δεν έχω Κάρτα Αναπηρίας. Θα χάσω το δικαίωμά μου στις παροχές μου;

Όχι. Ο κάθε πάροχος ορίζει ποια δικαιολογητικά αναπηρίας δέχεται. Απλώς επιπλέον αυτών που ήδη δεχόταν, θα πρέπει υποχρεωτικώς να δέχεται και την Κάρτα Αναπηρίας, για τα δεδομένα που αναγράφονται σε αυτήν.

Πώς μπορώ να αποκτήσω την Κάρτα Αναπηρίας;

Μπορείτε είτε (α) να κάνετε αίτηση στο karta.epan.gov.gr, ώστε θα παραχθεί σχετικό έγγραφο το οποίο μπορείτε να τυπώσετε, είτε (β) μέσω της εφαρμογής wallet.gov.gr, ώστε θα έχετε την Κάρτα στο κινητό σας τηλέφωνο.

Πώς κάνω την αίτηση στο karta.epan.gov.gr; Τί δικαιολογητικά απαιτούνται;

Εισέρχεστε με τους ατομικούς κωδικούς taxisnet. Δεν χρειάζεστε κανένα δικαιολογητικό. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα βήματα στο εγχειρίδιο χρήσης που είναι αναρτημένο στο site.

Δεν έχω κωδικούς taxisnet. Πώς μπορώ να βγάλω Κάρτα;

Θα πρέπει να εκδώσετε ΑΦΜ και κωδικούς taxisnet, προκειμένου να μπορούν να αντληθούν διαλειτουγικώς τα στοιχεία σας, ώστε να εκδοθεί η Κάρτα.

Μπορεί να κάνει άλλος την αίτηση για εμένα;

Εάν χρειάζεστε βοήθεια, μπορείτε να απευθυνθείτε στο Κέντρο Κοινότητας της περιοχής σας για να υποβάλουν εκεί την αίτησή σας. Στο Κέντρο Κοινότητας μπορεί να απευθυνθεί είτε ο ίδιος το άτομο με αναπηρία, είτε πρόσωπο που νομίμως το εκπροσωπεί (γονέας ανηλίκου, άτομο που έχει την δικαστική επιμέλεια ανηλίκου ανάδοχος, δικαστικός συμπαραστάτης, επίτροπος, εξουσιοδοτούμενος). Θα πρέπει να προσκομίζετε την ταυτότητα του αιτούντος και του εκπροσώπου του και τα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι ο προσερχόμενος πράγματι εκπροσωπεί νομίμως τον αιτούντα, και να γνωρίζετε τον ΑΦΜ και το ΑΜΚΑ του αιτούντος.

Πώς κάνω αίτηση στην εφαρμογή wallet.gov.gr;

Σύντομα θα είναι διαθέσιμη η σχετική εφαρμογή.

Πότε λήγει η Κάρτα Αναπηρίας;

Η Κάρτα Αναπηρίας λήγει στο συντομότερο από τα ακόλουθα χρονικά σημεία:

 • (α) για τους ανήλικους, πέντε χρόνια από την έκδοσή της και όχι πέραν της ημερομηνίας ενηλικίωσης
 • (β) για όσους διαθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας με ισχύ εφ’ όρου ζωής, δέκα χρόνια από την έκδοσή της, για όσους διαθέτουν πιστοποίηση αναπηρίας με ισχύ έως ένα έτος, κατά την λήξη της πιστοποίησης και σε κάθε άλλη περίπτωση, έξι μήνες μετά την λήξη της πιστοποίησης.

Έληξε η Κάρτα μου. Τι πρέπει να κάνω;

Μπορείτε να αιτηθείτε την εκ νέου έκδοση Κάρτας, με τις ίδιες διαδικασίες και υπό τις ίδιες προϋποθέσεις.

Έχασα το έγγραφο της Κάρτας. Πρέπει να ξανακάνω αίτηση;

Εφόσον εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, μπορείτε απλώς να μπείτε στο site και να ξανατυπώσετε το έγγραφο.

