Πεντέλη - κόλαση του Δάντη: Ποιοι δρόμοι έκλεισαν στην Αττική - ποιες παραλίες να αποφύγετε σήμερα
Συνεχής ενημέρωση από τον πύρινο όλεθρο στην Πεντέλη και σε όλη την Αττική

06:30 πμ: Λίγο μετά τις 6 το πρωί, σηκώθηκαν τα πρώτα εναέρια μέσα πάνω από την Αττική. Ειδικότερα, στη μάχη ρίχτηκαν σύμφωνα με πληροφορίες, 3 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα.

Νέο μήνυμα εστάλη λίγο μετά τις 6:10 σήμερα πρωί από το 112 για αποφυγή μετακίνησης στη λεωφόρο Μαραθώνος.

Το μήνυμα καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν τη μετακίνηση στη λεωφόρο Μαραθώνος από το ύψος του κόμβου της Αττικής Οδού μέχρι το Πικέρμι.

Σύμφωνα με την αστυνομία από νωρίς τα ξημερώματα της Τετάρτης πραγματοποιούνται εκτροπές κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Μαραθώνος στο ρεύμα προς Νέα Μάκρη στο Σταυρό της Αγίας Παρασκευής και στη Λεωφόρο Σπάτων και στις Οδούς Ευρυτανίας και Κύπρου, στο ρεύμα προς Αθήνα.

06:30 σήμερα: Διαρροή φυσικού αερίου στην περιοχή Έντισον Παλλήνης

Διαρροή φυσικού αερίου στον οικισμό Έντισον Παλλήνης, όπως μεταδίδει η δημοσιογράφος του OPEN, Ελευθερία Σπυράκη. 

Στην περιοχή δεν υπήρχαν πυροσβεστικά μέσα, με τους κάτοικους να προσπαθούν να σώσουν τις κατοικίες του με ό,τι μέσα διαθέτουν. 

Γύρω στις 6:30  έφτασε το πρώτο πυροσβεστικό όχημα με τους άνδρες της υπηρεσίας να επιχειρούν να θέσουν σε έλεγχο τις φλόγες

07:00 Λίγο μετά τις 7 το πρωί, αποδόθηκε ξανά στην κυκλοφορία των οχημάτων το ρεύμα της Αττικής Οδού προς το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ωστόσο, παραμένει η απαγόρευση κυκλοφορίας στο ρεύμα προς Ελευσίνα, προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι διερχόμενοι οδηγοί και να διευκολύνεται το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Σύσταση από Λιμεναρχείο: Πού δεν πρέπει να κάνετε μπάνιο – Για να ανεφοδιαστούν τα πυροσβεστικά

Το κεντρικό Λιμεναρχείο Ραφήνας καλεί τους πολίτες σήμερα Τετάρτη να μην προχωρούν σε θαλάσσιες δραστηριότητες στις εξής περιοχές:

Νέα Μάκρη
Σχοινιάς
Μαραθώνας

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

«Ήταν δύσκολη η νύχτα στην πυρκαγιά της Πεντέλης. Η ταχύτητα των ανέμων, όπως κατεγράφη στην περιοχή, έφτασε στις μέγιστες τιμές της, να ξεπερνά κατά πολύ τα 80 χλμ την ώρα. 

Η ολονύχτια μάχη δόθηκε από όλες τις δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες σε όλα τα επίπεδα. Εξαιτίας της έντασης και της ταχύτητας των ανέμων η φωτιά καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας άλλαζε συνεχώς κατεύθυνση, γεγονός που καθιστούσε την αντιμετώπιση της, μέσα στη νύχτα, ακόμη πιο δύσκολη.  

Πρώτη προτεραιότητα, μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες, ήταν και παραμένει η διασφάλιση της ανθρώπινης ζωής. Και φυσικά η προστασία των κρίσιμων δημόσιων υποδομών ζωτικής σημασίας αλλά και της ιδιωτικής περιουσίας των πολιτών.

Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί από τις δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας 600 απομακρύνσεις ατόμων πρός ασφαλές σημείο. 

Για το σκοπό αυτό κατά τη διάρκεια της νύχτας, απεστάλησαν 5 μηνύματα από το 112 για οργανωμένη απομάκρυνση πολιτών προς ασφαλή κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα,

  • στις 02.00 για την περιοχή της Πεντέλης και γύρω από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο,
  • στις 2.50 για τις ανατολικές περιοχές του Γέρακα,
  • στις 04.30 για τη Βούλα Πικερμίου και το Πανόραμα Παλλήνης,
  • στις 05.20 τα ξημερώματα για την Παλλήνη και Νέα Παλλήνη, ε
  • ενώ στις 06.05 εστάλησαν οδηγίες μέσω του 112 για την αποφυγή μετακίνησης στη Λεωφόρο Μαραθώνος από τον κόμβο της Αττικής οδού ως το Πικέρμι.

Έχουν αναφερθεί ζημιές σε κατοικίες και η καταγραφή τους θα πραγματοποιηθεί μετά τον έλεγχο της πυρκαγιάς.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, βρίσκονταν και παραμένουν όλοι στο πεδίο, με πρώτο, τον κύριο βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα και τους εθελοντές του, μαζί με τις εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας. Επιχειρούν 485 πυροσβέστες, με 28 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 120 οχήματα. Στο πεδίο παραμένουν και οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. 

