ΤΣΑΚΙΣΤΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
Οι τσακιστές πατάτες φούρνου γίνονται εύκολα και με ελάχιστο κόπο, αφού δεν χρειάζονται καθάρισμα και κόψιμο, μόνο ένα καλό πλύσιμο

Οι Άγγλοι τις λένε «smashed potatoes». Εμείς «τσακιστές πατάτες» ή, αν προτιμάτε, «πατημένες». Τις ψήνουμε στον φούρνο και δεν υπάρχει περίπτωση να μην τις λατρέψει όποιος τις φάει – μικροί και μεγάλοι.

Οι τσακιστές πατάτες φούρνου γίνονται εύκολα και με ελάχιστο κόπο, αφού δεν χρειάζονται καθάρισμα και κόψιμο, μόνο ένα καλό πλύσιμο. Η αρχική προετοιμασία τους, που εκτός από το πλύσιμο περιλαμβάνει βράσιμο και στέγνωμα, μπορεί να έχει γίνει νωρίτερα ή και από την προηγούμενη ημέρα. Έτσι, η συγκεκριμένη συνταγή ενδείκνυται για μεγάλα τραπέζια και γιορτές στο σπίτι.

Είναι ένα συνοδευτικό λίγο διαφορετικό από τα συνηθισμένα, που συνδυάζεται με πολλά φαγητά. Δοκιμάστε το αντί για τηγανητές πατάτες, και θα έχετε γλιτώσει όχι μόνο τον κόπο αλλά και τα επιβαρυντικά στοιχεία του τηγανίσματος.

Αν θέλουμε να μετατρέψουμε τη συνταγή σε vegan, αντικαθιστούμε το βούτυρο είτε με ελαιόλαδο, είτε με μια vegan εκδοχή βουτύρου που μπορούμε να βρούμε σε σούπερ μάρκετ και βιολογικά καταστήματα.

Συνταγή για τσακιστές πατάτες φούρνου
Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη
Χρόνος προετοιμασίας: 80 λεπτά
Vegetarian

Υλικά για 6-8 άτομα
1.200 γρ. πατάτες μικρές (γαλλικές)
2 κ.σ. βούτυρο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2-3 κλωναράκια δεντρολίβανο, κομμένα σε μικρές τουφίτσες
1 σκελίδα σκόρδο, σπασμένη με το πλάι ενός μεγάλου μαχαιριού
αλάτι
πιπέρι μαύρο

τσακιστές πατάτες

Εκτέλεση
Πλένουμε καλά τις πατάτες. Τις βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τις καλύπτουμε με κρύο νερό, προσθέτουμε λίγο αλάτι και φέρνουμε σε βράση.

Βράζουμε για περίπου 20-30 λεπτά σε μέτρια φωτιά, μέχρι να γίνουν. Αν οι πατάτες είναι δυσανάλογες σε μέγεθος, τότε τις μικρές τις βγάζουμε όταν γίνουν και τις μεγαλύτερες τις αφήνουμε λίγο παραπάνω χρόνο.

Τις στραγγίζουμε και τις αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Το στέγνωμα είναι σημαντικό για να βγουν μετά ωραίες και τραγανές.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.

Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, βάζουμε το βούτυρο και το σκόρδο. Το τοποθετούμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και να αρωματιστεί από το σκόρδο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το ελαιόλαδο.

Στρώνουμε λαδόκολλα σε δύο ή τρεις μεγάλες λαμαρίνες. Βάζουμε τις πατατούλες σε απόσταση μεταξύ τους και τις πατάμε απαλά και προσεκτικά με το εργαλείο του πουρέ ή ένα μεγάλο πιρούνι.

τσακιστεσ πατατεσ


Καλό είναι να υπάρχει αρκετός χώρος μεταξύ τους ώστε να μην ακουμπάει η μία την άλλη.

Αφαιρούμε το σκόρδο από το μείγμα με το λιωμένο βούτυρο και περιχύνουμε με λίγο από αυτό τις πατάτες.

Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κατά βούληση, και τοποθετούμε ανάμεσα στις πατάτες τις φουντίτσες από το δεντρολίβανο.

Ψήνουμε στο φούρνο για 30-40 λεπτά περίπου (πάλι εξαρτάται λίγο από το μέγεθός τους), ή μέχρι οι πατάτες μας να ροδίσουν όμορφα και να γίνουν τραγανές εξωτερικά.

Πηγή: ow.gr (φωτο Καρολίνα Δωρίτη)

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Παν.Πατρών: Tο 1ο στην Ελλάδα Πανεπιστημιακό Πιστοποιητικό ΤΕΧΝΗΤΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ για εκπαιδευτικούς

Η πιο εύκολη Πιστοποίηση Αγγλικών στην Ελλάδα σε 2 ημέρες στα χέρια σου - Δίνεις από το σπίτι σου

Πανεπιστήμιο Αιγαίου: Το κορυφαίο πρόγραμμα ειδικής αγωγής στην Ελλάδα - Αιτήσεις έως 18/12

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Πατρών με μόνο 60 ευρώ 

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

Υπουργείο Παιδείας
Κυρώθηκε ο τελικός πίνακας επιλογής υποψηφίων Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής στελεχών εκπαίδευσης στην Κρήτη
Κυρώθηκε ο τελικός πίνακας επιλογής υποψηφίων Διευθυντών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης
skordo.jpg
Σκόρδο: Ένα φυσικό φάρμακο και superfood
Το σκόρδο ξεχωρίζει ως μια από τις πιο ωφέλιμες τροφές χάρη στην αλλισίνη, μια ένωση πλούσια σε θείο που είναι υπεύθυνη για τα χαρακτηριστικά του...
Σκόρδο: Ένα φυσικό φάρμακο και superfood
ξινόγαλο0
Ο συνδυασμός που ενισχύει ανοσοποιητικό και μεταβολισμό
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Πανεπιστημίου του Nottingham, ορισμένα συμπληρώματα φαίνεται να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά όταν συνδυάζονται...
Ο συνδυασμός που ενισχύει ανοσοποιητικό και μεταβολισμό
τραχανάς
Τραχανάς: Ένα παραδοσιακό χειμωνιάτικο πιάτο με υψηλή θρεπτική αξία
Γλυκός ή ξινός, ψιλός ή χοντρός, απλός ή εμπλουτισμένος με επιπλέον υλικά, ο τραχανάς αποτελεί μία από τις πιο αγαπημένες γεύσεις του χειμώνα.
Τραχανάς: Ένα παραδοσιακό χειμωνιάτικο πιάτο με υψηλή θρεπτική αξία