Καταχωρώ τον ΑΜΚΑ μου και δεν με αφήνει να προχωρήσω. Τι πρέπει να κάνω;

Είτε καταχωρήσατε λανθασμένο ΑΜΚΑ, οπότε πατήστε «επιστροφή» και καταχωρήστε εκ νέου τον σωστό ΑΜΚΑ, είτε το Μητρώο ΑΜΚΑ έχει λανθασμένα στοιχεία. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείτε είτε (α) στα ΚΕΠ, είτε (β) στον e-ΕΦΚΑ για αλλαγή των στοιχείων σας.

Προσπαθώ να κάνω την αίτηση, αλλά τα στοιχεία μου εμφανίζονται λάθος / είναι ελλιπή. Τί πρέπει να κάνω;

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά εδώ τι ισχύει για κάθε δεδομένο και πώς μπορεί να διορθωθεί.

Έχω πιστοποίηση ΚΕΠΑ, αλλά δεν εμφανίζομαι στο σύστημα. Τι πρέπει να κάνω;

Αυτό συμβαίνει γιατί δεν έχετε καταχωρηθεί στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία και τούτο διότι η πιστοποίησή σας είτε έχει εσφαλμένα στοιχεία ταυτοποίησης είτε δεν έχει κατάλληλη ψηφιακή τυποποίηση. Θα πρέπει να υποβάλετε αίτημα αναθεώρησης της πιστοποίησής σας, ώστε να καταχωρηθούν σωστά τα δεδομένα της. Μπορείτε να υποβάλετε το αίτημα εδώ. Η αναθεώρηση δεν απαιτεί καταρχάς εξέτασή σας από την Επιτροπή του ΚΕΠΑ.

Έχω πιστοποίηση αναπηρίας από άλλον φορέα (πλην ΚΕΠΑ) και δεν βγαίνει Κάρτα. Γιατί;

Η Κάρτα εκδίδεται για τα άτομα που είναι καταχωρημένα στο Ψηφιακό Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία. Προς το παρόν στο Μητρώο αυτό έχουν διαθέσει δεδομένα μόνο το ΚΕ.Π.Α.. Θα μπορέσετε να εκδώσετε Κάρτα δυνάμει των πιστοποιήσεων άλλων φορέων, όταν οι πιστοποιήσεις αυτές διατεθούν ψηφιακά στο Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία. Εάν εν τω μεταξύ έχετε και πιστοποίηση ΚΕΠΑ, η Κάρτα θα εκδοθεί με τα στοιχεία αυτής

Γιατί χρειάζεται φωτογραφία;

Η φωτογραφία είναι απαραίτητη ώστε η Κάρτα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μέσο ταυτοποίησης. Δηλαδή δεν θα χρειάζεται μαζί με την Κάρτα να επιδεικνύεται και αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο.

Δεν μπορώ να βγάλω Κάρτα γιατί δεν έχω φωτογραφία. Τι πρέπει να κάνω;

Θα πρέπει να βγάλετε φωτογραφία μέσω της εφαρμογής MyPhoto για πολίτες. Όταν εκδοθεί, θα μπορείτε να υποβάλετε αίτηση για Κάρτα.

Έχω Κάρτα και θέλω να αλλάξω φωτογραφία. Πώς το κάνω;

Θα πρέπει να εκδώσετε νέα φωτογραφία μέσω της εφαρμογής MyPhoto για πολίτες. Ακολούθως θα ακυρώσετε την υφιστάμενη Κάρτα σας και θα αιτηθείτε την έκδοση νέας Κάρτας.

Γιατί μου ζητούνται στοιχεία επικοινωνίας;

Δεν είναι υποχρεωτικό να δηλώσετε στοιχεία επικοινωνίας. Αν πάντως τα καταχωρήσετε, θα χρησιμοποιηθούν μόνο για (α) την διανομή της Κάρτας Αναπηρίας, (β) την ενημέρωσή σας για την λήξη της Κάρτας, (γ) για την ενημέρωσή σας για την προσθήκη παροχών και σημάνσεων σε αυτήν και (δ) για την ενημέρωσή σας για αυτόματη επικαιροποίηση των στοιχείων της Κάρτας σας.

