Φωτιά στον Έβρο: Εντολή για εκκένωση του χωριού Δαδιά - Λίγα μέτρα έξω από το χωριό η φωτιά
Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google
Οι φλόγες έχουν φτάσει στα 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού

Κυριακή 09:00 

Καθώς οι πυκνοί καπνοί έκαναν την ατμόσφαιρα της Δαδιάς αποπνικτική αμέσως ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου για να καταφέρουν να απομακρύνουν με ασφάλεια τους κατοίκους του χωριού.

Κυριακή 07:00

Σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση της Πυροσβεστικής, η φωτιά δεν πέρασε την αντιπυρική ζώνη που είχε δημιουργηθεί έξω από το χωριό. Στη μάχη της κατάσβεσης της μεγάλη φωτιά έχουν ριχτεί 320 πυροσβέστες, 68 οχήματα, 13 ομάδες πεζοπόρο.

Ήδη με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα προκειμένου να συνδράμουν το έργο της κατάσβεσης της μεγάλης φωτιά. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, στο σημείο αυτήν την ώρα επιχειρούν δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.

Η νύχτα και το ξημέρωμα της Κυριακής

Δύσκολη ήταν η μάχη με τις φλόγες στο δάσος της Δαδιάς Έβρου όλη νύχτα, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς.

Οι φλόγες έχουν φτάσει στα 500 μέτρα από τα πρώτα σπίτια του χωριού, με τις Αρχές να προχωρούν στην εκκένωση του οικισμού.

Στους κατοίκους του χωριού εστάλη μήνυμα εκκένωσης από το «112» της Πολιτικής Προστασίας, όπου τους ζητούσε να μετακινηθούν προς τη Γιαννούλη Σουφλίου.

dadia2-1024x589.jpg

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε τώρα στη Δαδιά εκκενώστε τώρα προς Γιαννούλη-Σουφλί. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Οδηγίες αυτοπροστασίας: civilprotection.gr».

Στην περιοχή βρέθηκαν από νωρίς πούλμαν προκειμένου να μεταφέρουν τους κατοίκους που θα χρειαστούν βοήθεια, ενώ αρκετοί είχαν ήδη αποχωρήσει με τα οχήματά τους. 

Αντιπυρικές ζώνες και οχήματα της Πυροσβεστικής

Έξω από το χωριό υπάρχουν ήδη αντιπυρικές ζώνες από το Προγραμμα Antinero του ΥΠΕΝ οι οποίες έχουν διαπλατυνθεί και επισης έχουν παρατεταγμένα πυροσβεστικά στα όρια του χωριού.

Αποκαρδιωτικές εικόνες…

Ενεργά μέτωπα καίνε τις παρυφές βόρεια του προστατευόμενου δάσους, ουσιαστικά στα όρια του μεγάλου πυρήνα. Οι εικόνες μέσα από τον πνεύμονα πρασίνου που καταστρέφεται είναι αποκαρδιωτικές.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να σωθεί το δάσος, αλλά οι συνθήκες στην περιοχή είναι πολύ δύσκολες.

Το ανατολικό μέτωπο έχει ελεγχθεί. Βόρεια, βορειοδυτικά και δυτικά υπάρχουν μικρές και διάσπαρτες ενεργές εστίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι νοτιοδυτικά όπου συνεχίζει να καίει ένα μέτωπο με μεγάλη έκταση. Εκεί εστιάζουν πλέον την κύρια προσπάθεια με επίγειες και εναέριες δυνάμεις. 

Όλες οι σημαντικές ειδήσεις

ΑΣΕΠ: Προ των πυλών τρεις νέοι διαγωνισμοί με 5.200 θέσεις

Νέο market pass για 40 ευρώ κάθε μήνα χωρίς αίτηση

Προκηρύξεις εκπαιδευτικών 2026: Πώς θα δεις πρώτος τους πίνακες μέσω google

Google logo Μάθε πρώτος όλες τις σημαντικές ειδήσεις. Βάλε το alfavita.gr στα αποτελέσματα αναζήτησης της Google Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

ρομποτικη
Παγκόσμια πρωτιά για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στον διεθνή τελικό του Eurobot 2026
«Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Καθηγητής Θεόδωρος Θεοδουλίδης, χαιρέτισε τη μεγάλη διάκριση της ομάδας, τονίζοντας ότι η 1η θέση...
Παγκόσμια πρωτιά για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στον διεθνή τελικό του Eurobot 2026
απθ
ΑΠΘ: Σπάνια τεκμήρια για Αριστοτέλη και Γαληνό στο Aristotle Innovation Forum
Σπάνια τεκμήρια για τον Αριστοτέλη και τον Γαληνό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου θα εκτεθούν στο πλαίσιο του Aristotle Innovation Forum
ΑΠΘ: Σπάνια τεκμήρια για Αριστοτέλη και Γαληνό στο Aristotle Innovation Forum
Σοφία Ζαχαράκη
Ζαχαράκη: «Ο κόσμος συνδέει τη ΝΔ με τη βελτίωση της ζωής του»
«Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να ζητάνε περισσότερα αλλά στο τέλος αποφασίζουν με βάση ποιος βελτιώνει πραγματικά τη ζωή τους» δήλωσε η υπουργός...
Ζαχαράκη: «Ο κόσμος συνδέει τη ΝΔ με τη βελτίωση της ζωής του»