nosokomeio meth
Alexandros Michailidis / SOOC
Γιατί τριπλασιάστηκαν οι θάνατοι από κορονοϊό σε σύγκριση με πέρυσι - Από 360 τον Ιούλιο του 2021 στους 1.100 φέτος

Αυξημένη επαγρύπνηση απαιτείται από τους πολίτες, καθώς σύμφωνα με την ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, η πανδημία δεν βρίσκεται σε ύφεση.

Τα στοιχεία των θανάτων ασθενών με Covid το επιβεβαιώνουν άλλωστε. Την εβδομάδα που πέρασε, όπως φαίνεται στην επιδημιολογική έκθεση για το διάστημα από τις 8 έως τις 14 Αυγούστου, καταγράφηκαν 258 θάνατοι ασθενών (25 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -27% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου καταγράφηκαν 314 θάνατοι ασθενών COVID-19 (30 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -18% εβδομαδιαία μεταβολή).

Οι υψηλοί αριθμοί θανάτων και τον Αύγουστο έρχονται ως συνέχεια όσων είχε επισημάνει ο o διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου "Παπανικολάου" Νίκος Καπραβέλος για τη θεαματική αύξηση των θανάτων που καταγράφηκαν τον προηγούμενο μήνα από κορονοϊό, σε σχέση με τον περυσινό Ιούλιο. Όπως είχε αναφέρει, ο αριθμός των θανάτων ήταν τριπλάσιος συγκριτικά με πέρσι. Τον Ιούλιο φέτος είχαμε 1.100 θανάτους σε σχέση με τους 360 που είχαμε την ίδια περίοδο πέρυσι.

Ο ίδιος έκανε λόγο για το χειρότερο καλοκαίρι από την αρχή της πανδημίας και έχει εκφράσει το φόβο του και για το 7ο κύμα που εκτιμάται να ξεκινήσει τέλη φθινοπώρου με αρχές χειμώνα.

Είχε επισημάνει μάλιστα πως «η μεγάλη αύξηση στους αριθμούς των θανάτων ανήκει στις συνέπειες της πανδημίας. Και είναι αδιανόητο που ακόμη δεν έχουμε πάρει μέτρα. Εννοώ υγειονομικού χαρακτήρα, όχι όπως αυτά της καραντίνας. Πρέπει να αρχίσουμε να φοράμε και πάλι μάσκα σε κλειστούς χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός. Ενώ πρέπει να επανασυσταθούν σημεία ελέγχου στις πύλες εισόδου της χώρας».

Πού οφείλεται η αύξηση

Ήδη από την αλλαγή της ενημέρωσης από τον ΕΟΔΥ από καθημερινή σε εβδομαδιαία βάση είχε εγείρει αντιδράσεις, καθώς δημιουργούνταν μια αίσθηση εφησυχασμού, σε συνδυασμό με το γεγονός πως δεν υπάρχει κάποιο μέτρο προστασίας, πλην της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε νοσοκομεία και χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, μονάδες φροντίδας και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα περιοριστικά μέτρα, με την υποχρεωτική μορφή, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, συμπεριλαμβανομένων των μασκών και των self test στα σχολεία, δεν θα επανέλθουν ούτε το Σεπτέμβριο, ενώ θα γίνεται επίκληση στην ατομική ευθύνη.

Όπως λένε οι ειδικοί, μπορεί η Όμικρον 5 να μην έχει οδηγήσει σε αύξηση της πίεσης στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εντούτοις ο υψηλός αριθμός των νέων διαγνώσεων και των επαναμολύνσεων συντηρούν τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Οι θάνατοι συνδέονται κυρίως με κόσμο μεγάλης ηλικίας ή με ασθενείς που παρουσιάζουν προβλήματα υγείας και παράλληλα νοσούν με covid.

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

35.000 στην ουρά: Τελευταία ευκαιρία για το online εύκολο Proficiency ΧΩΡΙΣ προφορικά, έκθεση έως 26 Ιουνίου

Το 1ο στην Ελλάδα Πρόγραμμα επιμόρφωσης Τεχνητής Νοημοσύνης για εκπαιδευτικούς με Πιστοποιητικό

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με 65Є εγγραφή - έως 20/6

ΕΥΚΟΛΕΣ πιστοποιήσεις ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ - ΙΤΑΛΙΚΩΝ για ΑΣΕΠ - Πάρτε τις ΑΜΕΣΑ

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ΑΣΕΠ
ΑΣΕΠ 6Κ/2018: Τα αποτελέσματα αθλητικών δοκιμασιών Ιουνίου 2024 για τους εξ αναβολής υποψηφίους
ΑΣΕΠ 6Κ/2018: Μόλις 7 υποψήφιοι πέτυχαν στις τελευταίες αθλητικές δοκιμασίες της Προκήρυξης 6Κ/2018 
ΑΣΕΠ 6Κ/2018: Τα αποτελέσματα αθλητικών δοκιμασιών Ιουνίου 2024 για τους εξ αναβολής υποψηφίους