Θέλω να αλλάξω τα στοιχεία επικοινωνίας μου. Πώς μπορώ να το κάνω;

Μπείτε στο site με κωδικούς taxisnet και επιλέξτε «αλλαγή στοιχείων επικοινωνίας»

Τι σημαίνει το σύμβολο «Σ» στην Κάρτα μου;

Το σύμβολο αυτό υποδεικνύει ότι ο κάτοχός της χρειάζεται συνοδό, για τους σκοπούς της Κάρτας Αναπηρίας. Το σύμβολο αυτό απονέμεται:

 • (α) στους ανηλίκους για το χρονικό διάστημα μέχρι την ενηλικίωσή τους
 • (β) στα άτομα που χρήζουν συμπαράστασης ετέρου προσώπου / τελούν σε απόλυτη αναπηρία
 • (γ) στους δικαιούχοι Προσωπικού Βοηθού του ν.4837/2021
 • (δ) στα άτομα που εμπίπτουν στις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 16 του ν.1798/1988
 • (ε) στα άτομα με κινητική αναπηρία με ποσοστό αυτής τουλάχιστον 67%
 • (στ) στα άτομα με ψυχική αναπηρία με ποσοστό αυτής τουλάχιστον 80%
 • (ζ) στα άτομα με οπτική αναπηρία με ποσοστό αυτής τουλάχιστον 80%
 • (η) στα άτομα με απόλυτη αναπηρία όρασης
 • (θ) στα άτομα με νοητική υστέρηση (ICD-10: F70-F79), ή με χρωμοσωμικές ανωμαλίες (ICD-10: Q90-Q99), ή ειδικές μικτές αναπτυξιακές διαταραχές (ICD-10: F83), ή διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές (ICD-10:F84) ή άλλες διαταραχές της ψυχολογικής ανάπτυξης (ICD-10: F88) ή διάφορες διαταραχές της ψυχολογικής ανάπτυξης (ICD-10: F89), με ποσοστό αναπηρίας οποιαδήποτε από αυτές τουλάχιστον 50%
 • (ι) στα άτομα με επιληψία (ICD-10: G40) με ποσοστό αυτής της αναπηρίας τουλάχιστον 80%.

Αρχικώς το «Σ» θα αποτυπωθεί στις Κάρτες Αναπηρίας των ανηλίκων. Σύντομα θα διατίθεται και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Θα ενημερωθείτε σχετικώς στα στοιχεία επικοινωνίας που έχετε καταχωρήσει.

Δηλαδή ο συνοδός μου πρέπει να βγάλει και αυτός Κάρτα;

Όχι. Όποιος/α και αν σας συνοδεύει, εφόσον η Κάρτα σας έχει σημανθεί με «Σ» και πρόκειται για παροχή που ο πάροχος απονέμει και στον συνοδό, θα δικαιούται και αυτός την παροχή, με τον τρόπο που ορίζει ο πάροχος.

Εμπίπτω σε μια από τις κατηγορίες που δικαιούνται «Σ», αλλά το σύστημα δεν το δέχεται. Τι πρέπει να κάνω;

Αρχικώς το «Σ» θα αποτυπωθεί στις Κάρτες Αναπηρίας των ανηλίκων. Σύντομα θα διατίθεται και στις υπόλοιπες κατηγορίες. Θα ενημερωθείτε σχετικώς στα στοιχεία επικοινωνίας που έχετε καταχωρήσει.

Τι σημαίνει «κλιμάκιο αναπηρίας»;

Προκειμένου να προφυλαχθούν να ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα σας, στην Κάρτα Αναπηρίας δεν αναγράφεται το συνολικό ποσοστό αναπηρίας. Αντί αυτού οι Κάρτες σημαίνονται ως εξής:

 • σήμανση «I» για όσους έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 50% έως και 66%
 • σήμανση «II» για όσους έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79%
 • σήμανση «III» για όσους έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω.

Τί νόημα έχει η Κάρτα, αν δεν αναγράφει το ποσοστό αναπηρίας μου;

Ήδη με το αναγραφόμενο κλιμάκιο αναπηρίας, η Κάρτα θα πρέπει να γίνεται δεκτή ως δικαιολογητικό για το αναγραφόμενο κλιμάκιο. Αν για παράδειγμα μια παροχή απονέμεται σε όσους έχουν συνολικό ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω, ο πάροχος θα πρέπει να δέχεται όλους όσους έχουν Κάρτα με σήμανση κλιμακίου Αναπηρίας ΙΙ ή ΙΙΙ.

