Εμβόλιο κορονοϊού
Τα νέα εμβόλια είναι πλέον διαθέσιμα στους πολίτες και αφορούν την προστασία από τις παραλλαγές Όμικρον.

Από την Τετάρτη (14/9) ξεκινά μία νέα εμβολιαστική εκστρατεία κατά του κορονοϊού, με στόχο την προστασία από σοβαρή νόσο και θανάτους. Τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια αποτελούν αναγκαιότητα λόγω της περιορισμένης διάρκειας της ανοσίας, αλλά και της εμφάνισης μεταλλάξεων.

Εκτός από τα νέα εμβόλια, οι πολίτες που δεν έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό, έχουν στην διάθεσή τους και τα αρχικά εμβόλια.

Συγκεκριμένα, χθες το απόγευμα της Δευτέρας, άνοιξε η πλατφόρμα για τον εμβολιασμούς οι οποίοι ξεκινούν αύριο Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου.

Ο ΕΜΑ προχώρησε στην έγκριση δύο επικαιροποιημένων εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna που στοχεύουν την Όμικρον, καθώς και το αρχικό στέλεχος του κορονοϊού, ώστε να ξεκινήσουν γρήγορα οι εκστρατείες εμβολιασμού. Όπως είπε η κ. Θεοδωρίδου επιδιώκεται αύξηση των επίπεδων των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και άρα είναι αποτελεσματικά στις μεταλλάξεις 1,2 και 5 της Όμικρον. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ανάλογες με τις ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν καταγραφεί και με τα προηγούμενα.

Ηλικίες που αφορούν

Σύμφωνα με τον ΕΜΑ μπορούν να χορηγηθούν από την ηλικία των 12 ετών και οι συστάσεις καθορίζονται από τις εθνικές αρχές. Τα επικαιροποιημένα εμβόλια προορίζονται μόνο για αναμνηστική δόση, μετά τη συμπλήρωση του αρχικού εμβολιασμού (δυο δόσεις για υγιή άτομα και 3 για ανοσοκατεστασμένα) ανεξάρτητα από ποιο εμβόλιο είχε γίνει. Χορηγούνται σε χρονικό διάστημα τριών μηνών μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή τη νόσηση.

Προτεραιότητα έχουν τα άτομα με αυξημένο κίνδυνο, άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, 12-15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, άτομα που διαμένουν και εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και χρονίως πασχόντων, ανοσοκατεσταλμένοι και επαγγελματίες υγείας.

Ποιοι πρέπει να λάβουν το νέο εμβόλιο

Οι γενικές κατηγορίες πολιτών, στους οποίους συστήνεται η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, είναι:

  • όλα τα άτομα άνω των 60 ετών.
  • όλα τα άτομα 12-15 ετών που ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου,
  • άτομα που διαμένουν ή εργάζονται σε μονάδες αυξημένης φροντίδας ηλικιωμένων,
  • επαγγελματίες υγείας
  • άτομα που διαμένουν με άτομα που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή.
  • φροντιστές ατόμων που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου και κινδυνεύουν από τις επιπλοκές του κορονοϊού.

Σήμερα Τρίτη (13/9) η Επιτροπή συνεδριάζει εκ νέου, με σκοπό την κατάρτιση συμπληρωματικού καταλόγου με όλα τα χρόνια νοσήματα που εμπίπτουν στην αναγκαιότητα για εμβολιασμό με αναμνηστική δόση. Οι επιστήμονες, πάντως, δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επεκταθεί η σύσταση και στους υγιείς πολίτες, εφόσον οι περιστάσεις το απαιτήσουν.

«Υπάρχει σκέψη, διότι υπάρχουν και άτομα τα οποία εκτίθενται σε σοβαρό κίνδυνο κι επομένως μπορούν να διαφοροποιηθούν ή ακόμη και επιθυμούν να κάνουν ένα εμβόλιο.

Όλα θα τα λάβουμε υπόψιν μας. Είναι από αυτά τα θέματα που σας είπα ότι θα τα επεξεργαστούμε και θα τα αποτυπώσουμε στην συνεδρίαση συμπληρωματικά στον μεγάλο κατάλογο που έχουμε ήδη διαμορφώσει για τα νοσήματα, για τις καταστάσεις που συστήνεται ο εμβολιασμός», ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής.

Πότε χορηγούνται

Τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια χορηγούνται, σύμφωνα με τις συστάσεις της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, σε χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών μετά την τελευταία δόση εμβολίου ή μετά τη νόσηση. Στο σύστημα, πέρα από τις ενδείξεις «αναμνηστική» και «1η» και «2η δόση», θα υπάρχει η ένδειξη «Pfizer» για τα αρχικού τύπου και «Pfizer BA1» για τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Όσοι πολίτες έχουν προγραμματισμένο ραντεβού για αναμνηστική δόση με τα αρχικού τύπου εμβόλια, μπορούν αν θέλουν να αναπρογραμματίσουν το ραντεβού τους με τα επικαιροποιημένα.

«Βλέπουμε μια σημαντική διεύρυνση στο άμεσο μέλλον των επιλογών και αυτό που περιμένουμε από αυτή την ύπαρξη πολλών τύπων εμβολίων είναι ουσιαστικά η μείωση της μεταδοτικότητας των νέων παραλλαγών. Ο βασικός και κύριος στόχος είναι, και αυτό πρέπει πάντα να το έχουμε κατά νου, η ενίσχυση της ανοσίας για την πρόληψη της σοβαρής νόσου και των θανάτων», ανέφερε η κ. Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι ο έγκαιρος εμβολιασμός με την αναμνηστική δόση είναι σημαντικότερος από τον τύπο του εμβολίου που θα χορηγηθεί.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Σοκ από τον θάνατο 18χρονης κοπέλας

Πιστοποίηση Ιταλικών εύκολα και πολύ άμεσα για ΑΣΕΠ - Τέλος χρόνου 24/2

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

νέα από το Ethnos logo

σχετικά άρθρα

katharistria
Εταιρεία απέλυσε καθαρίστρια επειδή έφαγε ένα "ξεχασμένο" σάντουιτς
Το εν λόγω σάντουιτς είχε μείνει μετά από μια σύσκεψη στην εταιρεία που έχει στο δυναμικό της 235 δικηγόρους και επρόκειτο να πεταχτεί.
Εταιρεία απέλυσε καθαρίστρια επειδή έφαγε ένα "ξεχασμένο" σάντουιτς
mitera_sikoti_gios_metamosxeusi
Η συγκινητική ιστορία του μικρού Γιώργου: Η μητέρα του έδωσε το μισό συκώτι της και «δεύτερη φορά ζωή»
Η μεταμόσχευση έγινε όταν ο Γιώργος ήταν μόλις 30 ημερών
Η συγκινητική ιστορία του μικρού Γιώργου: Η μητέρα του έδωσε το μισό συκώτι της και «δεύτερη φορά ζωή»