Έχει διατεθεί στο πεδίο των επιχειρήσεων και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ για τον συντονισμό των δυνάμεων, ενώ η εικόνα της πυρκαγιάς διατίθεται διαρκώς από drones που έχει αναπτύξει το Πυροσβεστικό Σώμα. Συνεχίζει η συνδρομή από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, τη Δασική Υπηρεσία, την ΕΛΑΣ, το ΕΚΑΒ, καθώς και όλους τους τοπικούς φορείς. 

Η Περιφέρεια Αττικής έχει διαθέσει όλο σχεδόν το δυναμικό της με υδροφόρες και μηχανήματα έργου για την αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης, ενώ δυνάμεις έχουν ήδη προωθηθεί στην περιοχή από τις περισσότερες περιφέρειες της Ελλάδας.

Είναι σε εξέλιξη η αλλαγή των πληρωμάτων, προκειμένου να ανανεωθεί το στελεχιακό δυναμικό όλων των φορέων. 

Οι επίγειες δυνάμεις παραμένουν πολύ ισχυρές, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί από το πρώτο φώς 3 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό, ενώ έχουν κινητοποιηθεί άλλα 4 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα. 

Στο κέντρο διαχείρισης κρίσεων βρίσκονται συνεχώς ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης και όλη η ηγεσία του Υπουργείου, σε διαρκή επικοινωνία με τα Υπουργεία Υγείας, Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη. Διαρκής είναι η ενημέρωση για την εξέλιξη της πυρκαγιάς ώστε άμεσα να λαμβάνονται οι αποφάσεις για την παροχή κάθε απαραίτητης συνδρομής. 

Η πυρκαγιά παραμένει σε εξέλιξη πλησίον των περιοχών Παλιά ΠεντέληΓέρακαΑνθούσαΠαλλήνη, Νέα ΠαλλήνηΔιώνη και στο τοπωνύμιο Βαγιάτι στο ορεινό όγκο της Πεντέλης.

Γι' αυτό παρακαλούμε τους συμπολίτες μας που χρησιμοποιούν ή πρόκειται να χρησιμοποιήσουν για την διέλευσή τους, πεζή ή με όχημα, τις οδούς στην περιοχή που εξελίσσετε η πυρκαγιά, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν τις οδηγίες των αρμόδιων αρχών. Για όποια εξέλιξη θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».

Όλες οι σημαντικές και έκτακτες ειδήσεις σήμερα

Αδιανόητη αυθαιρεσία: Διευθυντής Π.Ε αδικεί υποψήφιο Διευθυντή σχολείου και δημιουργεί «μπάχαλο» με εμπλοκή της δικαιοσύνης!

Κατάρτιση 500.000 ενηλίκων: 10.000 προσλήψεις εκπαιδευτών ενηλικών με έως 22 ευρώ την ώρα

Παν.Πατρών: Μοριοδοτούμενο σεμινάριο ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗΣ με μόνο 65Є εγγραφή - Ξεκινάει 28 Μαρτίου

Μοριοδοτούμενο σεμινάριο Ειδικής Αγωγής (ΕΛΜΕΠΑ) με μόνο 50Є εγγραφή- αιτήσεις ως 28/3

2ος Πανελλήνιος Γραπτός Διαγωνισμός ΑΣΕΠ: Τα 2 μαθήματα εξέτασης και η ύλη

Proficiency και Lower μόνο 95 ευρώ σε 2 μόνο ημέρες στα χέρια σας (ΧΩΡΙΣ προφορικά, ΧΩΡΙΣ έκθεση!)

ΕΥΚΟΛΕΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΙΣΠΑΝΙΚΩΝ και ΙΤΑΛΙΚΩΝ για εκπαιδευτικούς - Πάρτε τις άμεσα

Google news logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Google News Viber logo Ακολουθήστε το Alfavita στo Viber

σχετικά άρθρα

mitsotakis
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές
Δεν πέρασε η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης, εν μέσω μεγάλης πολιτικής έντασης μέσα στο κοινοβούλιο, ενώ η τριήμερη συζήτηση...
Βουλή: Καταψηφίστηκε η πρόταση δυσπιστίας για τα Τέμπη από 159 βουλευτές
ζομπι2
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Και τώρα... «Zombie Universities» προ των πυλών;
Ο Ομότιμος καθηγητής του ΑΠΘ κ.Δημήτρης Κ. Μαυροσκούφης εξηγεί πώς ο νόμος για τα μη κρατικά ΑΕΙ εισάγει (και) στην Ελλάδα τη λεγόμενη «κουλτούρα της...
Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Και τώρα... «Zombie Universities» προ των πυλών;
metatheseisk.jpg
Αμοιβαίες μεταθέσεις 2024: Ποιοι έχουν δικαίωμα αμοιβαίας μετάθεσης - Προϋποθέσεις και Προθεσμία
Ενας οδηγός για τις αμοιβαίες μεταθέσεις από τον αιρετό στο ΠΥΣΠΕ Πέλλας Ηλία Διαμαντόπουλο
Αμοιβαίες μεταθέσεις 2024: Ποιοι έχουν δικαίωμα αμοιβαίας μετάθεσης - Προϋποθέσεις και Προθεσμία