Τί νόημα έχει η Κάρτα, αν δεν αναγράφει την πάθησή μου;

Στην Κάρτα δεν αναγράφονται στοιχεία παθήσεων, προκειμένου να προφυλάσσονται τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σας. Στο επόμενο διάστημα η Κάρτα θα αρχίσει να συνδέεται με εξειδικευμένες παροχές. Στο στάδιο αυτό θα εξασφαλιστεί ότι ηλεκτρονικά ο πάροχος θα μπορεί να δεί -όχι την πάθησή σας- αλλά μόνον εάν έχετε μια από τις παθήσεις που έχει ορίσει ως προϋπόθεση για την απονομή της παροχής του για την οποία υποβάλλετε αίτημα.

Θέλω να ακυρώσω την Κάρτα μου. Πώς το κάνω;

Μπείτε στο site με κωδικούς taxisnet και επιλέξτε «Η Κάρτα μου» και ακολούθως «ακύρωση κάρτας».

Πότε ακυρώνεται η Κάρτα;

Η Κάρτα Αναπηρίας ακυρώνεται

 • (α) αυτοδίκαια με τον θάνατο του δικαιούχου
 • (β) αυτοδίκαια με την δήλωση του κατόχου της περί απώλειάς ή φθοράς της (αφορά μόνο την πλαστική κάρτα)
 • (γ) οποτεδήποτε με αίτηση του δικαιούχου.

Πώς μπορώ να βγάλω πλαστική ψηφιακή κάρτα;

Προς το παρόν δεν είναι διαθέσιμη τέτοια κάρτα. Θα ενημερωθείτε σχετικώς στα στοιχεία επικοινωνίας σας, όπως τα δηλώσατε στο site.

Πώς επιβεβαιώνεται η εγκυρότητα της Κάρτας;

Η Κάρτα, σε όλες τις μορφές της, αποτελεί έγγραφο κατά την έννοια του του άρθρου 27 του ν.4727/2020. Η εγκυρότητα κάθε Κάρτας μπορεί να επιβεβαιωθεί μέσω των προβλεπόμενων διαδικασιών στην εφαρμογή «Έλεγχος εγκυρότητας εγγράφων gov.gr»

Καταργείται το Δελτίο Στάθμευσης ΑμεΑ;

Όχι. Το Δελτίο Στάθμευσης ΑμεΑ εξακολουθεί να υπάρχει και δεν αντικαθίσταται από την Κάρτα Αναπηρίας.

Μπορώ να χρησιμοποιώ θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ με την Κάρτα Αναπηρίας;

Όχι. Οι θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ απευθύνονται μόνο στους κατόχους του Δελτίου Στάθμευσης ΑμεΑ.

Διασφαλίζεται στο Υποσύστημα Κάρτας Αναπηρίας η Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων;

Στο Υποσύστημα της Κάρτας Αναπηρίας, καθώς και όλα τα συστήματα, υποσυστήματα και μητρώα της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας ικανοποιούν, όπως προβλέπεται ρητώς στο ν.4961/2022, στο ακέραιο το Γενικό Κανονισμό για την Προστασία Δεδομένων.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Προσλήψεις αναπληρωτών: Το 1ο Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό Ειδικής Αγωγής με μόνο 50 ευρώ εγγραφή (Έως 4 Δεκεμβρίου)

ΠΡΟΛΑΒΕΤΕ τις εξετάσεις ΕΟΠΠΕΠ: Τεράστια έκπτωση στο κορυφαίο σεμινάριο Εκπαίδευσης Εκπαιδευτών Ενηλίκων

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Πιστοποίηση Αγγλικών σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

Πιστοποίηση Υπολογιστών σε 2 ημέρες μόνο 95 ευρώ για προκηρύξεις ΑΣΕΠ

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

POS για τραπεζικές κάρτες
Υποχρεωτικά POS παντού από το 2024: Πληρωμές με κάρτα σε ταξί, λαϊκές αγορές και ασφαλιστές
Σε όσους δεν συμμορφωθούν με την υποχρεωτική χρήση POS έρχονται «τσουχτερά» πρόστιμα
Υποχρεωτικά POS παντού από το 2024: Πληρωμές με κάρτα σε ταξί, λαϊκές αγορές και ασφαλιστές