Thumbnail
Μετά τα σούπερ μάρκετ μπαίνουν στο μέτρο κρεοπωλεία και φούρνοι

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για το «καλάθι του νοικοκυριού» ώστε, σύμφωνα με τον στόχο του υπουργείου Ανάπτυξης, να μπορέσει το νέο αυτό «εργαλείο» να τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές Νοεμβρίου. 

Νωρίτερα αναμένεται η σχετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, κάτι που περιμένουν και οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ για να προχωρήσουν στη συνέχεια στη διαμόρφωση του καλαθιού με τα τελικά προϊόντα.

Εν τω μεταξύ στις αρχικές κατηγορίες που είχαν ανακοινωθεί από το υπουργείο Ανάπτυξης έχουν πλέον «κλειδώσει» μικρές αλλαγές. Στο καλάθι αναμένεται να μπουν τα όσπρια και το αλεύρι που δεν υπήρχαν αρχικά και αντίθετα να βγουν, τα αναψυκτικά και το εμφιαλωμένο νερό. Τα δύο που εισάγονται, καθώς αποτελούν προϊόντα βασικής ανάγκης όπως και οι υπόλοιπες κατηγορίες που συνθέτουν το καλάθι.

Αντίθετα τα αναψυκτικά βγαίνουν καθώς δεν θεωρούνται προϊόντα βασικής ανάγκης και είχαν αρχικά συμπεριληφθεί λόγω της υψηλής τους κατανάλωσης ενώ το εμφιαλωμένο νερό επειδή λόγω του υψηλού ανταγωνισμού στην κατηγορία δεν καταγράφονται υψηλές ανατιμήσεις.

Έρχεται το «καλάθι του αρτοποιού και του κρεοπώλη»,

Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, μετά το καλάθι του νοικοκυριού στα σούπερ μάρκετ εξετάζεται το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί και το «καλάθι του αρτοποιού» αλλά και το «καλάθι του κρεοπώλη».

Κατά πληροφορίες αρτοποιοί και κρεοπώλες εξετάζουν το ενδεχόμενο να φτιάξουν το δικό τους καλάθι με προϊόντα, ακολουθώντας το «καλάθι του νοικοκυριού».

Σύμφωνα με την πρόεδρο των αρτοποιών της Θεσσαλονίκης, «το “καλάθι” που γίνεται τώρα συντεταγμένα από την Πολιτεία οι αρτοποιοί το έχουν από το 2010. Σε όλες τις δυσκολίες που είχε αυτή η πολύπαθη χώρα, το αρτοποιείο βοηθούσε και βοηθά όλους όσοι είχαν ανάγκη. Η ίδια βούληση υπάρχει και σήμερα που βλέπουμε τερατώδεις αυξήσεις στην ενέργεια. Εγώ πέρυσι έδινα 1.000 ευρώ για το ρεύμα και τώρα 1.780, μια αύξηση κατά 78%».

Όπως εξηγεί, «υπάρχουν 14.000 φούρνοι στην Ελλάδα και είναι δύσκολο να γίνει κάτι κοινό από όλους, δηλαδή να ομαδοποιηθεί και να βγει ένα καλάθι, καθώς δεν έχουμε συσκευασμένα προϊόντα. Ίσως να ήταν πιο εύκολο να γίνει σε επίπεδο νομού». Επιπλέον, προσθέτει η κυρία Κουκουμέρια, «υπάρχει ο φόβος ο πελάτης να μας ρωτήσει “πέρυσι το έδινες 1 ευρώ, τώρα 0,80, πότε με έκλεβες, τότε ή τώρα;”. Όμως επαναλαμβάνω είναι ωραία ιδέα και θα ήταν καλό να προχωρήσει»

Ερωτηθείσα τι προϊόντα θα μπορούσε να περιέχει το «καλάθι του νοικοκυριού» για τους φούρνους -που ήδη κάποιοι έχουν… βαφτίσει ως «καλάθι του αρτοποιού»- η Έλσα Κουκουμέρια τονίζει:

«Θα σας απαντήσω με τη λογική της κίνησης που έχουμε. Εμείς στη Θεσσαλονίκη έχουμε το κουλούρι που είναι φιξ το πρωινό. Αυτό είναι ένα από τα προϊόντα που θα μπορούσε να μπει σε αυτό το “καλάθι”. Θα δούμε αν πρέπει να είναι λίγο διαφορετικό, λίγο μικρότερο σε βάρος. Το δεύτερο που θα μπορούσε να είναι ένα ψωμί κλασικό και το τρίτο ίσως μια πίτα, ή κάποιο μίνι πακέτο, όπως ένα σακουλάκι με τρία τυροπιτάκια».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σχολεία: Αλλάζουν οι ώρες αποχώρησης των μαθητών

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - έως 26 Απριλίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 26/4

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

πιερρακακης
Πιερρακάκης: Σχετικά με τις προκλήσεις και τις δυνατότητες της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση
Ξεκινά η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στην τεχνητή νοημοσύνη - Οι δράσεις αυτές θα ξεκινήσουν τον Μάιο με στόχο την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών 
Πιερρακάκης: Σχετικά με τις προκλήσεις και τις δυνατότητες της χρήσης της Τεχνητής Νοημοσύνης στην εκπαίδευση