ΕΣΗΕΑ: 24ωρη απεργία την Τρίτη 6/9 σε ιδιωτικούς πανελλαδικούς σταθμούς
Η ΕΣΗΕΑ και συνεργαζόμενες ενώσεις κήρυξαν 24ωρη απεργία την Τρίτη 6/9, στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας

Με αίτημα την απόσυρση του άρθρου 29 του νομοσχεδίου που κατέθεσε η κυβέρνηση προς διαβούλευση στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και που αφορά το προσωπικό που απασχολούν οι ιδιωτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας, τα Διοικητικά Συμβούλια των ΕΣΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΠΗΕΑ, ΕΠΗΕΘ και ΕΤΙΤΑ, σε έκτακτη συνεδρίασή τους, αποφάσισαν την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας.

H απεργία θα ισχύει από τις 5.00 π.μ. της Τρίτης, 6 Σεπτεμβρίου 2022 έως τις 5.00 π.μ. της Τετάρτης, 7 Σεπτεμβρίου 2022, για όλους τους δημοσιογράφους, διοικητικούς υπαλλήλους και τεχνικούς τηλεόρασης, που εργάζονται στους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλαδικής εμβέλειας (ΣΚΑΙ, MEGA, ALPHA, ANTENNA, STAR, OPEN) καθώς και στις ιστοσελίδες αυτών.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «με το άρθρο 29 του νέου σχεδίου νόμου προβλέπεται ότι οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, ενώ έλαβαν άδεια υπό την προϋπόθεση να απασχολούν οι ίδιοι, άμεσα, 400 εργαζόμενους, θα καταλήξουν να απασχολούν 240 και θα προσμετρούν τους υπόλοιπους κατά βούληση, αφού 160 εργαζόμενοι, δηλαδή ποσοστό 40%, θα εργάζονται σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής και θα προσμετρώνται στο απασχολούμενο προσωπικό των σταθμών».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής:

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Δεκαοκτώ μήνες μετά την τελευταία δυσμενή νομοθετική αλλαγή όσον αφορά στο εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων στους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, ο κύριος Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό έθεσε σε δημόσια διαβούλευση νέα ρύθμιση επί του συγκεκριμένου θέματος. Σύμφωνα με το άρθρο 29 του νομοσχεδίου για τον Τύπο οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας γενικού περιεχομένου στο εξής θα απασχολούν οι ίδιοι, άμεσα, 240 εργαζομένους και οι υπόλοιποι 160 θα εργάζονται σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις και εταιρείες παραγωγής και θα προσμετρώνται στο απασχολούμενο προσωπικό του σταθμού. Κατά συνέπεια οι αδειοδοτημένοι τηλεοπτικοί σταθμοί που έλαβαν άδεια για τη χρήση του εθνικού πόρου των συχνοτήτων, υπό την προϋπόθεση να απασχολούν οι ίδιοι άμεσα τετρακόσιους (400) εργαζόμενους θα καταλήξουν να απασχολούν 240 και θα προσμετρούν τους υπόλοιπους κατά βούληση.

Ήδη πριν από 18 μήνες η κυβέρνησή σας παρά τις δικαιολογημένες και σθεναρές αντιρρήσεις μας και τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συναδέλφων μας στα τηλεοπτικά κανάλια νομοθέτησε τη μείωση των άμεσα εργαζόμενων στους τηλεοπτικούς σταθμούς κατά 15%. Η εκτόξευση του ποσοστού αυτού στο 40% θα επιφέρει δραματική επιδείνωση στις ήδη εξαιρετικά βεβαρημένες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στους τηλεοπτικούς σταθμούς καθώς οι συνάδελφοί μας εργάζονται με ατομικές συμβάσεις και χαμηλούς μισθούς που τους καθιστούν όμηρους στις επιλογές των εργοδοτών τους. Είναι επείγουσα η ανάγκη να υπογραφεί ΣΣΕ ώστε να ισορροπήσουν οι εργασιακές σχέσεις. Ο κατακερματισμός του προσωπικού των τηλεοπτικών σταθμών σε πολλές διαφορετικές εταιρείες θα αποτελέσει παράγοντα περαιτέρω αποσταθεροποίησης.

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,

Η ανωτέρω ρύθμιση επιφέρει ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στην αδειοδοτημένη ιδιωτική τηλεόραση και στην πράξη συρρίκνωση θέσεων εργασίας και κατ’ επέκταση καίριο πλήγμα στην ενημέρωση. Το σχετικό άρθρο 29 δεν πρέπει να φθάσει στην Βουλή, πρέπει να αποσυρθεί άμεσα. Η ΕΣΗΕΑ και οι λοιπές δημοσιογραφικές Ενώσεις της χώρας ζητάμε την δική σας παρέμβαση ώστε η ανωτέρω προβληματική διάταξη να απαλειφθεί ολοσχερώς".

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
Εκφράσεις από τα Αρχαία Ελληνικά που χρησιμοποιούμε σήμερα
Είμαι επί ξυρού ακμής και δεν κομίζω γλαύκα εις Αθήνας! Τι σημαίνει αυτός ο συνδυασμός νεοελληνικής και αρχαίας γλώσσας
paidia glossa
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα λέξεις με ελληνική ρίζα, που κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
Δέκα παγκόσμιες λέξεις που είναι… ελληνικές και κάνουν τη δική τους "καριέρα" στο εξωτερικό
anergoi-oaed-epidoma-anergia.jpg
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές
Αύριο ξεκινούν οι αιτήσεις για τα διαδικτυακά εργαστήρια συμβουλευτικής της ΔΥΠΑ για τον Απρίλιο, με νέες θεματικές ενότητες
Δωρεάν εργαστήρια συμβουλευτικής ΔΥΠΑ: Ξεκινούν αύριο οι αιτήσεις- Οι θεματικές